StoryEditor

Aké dlhé by malo byť online video? Radia odborníci z ADMA (časť druhá)

14.02.2018, 08:30
Autor:
pzpz
Pozrite sa, ako to vidia experti z odboru.

Odborníkov z Asociácie digitálnych marketingových agentúr (ADMA) sme sa opýtali, aké dlhé by malo byť online video tak, aby si ho ľudia dopozerali a aby zároveň doručilo reklamné posolstvo. A ďalej sme sa pýtali, či sa dá sa v tomto čase doručiť kreatívne posolstvo? Prečítajte si, ako to vidia oni.

adma
Peter Galko
Managing Creative Director
Diorama

OD ŠIESTICH SEKÚND PO NIEKOĽKO HODÍN

Od šiestich sekúnd po niekoľko hodín. Upieranie sa na nezmyselne krátke formáty už dnes nemá význam. Ľudia majú reklamy plné zuby a dôležitejšie ako samotný formát sú správa a idea. Ak máme silnú správu alebo ideu, ľudia nám venujú svoju pozornosť aj na dlhší čas. Ak nie, naše video môže mať aj tri sekundy a ľudia ho okamžite vypustia z hlavy. Ak by sa za takýto čas nedalo doručiť posolstvo, videoreklama by už bola dávno mŕtva. Aj napriek tomu je však vo svete príliš veľa zlých videí a len málo skutočne dobrých, ktoré majú šancu zarobiť klientovi peniaze.

adma
Kristína Karabínošová
Creative Team Leader
Hype

KREATÍVA JE DÔLEŽITÁ

Záleží na tom, čo je cieľom videa a na akej platforme je ponúknuté cieľovej skupine. Na doručenie ucelenej informácie je zväčša potrebných aspoň 30 – 60 sekúnd. Ale stále, samozrejme, platí fakt, že čím kratšie, tým lepšie. Ak ide o konkrétne čísla, koľko času sú ľudia ochotní investovať do dopozerania, tak ideálnych je šesť, maximálne desať sekúnd. Určite sa dá za tento čas doručiť posolstvo, ale možnosti sú výrazne limitované. Akokoľvek, dôraz treba klásť na pútavý thumbnail, dynamiku videa či titulky. Produkt/značku treba uviesť už v úvode, v neposlednom rade sa musí domyslieť kreatíva. A nepoviem žiadnu novinku, keď pripomeniem, že by značky mali myslieť aj na Stories.

adma
MARTIN RAJEC
Social media specialist
Zaraguza

VYNECHAŤ ZDĹHAVÉ ÚVODY

Záleží na platforme. Na YouTube robia šikovné značky a agentúry videá, ktoré odovzdajú posolstvo do šiestich sekúnd, či už v rámci preroll alebo bumper ad formátov. Všeobecne však na YouTube vedia fungovať dlhšie formáty, keďže ľudia sú zvyknutí pozerať niekoľkominútové relácie. Na druhej strane, FB a IG sú „prísnejšie“ platformy a publikovať tam videá dlhšie ako minútu je málokedy efektívne. Česť livestreamom. :) Vynechať zdĺhavé úvody typické pre dramaturgiu televízie. Ľudia sú už dávno zvyknutí na dynamickosť videí v online. Úloha číslo jeden je zaujať, číslo dva odovzdať posolstvo. Za krátky čas to určite možné je, závisí od šikovnosti tvorcov, ako pracujú s vizuálom, so zvukom. Bumper ad (šesťsekundové reklamy na YouTube) využívame bežne pri veľkých kampaniach pre Orange, Slovenskú sporiteľňu či Rexonu. V rámci online mixu je to efektívny a dôležitý formát.

Archív
Jakub Malec
PPC Specialist
Pizza SEO

DLHŠIE VIDEO MÁ VÄČŠÍ POTENCIÁL DOPOZERANOSTI NA YOUTUBE

Ideálna dĺžka z môjho pohľadu neexistuje. Na doručenie posolstva priamo nadväzuje dĺžka videa, čiže ak dokážem predať správu za pár desiatok sekúnd, v zásade to je v poriadku. Dĺžka závisí, samozrejme, aj od výberu kanálu a formátu. Na YouTube alebo Facebooku je prioritou zaujať a odovzdať posolstvo hneď na začiatku. Správanie na oboch portáloch je však odlišné, dlhšie video má väčší potenciál dopozeranosti na YouTube. Podľa môjho názoru na úspešnosť videa vplýva viac obsah ako jeho dĺžka. Dobrým príkladom môže byť formát videoreklamy s relatívne krátkym časom – bumper ads na YouTube. Pri tomto formáte je ľahké demonštrovať, ako niektoré značky dokážu za šesť sekúnd zaujať práve kreatívou.

adma
Peter Rěhánek
Sales Director
Paravan interactive

DOPOZERANIE VIDEA SA DÁ DOSIAHNUŤ SPRÁVNYM SPÔSOBOM ZACIELENIA

Pred otázku: „Aké dlhé by malo byť video, aby ho ľudia dopozerali a aby doručilo reklamné posolstvo?“ si treba položiť otázku: „Kde bude video umiestnené a ako sa k nemu používateľ dostane?“ Dopozeraný bude na 97 % preroll pred videom. Ak vieme už od šiestich sekúnd povedať danú myšlienku alebo zaujať, používateľ ho nevypne. Do 20 – 30 sekúnd sa dá nastrihať celý bežný televízny spot, ale len 20 – 25 % používateľov video dopozerá. Ak by sme sa zamýšľali nad vyrozprávaním určitého príbehu v reklame, dá sa používateľ udržať aj na 60-sekundovom spote. Všetko je to o testovaní, po ktorú časť videa ešte dokážeme udržať divákovu pozornosť. Ak si používateľ zapne video s reklamou sám, je šanca dopozerania väčšia. Určite sa za tento čas dá doručiť kreatívne posolstvo, len od dĺžky videa závisí hĺbka posolstva. Dopozeranie sa dá dosiahnuť správnym spôsobom zacielenia a umiestnenia.

adma
Pavol Papač
Junior Social Media Specialist
Ecake

TRENDOM JE SKRACOVAŤ DĹŽKU VIDEÍ

Ideálna dĺžka videa závisí od toho, pre koho je určené a čo je jeho obsahom, posolstvom. Trendom je skracovať dĺžku videí, ideálne do približne pätnástich sekúnd. Je však potrebné dodať, že niečo ako ideálna dĺžka videa neexistuje. Ideálne video je také, ktoré zaujme bez ohľadu na to, či má pár sekúnd alebo niekoľko desiatok minút v prípade live stream videí. Za tento čas sa doručiť posolstvo dá. Postupom času je potrebné byť viac kreatívny, byť odvážny ísť do vecí, ktoré nesú isté riziko, ale trendy si tieto „risky“ vyžadujú. Nie vždy je dôležité dlhé inštruktážne video, v ktorom vysvetlíme publiku výhodu toho daného produktu. Dôležité je zaujať publikum, ktoré si informácie vie vyhľadať aj samo. Len čo dostaneme publikum do stavu, že sa samo zaujíma o daný produkt/tému, vyhrali sme.

01 - Modified: 2024-04-26 20:30:33 - Feat.: - Title: Spoznajte víťazov Digital PIE 2024 a Digital PIE agency 02 - Modified: 2024-03-04 08:48:09 - Feat.: - Title: Študenti chcú pracovať v reklame, majú z nej ale obavy. Čakajú plat až do 2-tisíc eur 03 - Modified: 2023-12-11 13:21:38 - Feat.: - Title: Iniciatíva Férového tendra: Férovosť šetrí čas aj peniaze 04 - Modified: 2023-10-09 15:44:26 - Feat.: - Title: Vlado Cintula: Musíme hľadať spôsoby, ako dať klientovi väčšiu pridanú hodnotu 05 - Modified: 2023-04-04 08:19:11 - Feat.: - Title: Najväčšie problémy digitálnych agentúr: Nedostatok ľudí, tendre a hodinové sadzby
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
29. apríl 2024 00:11