ČTK
StoryEditor

V Petrohrade ponúka reklama zadarmo kastráciu záletných mužov

02.06.2019, 18:00
Autor:
ČTKČTK
Nevhodnou a urážlivou reklamou sa budú zaoberať miestne úrady.

Úrady druhého najväčšieho ruského mesta Petrohradu zaplavili sťažnosti na reklamný panel miestnej veterinárnej kliniky, ktorá ponúka zadarmo kastráciu neverných mužov.

Kastrácia zvierat zadarmo nie je, v prípade kocúra vyjde na tisíc rubľov (asi 13,70 eura), mačiek 2500 (34,30 eura). Na reklamnom vizuále bez akejkoľvek grafiky, je len text čiernym a červeným písmom:

Akcia!
Kastrácia:
Kocúr – 1000 rubľov
Mačka – 2500 rubľov
Neverný muž bezplatne!

ČTK

​Reklamnou kampaňou, zjavne mienenou ako žart, sa bude zaoberať petrohradská radnica, miestna kancelária asociácie reklamných agentúr a dokonca vraj aj antimonopolný úrad.

Podľa sťažovateľov je reklama urážlivá, nevhodná a diskriminačná. Vyzýva k násilnostiam, ohrozuje základné hodnoty manželstva a podkopáva dôveru medzi ľuďmi.

Pracovníci veterinárnej kliniky v rozhovore s ruskými novinármi potvrdili, že reklama je ich. Rozdiel v cene služby pre kocúrov a mačky je daný fyziologickými odlišnosťami, uviedli. Odmietli ale prezradiť, či sa už prihlásil nejaký záujemca o bezplatný zákrok.

Tolerantnejší než sťažovatelia sú obyvatelia mesta, ukázala webová anketa servera Rudis. Podľa výsledkov považuje reklamu väčšina Petrohradčanov za neškodnú.

Na Slovensku sa etikou v reklame zaoberá Rada pre reklamu. Sťažnosti na neetickú reklamu posudzuje Arbitrážna komisia Rady, ktorej hlavným cieľom je zabezpečovať, aby sa šírila len čestná, slušná, decentná, legálna a pravdivá reklama.

Reklama, ktorá tieto kritériá nespĺňa, oceňuje verejnosť a odborná porota anticenou Sexistický kix. Viacej o reklamách, ktoré získali nominácie a odniesli si anticenu z posledného ročníka Sexistického kixu, si môžete prečítať v tomto článku:

01 - Modified: 2016-10-12 07:10:17 - Feat.: - Title: Rada pre reklamu riešila sexistické reklamy, ale aj kuriózne sťažnosti
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 01:50