TASR
StoryEditor

Týždeň v médiách: RTVS má rezervy. Odvolanie Rezníka nie je podľa novej ministerky kultúry témou dňa

26.04.2020, 09:50
Aj o tom, prečo vláda potrebuje vlastné noviny a čo čaká médiá podľa nového programového vyhlásenia?

Nová vláda zverejnila programové vyhlásenie, ktoré sa venuje aj mediálnej politike.  Ministerka kultúry Natália Milanová o svojich najbližších plánoch hovorila o niektorých otázkach z toho vyhlásenia v médiách. Už vieme, že jej srdcovkou jej obnova historických pamiatok na Slovensku, a jedna z prvých inštitúcií, kde zameria svoju pozornosť je Národné osvetové centrum. V uplynulých týždňoch odpovedala Natália Milanová aj na otázky týkajúce sa verejnoprávneho telerozhlasu - RTVS a súčasného generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka. RTVS totiž figuruje v programovom vyhlásení novej vlády hneď vo viacerých bodoch - napĺňania úlohy plnohodnotnej verejnoprávnej inštitúcie, prehodnotenie modelu financovania ako aj spôsobu voľby generálneho riaditeľa. Otázky týkajúce sa RTVS boli jednými z prvých, na ktoré nová ministerka odpovedala slovenským médiám.

"RTVS je veľký komplex, ktorý je potrebné postupne ozdravovať, aby plnila svoju verejnoprávnu funkciu, lebo má veľké rezervy", uviedla Natália Milanová v rozhovore pre Hnonline. Podľa sa nej pán Rezník momentálne snaží vychádzať maximálne v ústrety, ale vysielanie má ďaleko k tomu, aby bolo ideálne. Napriek tomu, radikálne riešenia nie sú momentálne v pláne. Tým pani ministerka naznačila, že výmena generálneho riaditeľa nie je v týchto dňoch otázkou, ktorú rieši. To isté potvrdila aj v rozhovore pre portál Sme.

Podľa Milanovej verejnoprávna inštitúcia škrípe už dlhodobejšie. Aj to je dôvod, prečo sa potrebuje prehodnotiť proces voľby generálneho riaditeľa, aby sa z RTVS stal nezávislá, apolitická a nestranná inštitúcia. "RTVS nepotrebuje politické zásahy, ktorý sme si užili za posledné obdobie dosť," skonštatovala nová ministerka pre portál Sme.

Minimálne podľa vyjadrení novej ministerky a programového vyhlásenia čaká verejnoprávnu inštitúcia prehodnotenie spôsobu voľby generálneho riaditeľa, ako aj financovania. Pre Natáliu Milanovú je sympatický návrh z minulých rokov pána Maďariča a Poliačika, ktorý hovoril o tom, že generálneho riaditeľa by volila skupina 12 "voliteľov". Otázne je, komu by sa RTVS zodpovedala, čím ministerka naznačila, že to nie je ľahké rozhodnutie - podobne ako financovanie RTVS. MIlanová síce inklinuje ku koncesiám, ale hovorí aj o financovaní zo štátneho rozpočtu.

Prečo vláda potrebuje vládne noviny

V rozhovore pre denník Sme Milanová obhajovala aj vládne noviny ako nový spôsob informovania občanov o skutkoch a konaní súčasnej vlády. Vládne noviny by mali byť bezplatne distribuované do slovenských domácností. "To, čo my chceme docieliť prostredníctvom novín, je informovať občanov o tom, čo robí vláda, pretože nie všetko dokážeme povedať prostredníctvom tlačových konferencií," povedala Milanová.

"Každé takéto noviny skončia ako propaganda," namietala ale  moderátorka Zuzana Kovačič Hanzelová. "Noviny sú jedna z foriem, prostredníctvom čoho sa dajú informovať občania a stále majú noviny veľkú silu, zareagovala ministerka Milanová.

Aké ďalšie plány s médiami má nová vláda?

V programovom vyhlásení sa médií týka aj:

  • Nový zákon pre audiovizuálne a elektronické médiá, vrátane úpravy transparentnosti vlastníckych vzťahov. Nový legislatívny zákon bude vychádzať z aktuálneho práva Európskej únie a bude sa týkať audiovizuálnych mediálnych služieb  a elektronických médií. Tento zákon má zahŕňať  úpravu transparentnosti vlastníckych vzťahov v médiách, mechanizmov pre mediálnu pluralitu. Pre novú vládu je dôležitá aj úprava zákona tak, aby ochránila maloletých a spotrebiteľa. Podotýkame, že tieto zákony sa riešili už minulý rok, mediálny zákon bol sčasti upravený, bez spolupráce s mediálnymi odborníkmi. Úprava zákona pre audiovizuálne médiá sa ukončila vo fáze prípravy.
  • Prehodnotenie kvót pre rádiá. Vláda podľa programového vyhlásenia prehodnotí obmedzenia na jednu programovú službu a kvót na hranie slovenskej hudby.
  • Podpora mediálnej výchovy. V spolupráci s rezortom kultúry a rezortu školstva a samosprávami sa majú vytvoriť podmienky pre rozvoj vzdelávania a iných aktivít v oblasti mediálnej a digitálnej gramotnosti. Dôležité sú predpoklady na zvýšenie úrovne mediálnej výchovy na školách.

  • Boj proti hoaxom a dezinformáciám. Vláda SR chce podporiť iniciatívy bojujúce proti hoaxom, falošným správam a iným dezinformáciám a vytvoriť mechanizmy na boj proti hoaxom, falošným správam a iným dezinformáciám.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 03:20