TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Týždeň v médiách: O tom ako Kočner vyjadril ľútosť a Zem a Vek naletel Kordovej irónii

03.05.2020, 09:25
Slovensko pochválil Bloomberg. Aj o premiérovi, ktorý si stále hľadá hovorcu.

Niekoľkým zaujímavým udalostiam venovali médiá a sociálne siete pozornosť v uplynulom týždni. A zároveň niekoľko  zaujímavých vecí sa udialo v médiách. Tie najdôležitejšie si pripomenieme. Pokračoval súd týkajúci sa vraždy novinára Jána Kuciaka. Na Špecializovanom trestnom súde sa čítali úryvky z Kuciakových článkov, ktoré sú súčasťou dôkazov a podľa obžalobnej verzie dokazujú motív Mariana Kočnera objednať si vraždu novinára.

Kočner povedal, že Kuciak nebol prvým novinárom, ktorý odkryl viaceré kauzy, či už Donovaly alebo kauzu televíznych zmeniek. Kočner zároveň vyhlásil, že mu je úprimne ľúto, čo sa stalo Kuciakovi a jeho partnerke. Na súde sa prehrával aj už medializovaný telefonát medzi Kočnerom a Kuciakom, v ktorom obžalovaný obviňoval novinára, že píše na objednávku. "No, pán Kuciak, poviem vám ja jednu vec. Začnem sa zaujímať, pán Kuciak, teraz ja o vás, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať a budem aj ja o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem, pán Kuciak," povedal v telefóne Kočner Kuciakovi. Už tento týždeň má súd pokračovať a mala by sa tam prehrávať aj tlačová konferencia televízie TA3 z roku 2017, počas ktorej Kuciak konfrontoval Kočnera s otázkami o jeho obchodných aktivitách na Donovaloch.

Matovičov "Pelleho šuflík"

Asi je pravda, že zatiaľ nijaký politik sa tak rýchlo nestal terčom satirickej stránky Zomri ako Igor Matovič. Náš premiér je stále na komunikáciu sám. Napriek tomu, že médiá v uplynulých dňoch priniesli informácie o nových ľuďoch na úrade vlády, ako aj tipy na hovorcu premiéra, žiadne meno úrad vlády oficiálne nepotvrdil. Igor Matovič si preto naďalej píše aj statusy na svoj Facebook účet. V uplynulom týždni sa virálnym stal jeho výstrelok v podobe statusu "Pelleho šuflík".

Pri tomto statuse aj Výbor pre uvádzanie výrokov Igora Matoviča na pravú mieru, len skonštatoval, že "ide o ukážkový príklad používania sociálnych sietí aj vtedy, kedy by použité byť nemuseli". Tento "Výbor" vznikol, aby výroky Igora Matoviča uvádzali na pravú mieru tak, aby sa predchádzalo nedorozumeniam. "V kríze chcú ľudia celkom prirodzene vidieť premiéra, ktorý sa nezaoberá hlúposťami, ale vie čo má robiť", píše v článku o lapsusoch komunikácie Igora Matoviča, Karol Wolf z agentúry Dynamic relations. V čase keď je obyvateľstvo vystrašené a neisté, "ľudia nechcú vidieť premiéra, ktorý prská na predchodcu, vychvaľuje sa prácou cez víkendy, sťažuje a dojíma sa k slzám. V reči ľudu sú to výhovorky. Vtedy ľudí nezaujíma ani selfie z premiérskej záhrady, ani jeho ponožky. A už vôbec nie šuplík expremiéra!"

Koniec kapitána Danka

V porovnaní so zásuvkovým statusom informácia o odobratí titulu "kapitán" Andrejovi Dankovi takmer zanikla. Minister obrany Jaroslav Naď v uplynulom týždni odobral hodnosť "kapitán" bývalému predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi z SNS. Andrej Danko rozhodnutie prijal, a na svojom Facebooku účte zverejnil Reakciu na rozkaz ministra Naďa. "Z hodnosti kapitán v zálohe pre mňa ako osobu nevyplývali žiadne výhody. Rešpektujem rozhodnutie pána ministra Naďa tak, ako som rešpektoval rozhodnutie pána ministra Gajdoša. Základnú vojenskú službu som si odslúžil v zmysle branného zákona v roku 1998," napísal Danko. A možno je tento status jeden z Dankových posledných, ktorému vôbec niekto venuje pozornosť.

Zem a vek a Eugen Korda

Posledný aprílový deň sa na portáli Týždeň objavil príspevok dlhoročného redaktora Eugena Kordu, s názvom Prečo v .týždni definitívne končím. Korda v ňom vysvetľuje, prečo odchádza z týždenníka a prečo sa rozhodol prijať ponuku do vládnych novín od Igora Matoviča. Zem a vek správu okamžite prebral, s dovetkom, že "pre Eugena Kordu príznačné odchody tam, kde zacíti väčšiu príležitosť. Korda sa rozhodol opustiť redakciu Hríbovho .týždňa a zamestnať sa u Matoviča. Vo svojom zdôvodnení sa tvári, že mu ide o dobrú vec, a vôbec nie o peniaze."

Celá pointa je ale v tom, že Korda mienil článok ako iróniu, čo sám priznal na svojom Facebooku. Zem a Vek si buď článok neprečítal do konca, pretože bol zamknutý, alebo nepochopil iróniu v ňom. A informáciu pokojne šíril bez opravy ďalej.

Odchod Fera Múčku z pozície šéfredaktora Postoja ale nie je žiadnou iróniou, ani hoaxom. Oznámil to to v príhovore a zároveň informoval o novom šéfredaktorovi, ktorým sa stal bývalý zástupca, Martin Hanus.

Česká Prima rozbieha novú spravodajskú stanicu - CNN Prima News. Ak máte chuť na správy programu, ktorý licencuje CNN, nenechajte si ujsť pozrieť správy už dnes pred siedmou večer.

Slovensko urobilo správnu vec

Článok Radoslava Tomeka na portáli Bloomberg, napísal, ako Slovensko zvláda boj s koronou. " Na Slovensku zatvorili školy, obchody a hranice skôr, než akákoľvek iná krajina po Taliansku. Medzitým politici a televízne osobnosti používali rúška skôr, ako ich nosenie nakázala vláda," napísal Bloomberg. Pri spätnom pohľade Slovensko urobilo správnu vec. Bodaj by tak tomu bolo aj v nasledujúcich dňoch.

menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 11:05