StoryEditor

V Juhoafrickej republike vzbudila nevôľu údajne rasistická reklama

08.09.2020, 11:55
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Clicks sa za reklamu, ktorá vyvolala kritiku na sociálnych sieťach, ospravedlnila a stiahla ju.

Demonštranti dnes zničili niekoľko lekární v Juhoafrickej republike a ďalšie donútili zavrieť kvôli reklame, ktorú považujú za rasistickú. Podľa britského denníka The Guardian v reklame umiestnenej na webe reťazca Clicks boli vyobrazené africké čierne vlasy s popiskom "suché a poničené", zatiaľ čo o svetlých vlasoch sa hovorilo ako o "hebkých a rovných".

Spoločnosť Clicks sa za reklamu, ktorá vyvolala kritiku na sociálnych sieťach, ospravedlnila a stiahla ju. Protestujúci, na čele ktorých boli ľudia z politickej strany Bojovníci za ekonomickú slobodu (EFF), dnes požadovali, aby predajne reťazca boli zatvorené aspoň týždeň. Niektorí pred obchodmi spievali piesne spojené s dlhoročným bojom za zvrhnutie režimu apartheidu.

EFF

​​"Belosi nás urážajú, potom sa za to ospravedlňujú a myslia si, že to stačí. Už nebudeme prijímať ospravedlnenia, ktoré nevedú k spravodlivosti," vyhlásil pred jedným zo zatvorených obchodov reťazca Clicks čelný predstaviteľ EFF Julius Malema. "Kto nesie následky za to, že černosi sú zobrazovaní ako škaredí?" pýtal sa.

Rasové predsudky predstavujú v Juhoafrickej republike aj po viac ako 25 rokoch od pádu režimu apartheidu stále problém, poznamenal The Guardian. Bohatstvo je podľa denníka v krajine nerovnomerne rozdelené a ani rôzne snahy vlády nedokázali zabezpečiť rovnaké príležitosti naprieč rôznymi sociálnymi skupinami.

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 00:35