REUTERS/Kai Pfaffenbach
StoryEditor

Uber Slovakia má pozastavenú činnosť, IT Asociácia vydala k rozhodnutiu súdu stanovisko

24.04.2018, 15:13
Autor:
(red)(red)
V asociácii sú presvedčení, že zdieľaná ekonomika prináša atraktívnu a výhodnú službu pre občanov.

Služba Uber, ktorá vytvára platformu na spojenie zákazníkov a šoférov, prišla na Slovensko v auguste 2015. Vo februári tohto roka jej Okresný súd v Bratislave pozastavil činnosť. IT Asociácia Slovenska na vzniknutú situáciu zareagovala vyhlásením, pričom zdôraznila, že sa zasadzuje o to, aby podnikateľské subjekty na Slovensku dodržiavali všetky zákonné podmienky vyplývajúce z platnej legislatívy.

"Rešpektujeme medializované rozhodnutie Okresného súdu v Bratislave z februára 2018 týkajúce sa spoločnosti Uber Slovakia a v žiadnom prípade ho nechceme spochybňovať. Toto rozhodnutie však intenzívne vnímame, keďže na jeho základe musela spoločnosť Uber, člen IT Asociácie Slovenska, pozastaviť svoju činnosť po viac ako dvojročnom úspešnom pôsobení na Slovensku," píše asociácia v stanovisku. 

Ďalej uvádza, že sú presvedčení, že zdieľaná ekonomika je založená na spoľahlivých a čoraz populárnejších technologických inováciách, ako aj na transparentných procesoch a zároveň prináša atraktívnu a výhodnú službu pre všetkých občanov.

"Slovensko sa nesmie brániť prichádzajúcim technologickým inováciám, ale práve naopak, musíme spoločne vyvinúť maximálne úsilie na to, aby sa naša krajina stala lídrom vo vytváraní prostredia pre digitálnu transformáciu," myslí si asociácia. Upozorňuje tiež, že tá so sebou prináša nevyhnutnú zmenu doterajších biznis modelov. Potrebná zmena legislatívy by mala smerovať nielen k regulácii nových online služieb, ale aj k deregulácii tradičných poskytovateľov.

Asociácia sa pritom odvoláva na podobný názor. ktorý presadzuje aj nadnárodná asociácia DigitalEurope, ktorej je IT Asociácia Slovenska členom a ktorá potrebu rozvoja zdieľanej ekonomiky dlhodobo komunikuje a deklaruje nevyhnutnosť diskusie k tejto téme aj na pôde európskych inštitúcií.

"V tejto súvislosti preto považujeme za dôležité, aby sa čo najskôr vyriešila situácia, ktorá nastala po súdnom rozhodnutí o pozastavení činnosti nášho člena, spoločnosti Uber a aby sa vyrovnali podnikateľské podmienky pre tradičných poskytovateľov služby a nových online poskytovateľov. V rámci našich možností budeme presadzovať, aby bol formou skráteného legislatívneho procesu urýchlene novelizovaný zákon č. 56/2012 o cestnej doprave, ktorý by upravil podmienky v oblasti prepravy osôb tak, aby reflektovali na príchod nových informačno-komunikačných technológií a zodpovedali požiadavkám 21. storočia," uzatvára asociácia svoje stanovisko k situácii.

01 - Modified: 2019-09-27 09:09:41 - Feat.: - Title: Uber zavádza viacero noviniek. Obmedzuje aj plasty pri donáške jedla 02 - Modified: 2019-07-24 10:54:39 - Feat.: - Title: Uber predstavuje novú bezpečnostnú funkciu 03 - Modified: 2019-06-13 10:26:52 - Feat.: - Title: Uber predstavuje nové samojazdiace vozidlo a donášku jedla dronmi 04 - Modified: 2019-06-13 10:22:36 - Feat.: - Title: Uber uvádza letecký taxi 05 - Modified: 2018-11-04 16:35:54 - Feat.: - Title: Uber spúšťa možnosť predplatného v piatich mestách v USA
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
03. máj 2024 08:00