StoryEditor

Apple stiahol aplikáciu, ktorá sleduje pohyb policajtov v Hongkongu

10.10.2019, 12:10
Autor:
ČTKČTK
Jej internetová verzia však stále funguje. Dostupná je aj v Google Play.

Americká technologická spoločnosť Apple stiahla zo svojho virtuálneho obchodu aplikáciu, pomocou ktorej demonštranti v Hongkongu monitorovali pohyb policajtov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. Aplikácia HKmap.live sa podľa Applu používa spôsobom, ktorý ohrozuje políciu aj obyvateľov.

Aplikáciu, ktorá využíva dáta od protestujúcich v teréne, Apple vo svojom virtuálnom obchode App Store najprv zakázal. Keď sa na ňom neskôr predsa len objavila, ostro proti tomu protestovali oficiálne čínske médiá. Vládny list People Daily síce aplikáciu priamo nemenoval, kritizoval však firmu Apple za to, že "otvára dvere" násilnostiam protestujúcich.

Apple aplikáciu odstránil potom, čo ho z Hongkongu kontaktovalo veľa znepokojených zákazníkov, uviedla americká firma.

"Na hongkonskom úrade pre kriminalitu v oblasti kybernetickej bezpečnosti a technológií sme si overili, že aplikácia sa vyžívala na útok na políciu zo zálohy," povedali zástupcovia spoločnosti Apple. Aplikáciu podľa jej vyjadrenia "zneužívali zločinci na prenasledovanie obyvateľov na miestach, o ktorých vedeli, že sa tam nenachádza polícia".

Aj keď vo virtuálnom obchode Applu už aplikácia nie je, jej internetová verzia stále funguje a je dostupná aj v obchode Google Play.

Google Play

Čína predstavuje pre spoločnosť Apple dôležitý trh aj výrobnú základňu. Podnik tam dáva priamo alebo nepriamo prácu asi trom miliónom ľudí. V poslednom štvrťroku mal Apple v Číne, na Taiwane a v Hongkongu tržby 9,6 miliardy dolárov.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 15:57