StoryEditor

Juraj Pobjecký: Rola stratéga je určiť si boj, ktorý idete vyhrať

03.02.2022, 06:28
Stratég a Marketér roka hovorí aj o tom, ako sa preceňujú taktické kampane a stráca sa pohľad na celok, na značku.

"Mám rád kreatívnu stratégiu. Pochopiť ten moment – čo je posolstvo a ako ho interpretovať tak, aby sa človek zasmial, pobavil, našiel tam niečo, fungovalo to v komunikácii. To je moja pridaná hodnota a zároveň vec, ktorá ma baví,“ hovorí v rozhovore Juraj Pobjecký, stratég a v minulom roku aj Marketér roka. Ocenenie získal aj za prácu pre značku Isadore, ktorej spot videli diváci na Eurosporte.

Ako ste sa dostali k spolupráci so značkou Isadore?
Prvý mail od bratov Velitsovcov mám od roku 2017, keď som im pomáhal s úvodnými konzultáciami o nastavení značky. Odvtedy sme spolu fungovali na nejakej skôr nepravidelnej ako pravidelnej báze. Spoluprácu som vnímal ako príjemný nočno-víkendový hobby projekt popri práci. Okolo roku 2020 sa to začalo zintenzívňovať, keď sme začali chystať kampaň. Postupne sa spolupráca tak zintenzívnila, že si to vyžadovalo omnoho viac času ako hobby projekt.

V akej fáze bola značka, keď ste s ňou začali spolupracovať, a aký je momentálne váš cieľ?
Spolupráca vlastne kopíruje príbeh bratov Velitsovcov a ich budovanie firmy. Na začiatku bola firma orientovaná výrazne na produkt. Vedeli si ho nadizajnovať, ušiť a podobne. Ale pre ďalší vývoj a rast už potrebovali pomôcť s budovaním značky. Výborné bolo, že oni si svoj tím postavili veľmi dobre a kopu krokov mali už vyriešených, ako napríklad celý nákupný proces, web, jeho analytiku a napojenie na výkonnostný marketing alebo inhouse produkcie foto- a videomateriálov ku kolekciám a podobne. V čase, keď už bolo potrebné riešiť brand a výraznejšiu kreatívu, oslovili mňa. A v tom období niekedy vznikla aj kampaň, ktorá rezonovala uplynulý rok.

Kampaň sa stala na Slovensku populárnejšou minulý rok, keď ju ocenili na Zlatom klinci, v me­dzinárodnom meradle rezonovala na európskej súťaži Effie Awards Europe. Na Zlatom klinci dokonca zaznelo z úst porotcov, že by mala byť vzorom, ako robiť reklamu na Slovensku. Ako sa tvorí takáto kampaň?
Minulý rok sa o tejto kampani hovorilo viac, ale okrem tejto kampane sme urobili mnoho ďalších vecí, ktoré značke pomohli rásť. Ak sa však vrátim k jej začiatku, kampaň vznikla prirodzene. Mali sme každoročný workshop, kde sa spoločne s tímom rozprávame, kam ďalej. A jedna z vecí, ktorú sme tam otvorili, bola, že ak chce značka viac rásť, potrebuje zlepšiť akvizíciu nových zákazníkov a potrebuje väčší zásah. Tiež som hovoril o tom, že okrem predajných aktivácií je potrebné urobiť brand building aktivity. Plynu...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
16. apríl 2024 16:48