StoryEditor

Slovenskí športovci idú na olympiádu v oblečení s motívmi z Čataja

12.06.2021, 19:25
Autor:
redred
Slávnostný odev olympionikov s využitím čatajského vzoru navrhla módna návrhárka Ema Kleinová.

Slovenskí športovci sa na olympijských hrách v Tokiu (od 23. júla do 8. augusta) predstavia v oblečení, ktoré zdobí motív vychádzajúceho slnka i priamy odkaz na OH 1964. Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) zároveň prvýkrát na oficiálnom oblečení a doplnkoch využíva čatajský vzor.

Na otváracom ceremoniáli uvidíme slovenských športovcov v slávnostnom oblečení, na výbere ktorého sa podieľali aj naši olympionici. Oblečenie dotvárajú doplnky, ktoré vytvorila mladá slovenská módna návrhárka Ema Klein. Inšpiráciou pre jej tvorbu sa stal historický región Čataj. Kolekcia oblečenia bude mať premiéru 15. júla na sľube členov výpravy u prezidentky Zuzany Čaputovej. 

SOŠV / Oblečenie na olympijské ceremoniály

SOŠV / Oblečenie na olympijské ceremoniály

SOŠV / Oblečenie na olympijské ceremoniály

SOŠV / Oblečenie na olympijské ceremoniály

Funkčné a pohodlné oblečenie s nádychom Japonska

​Slovenskí účastníci OH si oblečením uctia aj hostiteľský štát. Japonsko sa označuje ako „krajina vychádzajúceho slnka”, preto na viacerých častiach kolekcie dominuje motív kruhu, ktorý symbolizuje práve vychádzajúce slnko. Na oblečení sa tiež v rôznych variáciách objavujú piktogramy športov, čo je odkaz na olympijské hry, ktoré hostilo Tokio pred 57 rokmi. Práve od tohto podujatia v roku 1964 tvoria piktogramy významnú vizuálnu súčasť informačného systému hier.

„Do výberu oblečenia pre kolekciu sa zapojili aj viacerí olympionici, až po ich pripomienkovaní a následnom schválení išla zelená pre výrobcu. Som rád, že materiál, dizajn a ostatné prvky spĺňajú tie najprísnejšie kritériá. Verím, že sa oblečenie bude páčiť športovcom i športovým fanúšikom, že sa olympionici v ňom budú cítiť veľmi dobre a aj vďaka nemu z nich bude vyžarovať pohoda, čo je jedna z dôležitých podmienok športového úspechu,” uviedol prezident SOŠV Anton Siekel.

Športovú kolekciu vytvorili technológovia a dizajnéri športovej značky 4F. Časť oblečenia je z látok, ktoré dokážu regulovať teplotu a ochladzujú či ohrievajú sa v závislosti od vonkajších podmienok. Športovci by mali mať v odeve najvyšší komfort napriek počasiu, ktoré sa očakáva počas OH na prelome júla a augusta, keď sú v Japonsku najvyššie teploty. Pre SOŠV je dôležitá trvalá udržateľnosť, čo zohľadnil aj výrobca oblečenia. Viaceré tkaniny sú z recyklovaných materiálov. 

SOŠV / Športové oblečenie olympionikov

SOŠV / Športové oblečenie olympionikov

SOŠV / Športové oblečenie olympionikov

SOŠV / Športové oblečenie olympionikov

SOŠV / Športové oblečenie olympionikov

SOŠV / Športové oblečenie olympionikov

SOŠV / Športové oblečenie olympionikov

Na doplnkoch a oblečení bude mať premiéru štylizovaný vzor zo slovenského regiónu Čataj, ktorý je v rámci výtvarnej kultúry zameranej na ornamentálne výšivky jeden z najbohatších regiónov Slovenska. "Nechcela som vzor otrocky skopírovať, ale chcela som vytvoriť vlastnú podobu v štylizovanej forme, ktorá by vhodne reprezentovala našu krajinu. Snažila som sa krížikovú, viac geometrickú výšivku z Čičmian vrátiť do rastlinnej, organickej podoby. Čatajský vzor sa dá ľahko variovať, členiť na rôzne fragmenty a môže sa spájať verikálne i horizontálne. Je vhodný na dámske i pánske časti odevu," uviedla módna návrhárka Ema Kleinová.

01 - Modified: 2021-08-02 09:23:05 - Feat.: - Title: Letné olympijské hry 2024 v Paríži budú veľkolepé, sľubuje predseda organizačného výboru 02 - Modified: 2021-07-23 15:03:42 - Feat.: - Title: Začali sa olympijské hry v Tokiu. Pozrite si, kedy budú v akcii slovenskí reprezentanti 03 - Modified: 2021-07-23 08:48:03 - Feat.: - Title: Skejtbording je prvýkrát olympijským športom. Facebook a Droga5 zareagovali sériou spotov 04 - Modified: 2021-07-22 15:08:13 - Feat.: - Title: Eurosport spustí počas olympijských hier sedem bonusových kanálov 05 - Modified: 2021-07-20 08:16:34 - Feat.: - Title: Toyota sa na olympiáde sťahuje do ústrania, obáva sa o svoj imidž
menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 03:12