StoryEditor

Týždeň v médiách: Česi majú kampaň na oslavu 100 rokov od vzniku Československa. Nezabudli v nej ani na Slovákov

20.05.2018, 08:11
Slovensko reprezentuje aj Táňa Pauhofová.

Výročie založenie Československa bude síce až v októbri, no Česi už teraz prichádzajú s kampaňou, ktorá oslavuje vznik samostatnej ČSR. Kampaň spustila agentúra CzechTourism a jej cieľom je osláviť spoločné výročie a zároveň povzbudiť u Čechov a Slovákov národnú hrdosť a spolupatričnosť. Aj preto v kampani vystupujú viaceré osobnosti Česka a Slovenska, ktoré so zástavou na tvári hovoria o tom, že by "Nemenili".

CzechTourism

​Vo videu vystupujú tiež viaceré známe československé osobnosti, ktoré v minulosti vynikali v kultúre, športe či politickej scéne. Videom divákov sprevádza herec Viktor Preiss a Táňa Pauhofová.  Zaujímavé je aj to, že kampaň je výsledkom spolupráce dvanástich rezortov a inštitúcií ako napríklad Ministerstva zahraničných vecí, Ministerstva vnútra, Ministerstva pre miestny rozvoj, Ministerstva kultúry a ďalších. Súčasťou kampane je aj web stránka spolecnestoleti.cz. 

Kampaň navrhla kreatívna agentúra WMC/Grey. Režisérom je Jan Hřebejk a za kamerou stál Martin Štrba. Česi zverejnili aj investície do kampane - vyšla ich na 25 miliónov korun (976 944 eur). Nákup médií v hodnote 3,49 miliónov korun (136 381 eur) zabezpečila agentúra Magnas Media. Tvorcovia kampane sľubujú, že ju uvidia aj obyvatelia Slovenska, Nemecka, Rakúska, Poľska, Francúzska, Veľkej Británie, USA a Rakúska.  

Pozrite si spoty, v ktorých v hlavnej úlohe okrem osobností vystupuje spoločná história Čechov a Slovákov:

Ďalšie udalosti v médiách v skratke:

  • Slovenská polícia v utorok počas výsluchu českej novinárky Pavly Holcovej zabavila jej telefón v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka. Holcová osem hodín vypovedala ako svedkyňa pred slovenským vyšetrovateľmi, ktorí jej - na príkaz prokuratúry - zabavili mobil aj s dátami k ďalším citlivým prípadom - nielen tých, ktoré sa týkajú spolupráce s Jánom Kuciakom. Holcová sa nakoniec vyjadrila, že slovenskej polícii už neverí.
  • Slovenskí vydavatelia a šéfredaktori vydali oficiálne stanovisko, v ktorom podporili Petru Holcovú a tiež požiadali ministerstvo kultúry, aby pripravilo návrh legislatívnych opatrení, ktoré posilnia postavenie novinárov a odstránia nejasnosti o ochrane zdrojov. V tom majú všetci spoločný názor. To, čo nesedelo je, sú podpisy, aj keď stanovisko posielala Asociácia vydavateľov tlače. Zo zoznamu podporovateľov v Denníku N vypadli napríklad podpisy kolegov z RTVS.
  • Už budúci týždeň pravdepodobne zavíta do Bruselu Mark Zuckerberg. 22. mája a tentoraz zrejme bez zrakov divákov sa bude spovedať na tému uniknutých a zneužitých súkromných dát.
  • A udiali sa aj príjemné veci. Hlavnou témou nielen zahraničných médií bola britská kráľovská svadba Harryho a Meghan. Síce neprišiel Mr. Bean, ale rovnako charizmaticky a pre britskú náturu niekedy až príliš úsmevne pôsobil kazateľ Michael Curry. Aj vďaka nemu sa o svadbe hovorilo ako o modernej a multikulturálnej udalosti. Youtube
  • ​Keď sme už pri kráľovskej svadbe. Vždy je zaujímavé sledovať ako rýchlo dokážu vytvoriť v angličtine zaujímavé a výstižné zvraty. Napríklad: Just Harried, Love it or Kate it (Kate si obliekla biele šaty), a to vraj môže iba nevesta.
  • Mimochodom viete, čo znamená Já se z toho vobkreslím? Tu nájdete odpoveď:

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 02:23