Photo: Stanislava Markovičová
StoryEditor

Ľudia z tohto odvetvia sú šťastnejší: Poznáme povolania, ktoré sú skutočnou prácou snov

08.12.2022, 10:03

Priemerne strávime v práci až tretinu svojho života. A stavíme sa, že niektorí z nás aj viac. To je dosť času na to, aby sme sa vracali domov nespokojní. Hľadali sme preto pozície, v ktorých sú zamestnanci najšťastnejší.

 

V kreatívnej brandži budete veľmi spokojní

Tvorivá práca neprinášala vždy pocit zadosťučinenia. Veď taký Van Gogh si odrezal ucho! Dnes je však všetko inak, čo potvrdzuje aj veľká štúdia Zürišskej univerzity v Nemecku. Respondenti naprieč rôznymi odvetviami hodnotili svoju prácu od 1 (nespokojný) po 10 (výnimočne spokojný). Na rozdiel od pozícií vo financiách, práve či administratíve sa kreatívne pozície blížili spokojnosťou až k osmičke. Kreatívci sa v rámci svojej kariéry cítia veľmi spokojní.

 

A čo ich na práci najviac baví? V zamestnaní si cenia status freelancera, respektíve flexibilný pracovný čas a vášeň, s ktorou môžu k tvorivej práci pristupovať. V kreatívnom fachu, ako napríklad v reklame, médiách či v umeleckom priemysle, býva tiež rôznorodejší a priateľskejší pracovný kolektív. Jednoducho povedané, človek tu môže byť sám sebou.

 

Aké sú najžiadanejšie kreatívne pozície na Slovensku?

Podľa výsledkov prieskumu trhu najznámejšieho slovenského job portálu pre kreatívny a IT sektor Pretlak.sk dominujú roku 2021 aj 2022 tieto pozície:

 

1. Social Media Manager

2. PPC Specialist

3. Project Manager

4. Account Manager

5. Copywriter/Ideamaker

6. Marketing Manager

7. Graphic Designer

8. Frontend Developer

9. Backend Developer

10. Web Designer (vrátane UX/UI)

 

Najžiadanejšie zručnosti sú: angličtina, social media, Google Analytics, content marketing, stratégia, project management, Facebook Business, account management, ideamaking, management všeobecne, copywriting, graphic design, PPC, Javascript a Microsoft Excel.

 

Bezpečné prostredie pre LGBTQ+, ženy aj cudzincov

So skrývaním svojho ja a pocitom diskriminácie na pracovisku ste sa možno stretli aj vy. Agentúra EU pre základné práva zverejnila štúdiu, ktorej sa zúčastnilo takmer 140-tisíc ľudí z LGBTQ+ komunity. Mnohí zažili nerovnosť práve z dôvodu ich sexuálnej orientácie. Diskriminácia v práci sa však netýka len queer ľudí. Častým terčom útokov sú ľudia z iných kultúr alebo inej farby pleti. Znevýhodňovaní sú tiež zdravotne postihnutí a skloňovanou témou je aj rovnosť žien.

 

Kreatívna brandža je jedno z mála odvetví, ktoré dokáže intenzívnejšie šíriť myšlienku inkluzívneho pracovného prostredia. Nedávno na to upozornila aj iniciatíva JOB NE BOJ, ktorá bojuje za to, aby mal každý prácu, kde môže byť sám sebou. V rámci svojho presvedčenia iniciatíva usporiadala aj live event priamo na Hradčanskom námestí v Prahe. Známa česká Drag Queen Miss Petty tu nastúpila do služby ako hradná stráž. Ako to vyzeralo si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

 

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 00:55