Arrested Development
StoryEditor

HBO našlo premožiteľa. Netflix ďalej posilňuje

24.05.2013, 14:00
Online služba Netflix má 36 miliónov predplatiteľov. Investuje do vlastnej tvorby a na september chystá seriál s Rickym Gervaisom.

Americký streamovací portál Netflix ďalej investuje do vlastnej tvorby a tento týždeň ohlásil výrobu nového komediálno-dramatického seriálu Derek. Scenáristom, režisérom, výkonným producentom a hercom v hlavnej úlohe bude držiteľ Emmy a Zlatého glóbusu Ricky Gervais. Netflix prinesie sedem polhodinových epizód.

Nový seriál bude mať v Netflixe premiéru vo štvrtok 12. septembra. Všetkých sedem epizód uvedie naraz, v jeden deň. Rovnakú stratégiu zvolil aj pri svojich predošlých projektoch.

Netflix sa vybral iným smerom ako konkurenčné portály a začal investovať do vysokorozpočtových vlastných hraných seriálov. Napríklad jeho politicko dramatický seriál House of Cards, ktorý uviedol vo februári, mal rozpočet vyše 100 miliónov dolárov za obe série. Na Slovensko ho prinesie Markízin portál Voyo.sk. Okrem toho si Netflix objednal mysteriózny Hemlock Grove, chystá Orange is the New Black a v nedeľu uvedie Arrested Development: pôvodný seriál Foxu, ktorý však táto stanica zrušila a Netflix ho po rokoch "vzrkiesil" objednávkou štvrtej série. K tomu pridáva akvizície; okrem iného nedávno predĺžila zmluvu s Disney ABC, od ktorej preberá seriály z Disney Junior (napríklad Jake and the Never Land Pirates) a Disney XD (Tron: Uprising). Na druhej stranej mu však aj takmer dvetisíc hodín akvizičného obsahu hodín v máji ubudlo, ako informuje Mashable.

Netflixu táto stratégia funguje: po predošlom roku, kedy finančne padala, vykazuje v posledných mesiacoch stabilizáciu a pozitívne hospodárske výsledky. Rastie aj počtom predplatiteľov. Nazýva sa "svetovou jednotkou medzi internetovými televíznymi sieťami". Celosvetovo má 36 miliónov predplatiteľov. V samotnej USA ohlásil Netflix na konci prvého kvartálu 29,2 milióna predplatiteľov: za prvé tri mesiace roka jej pribudlo vyše dvoch miliónov zákazníkov a podľa International Business Times predbehla aj HBO. To má v USA 28,7 milióna predplatiteľov a nepredpokladá sa taký rýchly nárast ako pri Netflixe.

Netflix pôsobí v 40 krajinách Severnej Ameriky, Latinskej Ameriky, Škandinávie, vo Veľkej Británii a v Írsku. Plánuje expandovať na ďalšie, hlavne európske trhy.

http://youtu.be/N3UvuoCFDcs

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 11:31