StoryEditor

Británia zakázala reklamy zobrazujúce stereotypný pohľad na mužov a ženy

14.08.2019, 12:27
Autor:
(čtk)(čtk)
Ide o reklamy značiek Mondelez a Volkswagen.

V Británii prvýkrát zakázali dve reklamy na základe nového pravidla, ktoré nedovoľuje pri propagácii výrobkov prisudzovať mužom a ženám stereotypné roly. Podľa regulačného úradu, ktorý v krajine na reklamy dohliada (ASA), sa nenáležité klišé objavili v reklame amerického výrobcu potravín Mondelez a automobilky Volkswagen.

V prvom prípade dvoch mužov v jedálni zaujme syr Philadelphia natoľko, že jeden z nich zabudne svoje dieťa na páse pre výdaj jedla. Úrad ASA obdržal na reklamu vyše 120 upozornení. Podľa autorov sťažností klip nesprávne naznačuje, že sa muži nedokážu dostatočne postarať o svoje deti a sú schopní ich ohroziť. Reklama bola okamžite stiahnutá. 

Druhá reklama propaguje elektrický automobil Golf sériou záberov na muža pri najrôznejších činnostiach a končí pohľadom na ticho sediacu ženu na lavičke vedľa kočíka.

Na reklamu od Volkswagen sa sťažovali traja ľudia. Podľa nich je nesprávne naznačované, že zatiaľ čo nebezpečné aktivity patria mužom, ženám prislúchajú pasívne činnosti, ktoré ich neohrozujú.

Obe firmy sa snažili obhájiť. Zástupcovia Mondelezu v Británii tým, že reklamný spot bol mienený ako žart, lebo muž na konci dieťa zachytí a pošepká mu 'Toto mamičke nepovieme'. ASA ale súhlasil so sťažovateľmi, pretože reklama vraj z mužov robí nepozorných nešťastníkov. "Reklama sa vo svojej súčasnej podobe nesmie znovu objaviť," uviedol úrad v rozhodnutí.

Volkswagen považuje kritiku za neporozumenie obsahu reklamy. Má vraj ukázať schopnosť človeka prispôsobiť sa zmenám a zložitým situáciám - na záberoch je muž v stane na útese, kozmonauti v bezváhovom stave a invalidný atlét pri skoku do diaľky. Regulátor ale opäť súhlasil s kritikou, pretože, ako povedal jeho hovorca: "Byť rodičom znamená životnú zmenu, ktorá vyžaduje značnú dávku prispôsobenie, ale starostlivosť o deti je stále stereotypne prisudzovaná ženám".

01 - Modified: 2019-08-13 15:34:04 - Feat.: 0 - Title: Talianska značka Versace sa ospravedlnila Číne za tričká s Hongkongom
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 05:06