StoryEditor

Nebuď reklama, buď show: Top trendy v content marketingu a natívnej reklame

Obsahový marketing a natívna reklama lepšie obdobie, ako v roku 2020, ešte nezažili.

Hovorí sa, že nešťastie jedného býva šťastím druhého. Preto aj keď väčšina ľudí na Slovensku nebude na rok 2020 spomínať v najlepšom, obsahový marketing a natívna reklama lepšie obdobie ešte nezažili.

Hádam to nie je iba moja vlastná bublina, keď poviem, že content marketing zažíva veľký boom a už niekoľký rok patrí k top buzzwordom v tomto našom reklamnom mikrosvete. Nedeje sa to skokovo, revolučne, že zrazu všetko odložíme a nič okrem Clubhouse a Tiktoku neexistuje. Keď sa však pozriete s odstupom, kam sme sa za posledných pár rokov dostali, je to ako rozdiel vo fotke ľadovca niekde v Grónsku dnes a pred 20 rokmi.

V prvom rade znejú priam až šokujúco posuny v komunikácii a v obsahu, ktorým sa snažia značky zaujať. Neponúkajú témy, ktoré potrebujú ony samy predať, ale prichádzajú s takými, ktoré chcú počuť zákazníci. A tak nám poisťovne radia, ako máme zdravo žiť. Naftové firmy i automobilky investujú do služieb na zdieľanie bicyklov či áut, akoby chceli, aby sme boli viac eko a kupovali menej benzínu či áut. Operátori vyzývajú, nech v určitých momentoch nepoužívame mobily a venujeme sa šoférovaniu alebo rodine a deťom. Banky zase radia, ako šetriť peniaze, nech sa nezadlžite.

Čerešničkou na torte potom boli aj výsledky. Uvediem tri príklady za všetky:
Agentúra TRIAD vytvorila rozšírenie do prehliadača Google Chrome, vďaka ktorému ste si mohli premyslieť svoj nákup v e-shope a ušetriť. Vyhrali zaň hlavnú cenu v súťaži tých najefektívnejších kampaní v Európe, prvýkrát v histórii Slovenska.

archív

Rozšírenie pre Google Chrome pridalo na populárne eshopy oranžové tlačidlo “Radšej ušetriť”. VÚB sa takto snažila nakupujúcich presvedčiť, aby si výdavky radšej rozmysleli. 

​Lidl sa zase rozhodol byť ohľaduplnejší k prírode a zrušil distribúciu tlačených letákov do schránok. Mojich starých rodičov tým síce nepotešili, ale ročne tým ušetrili 4 000+ ton papiera a 70-tisíc stromov. Na portáli Hashtag.sk o tom napísali článok a ten sa stal najčítanejšou natívnou reklamou, aká kedy na Slovensku vznikla. Mal viac ako 300-tisíc otvorení a priemerné čítanie trvalo takmer dve minúty. Vraví sa, že pozornosť je novodobé zlato, a tak ju Lidl mal viac ako pol milióna minút.

archív

​Najčítanejší natívny článok na Slovensku mal cez 300 000 otvorení s priemernou dobou čítania takmer 2 minúty.

No a tretím príkladom nech je bojkot sponzorov majstrovstiev sveta v hokeji v Bielorusku. Automobilka Škoda, ktorá udalosť podporuje už takmer 30 rokov, oznámila, že keď to bude u Lukašenka, tak bez nich. O dva dni neskôr organizátor podujatia oznámil, že v Bielorusku majstrovstvá nebudú.

archív

​Hoppygo, služba na zdieľanie áut od automobilky ŠKODA, čoskoro štartuje aj na Slovensku. Ich reklama pripomínajúca Dollar Shave Club v Čechách zvirálnela a získala milióny pozretí.

Toto celé sa 1:1 prenášalo do tvorby obsahu a kampaní, ktoré podporovali rozmach všetkej spoločenskej zodpovednosti. Značky omnoho menej hovoria o tom, čo robia a ponúkajú, a viac sa zameriavajú na témy, ktoré chcú návštevníci konzumovať. Obrazne povedané, z reklamnej prestávky, počas ktorej si odskočíte na toaletu, sa stávajú dôvodom, pre ktorý si pustíte televízor. Vďaka tomu si zadávateľ získa pozornosť a môže prirodzene, nevtieravo zahrnúť aj svoje produkty, ktoré divákovi vyriešia všetky jeho problémy.

Všetko potvrdzujú aj čísla, skúsenosti, dopyty:
Dnes už každé väčšie médium ponúka tzv. „špeciálne projekty“. Redakcia vám na kľúč spracuje a odkomunikuje tému jazykom, na ktorý je návštevník zvyknutý. Tie najväčšie majú na to dokonca vytvorené samostatné oddelenia a produkčné tímy, pretože veľký dopyt si to sám vyžiadal. Sú si také isté svojou kvalitou, že sú schopné garantovať počet prečítaní článku či videní videa.

Preto sa vám na prvé počutie môže zdať drahé zaplatiť za vytvorenie a zverejnenie článku 2000-3000 eur a viac, ale pri garancii čítanosti 10 000+ je to vynikajúca ponuka pre všetky strany. Zvlášť, keď hovoríme o tom, že za tých 20- 30 centov/otvorenie danému výstupu venujú svoju pozornosť rádovo v minútach.

Vysoká kvalita sa pretavuje do výsledkov, čo dáva marketérom väčšiu hrdosť a radosť z tvorby. Potom aj viac distribuujú, nech sú viac vidieť, nech ten obsah nie je záležitosť na deň-dva, ale pokojne týždne či mesiace. Len u nás v Strossle napriek pandémii, napriek tomu, že na trh prišli štyria ďalší konkurenti, stúpol počet kampaní z 1 300 na 2 200+. Kontextuálne odporúčania obsahu na hodnoverných médiách sú v kruze. Zvlášť v časoch, keď nevieme, čo na sociálnych sieťach je hoax a či sa vôbec naša reklama nezobrazuje pri nejakom antivaxerskom nezmysle.

archív

​Brand safety je dôležitejšia ako nikdy predtým. Analýza 4000 veľkých značiek v USA ukázala, že ich programaticky nakupovaná reklama vo veľkom beží a pomáha financovať rozličné konšpiračné stránky. Týka sa to aj reklám samotného Pfizeru (ktorý vyrába vakcíny) a CDC (Americký úrad pre kontrolu liečiv).

Za rok 2020 bol online jediným mediatypom zo všetkých, ktorý neklesal, ale rástol. Kým bannerová, tzv. non-video display reklama prvýkrát v histórii merania klesala, video a natívna reklama ťahali. Jej celkový podiel je však necelých 5 percent. To v celom kontexte naznačuje, že potenciál a príležitosti ešte zďaleka nie sú využité. A keď máte prostredie, ktoré je slabo pokryté, je to vlastne pre vás dobré, lebo vašu značku a posolstvá viac vidieť a počuť. Držím palce, nech vám to vyjde :)

01 - Modified: 2020-10-25 17:26:07 - Feat.: 0 - Title: Tri roky píšem každý deň o content marketingu. Týchto 5 vecí som sa naučil 02 - Modified: 2021-05-10 12:00:42 - Feat.: 0 - Title: Ako veľmi dokáže pomôcť content marketing vašej značke? 03 - Modified: 2021-04-30 08:22:19 - Feat.: 0 - Title: Firmy, ktoré svoj obsah spoplatnili a uspeli: case study Red Bull 04 - Modified: 2021-05-06 07:38:25 - Feat.: 0 - Title: Firmy, ktoré svoj obsah spoplatnili a uspeli: case study Lego 05 - Modified: 2021-05-14 06:55:56 - Feat.: 0 - Title: Firmy, ktoré svoj obsah spoplatnili a uspeli: case study Disney 06 - Modified: 2021-05-20 10:25:22 - Feat.: 0 - Title: Firmy, ktoré svoj obsah spoplatnili a uspeli: case study Sainsbury’s
01 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu 02 - Modified: 2024-01-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia do produkcie spotov zatiaľ nezasiahla 03 - Modified: 2023-12-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Alex Prochyra:,,Biznisy, ktoré pozvú svojich zákazníkov do hrdinského príbehu rastú." 04 - Modified: 2023-10-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Power of Sound 05 - Modified: 2023-10-27 08:10:14 - Feat.: - Title: Digitálny stage na Stratégie Fórum ukázal, že reklama v podcaste naberá na sile
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 17:00