StoryEditor

Navrhnúť medailu pre majstrovstvá sveta v hokeji je otázkou prestíže

09.05.2019, 23:52
Hovorí Peter Packaň, autor medaily tohtoročného šampionátu v hokeji.

Dizajn medaily pre tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji navrhol Peter Packaň, majiteľ agentúry Packy Advertising. V tendri ponúkol osem návrhov, dokonca aj takú v tvare hokejového ihriska. Zvíťazil síce klasický tvar, ale so silným odkazom na Slovensko.

Ako sa agentúra dostala k tvorbe medaily?

Zapojili sme sa do medzinárodného tendra, celkom sme vytvorili osem návrhov. A náš bol vybratý ako najlepší.

Vyzerá to celkom jednoducho. Koľko času potrebujeme na to, aby sa z vizuálu stala medaila?

Trvá to približne šesť mesiacov - už samotná výroba už s 3D modelom.  Ale prvotná myšlienka, vizuálny návrh  sa zrodil približne pred deviatimi mesiacmi. Dva mesiace sa riešil návrh, ďalšieho pol roka potom 3D návrh a až potom to bola konkrétna podoba medaile. Počas tvorby prebiehalo niekoľko konzultácií nielen s Medzinárodnou hokejovou federáciou IIHF, ale aj s Kremnickou mincovňou, kde medailu vyrobili.

Aké obmedzenia ste dostali?

Musím povedať, že zo strany IIHF sme dostali voľnú ruku, nemali sme žiadne obmedzenie. Aj preto sme k návrhom pristúpili trošku voľnejšie a vytvorili sme ich až osem. Tie sa odlišovali nielen tvarom, ale aj materiálmi. Vytvorili sme návrhy z kovu, skla a dokonca aj agátového dreva. Každý nejakým spôsobom symbolizoval Slovensko.

Hovoríte, že ste nedostali žiadne obmedzenia. Ani čo sa týka nápisov napríklad?

Pri prvotných návrhoch neboli žiadne obmedzenia. Isté obmedzenia nastali neskôr a boli najmä technického charakteru. Týkali sa najmä umiestnenia logotypov, povinných informácií, textov, ktoré museli byť dostatočne čitateľné aj pre starších ľudí. Nemyslel som na obmedzenia dizajnového charakteru.  

Čím je typický víťazný koncept?

Návrh, ktorý si nakoniec vybrali, symbolizuje Slovensko ako také. Sú tam tri najznámejšie štíty Tatier  – Gerlachovský, Lomnický a Kriváň. V strede je to umocnené hokejistom, ktorý vystupuje z celej medialy, čo jej dáva nielen dynamiku, ale aj jasný odkaz na tento krásny šport.  Namiesto štandardnej veľkosti - 7 cm, sme medialu zväčšili  na 9 cm, pri hrúbke  až 7 mm, čo je oveľa viac ako štandardné medaily.

archív P.P.

Prečo si myslíte, že vyhral tento koncept?

Pri výbere bolo cítiť, že komisia má tendenciu ísť do klasického tvaru. Myslím si, že práve zaujímavé ponúknuté riešenie použitia viacerých materiálov bolo rozhodujúcim pri jeho výbere. Aj keď v konečnom dôsledku z dôvodu možností realizácie sme museli upustiť z kombinácie viacerých materiálov. Predsa len vytvoriť produkt z kovu a skla, je naozaj náročné. Na víťaznom návrhu sme sa tak museli vzdať skla ako ľadu a nahradiť ho kovom. Vybrali sme svetlý, poniklovaný kov, aby „ľadové prvky“ vynikli. A potom samozrejme, každá medaila je prepojená  na bronz, striebro a zlato. Sú použité aj viaceré povrchové úpravy, čo spôsobuje zaujímavú hru odleskov – niektoré plochy sú zdrsnené, matné, lesklé, reliéfne a podobne.

Čo vy najviac oceňujete na tomto modeli?

Možno to, že sa nám podarilo vytvoriť zaujímavé výseky, ktoré znázorňujú slovenské štíty hôr. Mnohí sa ma pýtajú, či to je nejaká čierna farba, ale nie, je to výsek.

Vy ste do tendra išli s 3D modelom?

Nie, v tendri sme ponúkali vizualizáciu. Do užšieho výberu postúpil jeden návrh, ktorý sme potom potrebovali pretaviť do 3D modelu.  Celú výrobu sme riešili v spolupráci s Kremnickou mincovňou. Vo fáze 3D modelu sme napríklad schvaľovali rôzne detaily ako sú pózy hokejistu, tvár a podobne. Vytvárali sme model v „nadživotnej veľkosti“, aby vynikli všetky plochy a získali sme čo najvernejšiu kópiu medialy. A musím pochváliť veľmi profesionálnu spoluprácu s Mincovňou v Kremnici, špeciálne sochára – medailera  Branislava Ronaia, ktorý  modeloval siluetu hokejistu podľa môjho grafického návrhu a neskôr zhotovil celý 3D model samotnej medaily.

Máte informáciu aj o tom, ktorý ďalší návrh bol pre komisiu zaujímavý?

Viem to, že v schvaľovacej komisii uprednostňovali dva návrhy, jeden bol viac prepojený na ľudové motívy, druhý bol ten s vrchmi a hokejistom.

Čo tie ostatné? Dajú sa prípadne použiť v iných šampionátoch?

Máme ešte návrhy, takzvaný „ice puk“, ktorý by sme radi prihlásili, keď raz budú usporiadateľmi Češi. A to aj s vedomím možno náročnejšej výroby. Myslíme si ale, že Česi sú krajinou krištálu, a preto by sa im to mohlo páčiť.

Je to finančne zaujímavá práca?

Je to pre nás skôr česť a otázka prestíže. Raz za osem až desať rokov sa koná šampionát na Slovensku, malo to pre nás veľký význam.

Koľko kusov medailí sa vyrobilo?

Podľa mojich informácií finálne bolo vyrobených 99 kusov.

Predpokladám, pre tri tímy. Bude medzi nimi Slovensko?

(smiech) Verím, ale budú to mať pred slovenskými fanúšikmi náročné.

Pozrite si, ako vyzerala výroba 3D modelu:

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 17:49