StoryEditor

Agentúra Slovák & Friends vytvorila nevšedný projekt pre Košice Región Turizmus

13.06.2023, 10:17
Autor:
redred

Landartové diela projektu Umenie na mieste X majú do Košického kraja prilákať viac návštevníkov.

Krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus oslavuje 10 rokov svojho pôsobenia. Pri tejto príležitosti sa agentúra rozhodla nezamerať sa iba na jednorázovú kampaň, ale chcela priniesť niečo s vyššou hodnotou. Vytvorila projekt Umenie na mieste X, ktorý prepája ekoturizmus, človeka, prírodu a umenie.

„Od vzniku našej agentúry vyhľadávame a vytvárame projekty s pridanou hodnotou. Tento spája umenie s rešpektom k prírode a vytváraním vzťahu s ľuďmi, ktorí vo vybraných lokalitách žijú alebo ich navštevujú,“ vyjadril sa kreatívny riaditeľ Róbert Slovák.

image

Umenie na mieste X.

Projekt sa spustil otvorenou výzvou pre umelcov a tvorivé kolektívy, ktorí sa prihlasovali do súťaže. Z nich bolo vybraných 27 jednotlivcov alebo skupín. Tí vypracovali konkrétne návrhy na niektoré z 15 vopred stanovených lokalít v rámci Košického kraja. Po osobných prezentáciách odborná porota pod vedením riaditeľky Východoslovenskej galérie Doroty Kenderovej a kurátora projektu Petra Megyéšiho vybrala päť víťazných diel:

Dielo Za časom na oblohe, ktoré vyrastá v blízkosti Herlianskeho gejzíru, je inšpirované slnečnými hodinami. Jeho témou je plynutie a prežívanie času.

Inštalácia Kométa, ktorá uvíta návštevníkov Zádielu, spája bubon miešačky a vyhodené vianočné stromčeky. Umiestnená je na pomedzí prírodnej rezervácie a industriálnej krajiny, pričom prepája vápencové skaly s neďalekou stavbou cementárne.

image

Umenie na mieste X.

Dielo Kukaň vytvorili Tomáš Kocka Jusko a Alex Selmeci v areáli Senianskych rybníkov, ktoré sú významnou európskou ornitologickou lokalitou. Dve štruktúry sú koncipované ako monumenty spolužitia vtáctva a ľudí.

Martin Piaček a Matej Gavula osadili do areálu Letohrádku Sans Souci v Iliašovciach Figovú jamu - dielo, ktoré pozýva k úvahám o enviromentálnych výzvach, ktorým čelíme. Použitá odroda figovníka je zasadená do priehlbiny, ktorá rastline vytvára potrebnú ochranu a mikroklímu.

Jarmila Mitríková vytvorila pri jazere Turzov subtílne umelecké dielo vychádzajúce zo spomienok s názvom Račia procedúra. Abstraktná kompozícia tvorená z farebných glazovaných keramických častí je osadená na brehu jazera na spôsob reliéfnej dlažby.

image

Umenie na mieste X.

Predstavenie diel sa konalo v piatok 9. júna a od tohto dátumu môže jednotlivé diela obdivovať aj verejnosť. To si vyžaduje vycestovanie na 5 zaujímavých miest kraja, ktoré sa práve vďaka takejto kultúrnej intervencii stávajú ešte výnimočnejšími.

„Nezáleží na tom, či si cestu na naše miesta X cielene naplánujete, alebo sa na nich ocitnete náhodou. Určite vás oslovia nečakaným, ale zároveň citlivým, stretom prírodného a ľudského živlu,“ hovorí riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková, ktorá zároveň verí, že diela zarezonujú aj v celoslovenskom meradle a návštevníci si k nim nájdu cestu nielen v rámci letných výletov, ale i dlhších dovoleniek.

Vizitka kampane:

Klient: Košice Región Turizmus

Agentúra: Slovák & Friends

Creative Director: Róbert Slovák

Strategy Director: Romana Umrianová

Art Director: Jakub Mikula, Lucia Lavríková, Viktor Karvai

Copywriter: Lenka Bónová, Silvia Gašparcová

Account Manager: Jana Gögh

Producent: Viktor Kamenický

Produkcia: Protos Productions

Video: Pavol Palárik a Juraj Valica

menuLevel = 2, menuRoute = news/marketing, menuAlias = marketing, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
05. máj 2024 23:28