archív
StoryEditor

Aj JOJ zdvihne cenu reklamy. Dvojciferná inflácia je nevyhnutná, tvrdí šéf obchodu

09.11.2017, 10:32
Martin Heržo zároveň predpokladá, že trh porastie v roku 2018 o 8 percent.

Podobne ako skupina Markíza, aj skupina JOJ Group predstavuje novú obchodnú politiku na rok 2018. Pri jej zostavovaní vychádzala JOJ-ka z niekoľkých faktov, ktoré v tomto roku ovplyvnili pozíciu skupiny na slovenskom trhu. "JOJ Group sa stala neohroziteľným lídrom v hlavnom vysielacom čase", vysvetľuje Martin Heržo, obchodný riaditeľ JOJ Group. "Rozhodli sme sa zotrvať v DVB-T, ktoré napriek počiatočným obavám neprinieslo odliv divákov na iné platformy. To znamená, že DVB-T stále hrá veľmi dôležitú úlohu a dosiahnuť 100 percentnú penetráciu sa dnes dá iba prostredníctvom JOJ Group.“ (Ak nerátame verejnoprávnu RTVS, pozn.red.) Heržo tiež konštatuje, že im zároveň narástlo inventory, čo ako jediný hráč na tomto trhu dosiahli horizontálne, v podobe zastupovania menších staníc, aj vertikálne, prostredníctvom nárastu vlastnej tvorby. „V tomto trende budeme pokračovať aj v roku 2018, lebo nám záleží na napĺňaní kvantitatívnych a kvalitatívnych parametrov klientov,“ hovorí obchodný riaditeľ JOJ Group.

Je nevyhnutné hovoriť o dvojcifernej inflácii

V budúcom roku tak, ako to bolo aj v posledných dvoch rokoch, očakáva JOJ Group rast výdavkov do televíznej reklamy na úrovni 8 percent. Zároveň vznikne podľa skupiny dopyt aj zo strany štátnych kampaní, ktoré budú v  roku 2018 v silnej miere alokované do televízií. „Aby sme sa dostali do komfortu dodávania kampaní a napĺňania potrieb z pohľadu kvantitatívnych i kvalitatívnych parametrov jednotlivých zadávateľov, je nutné hovoriť v televíznom slovenskom priestore o dvojcifernej inflácii, na čom nám bude, a myslím si, že aj našej konkurencii, obzvlášť záležať,“ hovorí Martin Heržo. Pre rok 2018  sa v rámci JOJ Group rozhodli pre infláciu 16,8 percenta, pričom pred rokom bola inflácia na úrovni 19,3 percenta.  

Cena bázového CPP pre rok 2018 predstavuje v JOJ Group 696 eur. Na ňu sa nabaľujú jednotlivé sezónne indexy, ako aj day-partové a stopážové indexy, indexy za pozície, za powerbreaky, prípadne double-brandové indexy, ktoré vo finále všetky tvoria koncovú cenu pre zákazníka.

Pri tvorbe sezónnych indexov vychádzala JOJ Group z dopytu po televíznom priestore a z histórie definovanej zadávateľmi. Zároveň ich ovplyvňuje aj nastavenie kontraprogrammingu, špeciálne v budúcom roku najmä s ohľadom na športové podujatia (zimná olympiáda vo februári, MS vo futbale na prelome júna a júla, MS v hokeji, cyklistické preteky s Petrom Saganom).

Nezmenené zostávajú príplatky za jednotlivé pozície v brejkoch. Rovnako ako v minulosti - sú definované indexy na prvú a poslednú pozíciu, druhú a predposlednú, tretiu a tretiu od konca, ako aj na akúkoľvek vyžiadanú pozíciu v rámci brejku.

Do obchodného balíčka prichádza RiK

„Príjmová stránka televízie sa skladá z viacerých atribútov. Základným je predaj reklamného času, ktorý máme k dispozícii - to znamená štandardné reklamné spoty, sponzorské odkazy, product placement a špeciálne projekty, ktoré dokážeme vytvoriť v lineárnom prostredí, v digitálnom prostredí (online aj mobile) a tiež cez obsah ako taký, ktorý distribuujeme naprieč všetkými dostupnými platformami na našom území,“ hovorí Heržo. Gro týchto príjmov tvorí JOJ Group GRP, do ktorého spadajú free-to-air stanice (JOJ, PLUS, WAU) a „ostatné“ stanice, ktoré obchodne zastupuje skupina na základe dohôd s tretími stranami (Prima Plus a AMC Networks International, v ktorom sa momentálne nachádzajú stanice AMC, Minimax, Spektrum, Šport 1 a Šport 2). Novinkou budúceho roku je, že do balíčka „ostatných staníc“ pridáva JOJ Group ich detskú stanicu RiK.

Čo sa týka bundlu jednotlivých staníc, ten vychádza z výkonu jednotlivých staníc z pohľadu share-u v cieľovej skupine 12-54, ako aj z produkcie GRP-s naprieč všetkými týmito stanicami. Rozdelenie pre budúci rok bude nasledovné: pre vlajkovú stanicu JOJ-ku bude platiť 73 percent, pre Plus-ku 14 percent, pre WAU 9 percent a pre „ostatné“ sú definované 4 percentá.

Cieľová skupina sa meniť zatiaľ nebude

Pre rok 2018 skupina JOJ Group zostáva aj pri komerčnej cieľovej skupine  12-54 live + vosdal + hostia. „Otázne zostáva, aké bude nastavenie pre rok 2019“, zamýšľa sa Heržo. „Kúpyschopnosť obyvateľstva sa vekovo predlžuje a v budúcom roku budú určite prebiehať diskusie o tom, či možná zmena obchodnej cieľovej skupiny nastane už od roku 2019.“ Definitívne rozhodnutie, či sa v roku 2019 bude meniť cieľová skupina, by malo padnúť do konca júna budúceho roka. A vzhľadom na veľkosť tohto trhu a počet hráčov, ktorí na ňom pôsobia, je veľmi dôležité, aby bola predajná cieľová skupina jednotná, myslí si Heržo.

Novinkou HbbTV

Pre online reklamu má JOJ Group špeciálny cenník, ktorý je definovaný hlavne predajom video-inventory, ktoré je pre skupinu nosným prvkom.

Novinkou pre skupinu je budúci rok hybridná televízia – HbbTV. „Dokážeme ju poskytnúť od budúceho roku, avšak zatiaľ hovoríme o veľmi malej penetrácii televíznych prijímačov v slovenských domácnostiach.“ Preto pre skupinu bude dôležitá osveta používania červeného tlačidla na ovládači nielen zo strany média, ale tiež zo strany retailu. Je potrebné, aby začal ponúkať adekvátne prijímače a aby si ich zákazníci a diváci začali kupovať, ak chcú dosiahnuť pridanú hodnotu cez HbbTV. Následne je JOJ-ka pripravená aj prostredníctvom tejto platformy pre klientov ušiť akékoľvek reklamné posolstvo na mieru.

Máme kredit na to, aby sme zvyšovali ceny

„Budúci rok budeme špeciálne dbať na to, aby cena za televízny priestor rástla dvojciferne. Je to mantra, ktorej sa musí venovať celý trh, pretože dopyt po TV priestore je zvýšený a našou snahou je poskytnúť takú ponuku, aby bol dopyt naplnený“,  prízvukuje Martin Heržo. „Preto sa nevyhneme tomu, že cena musí rásť.“ Rast ceny je pritom zdôvodniteľný viacerými faktormi, ale ako sme už spomenuli vyššie, tými základnými sú 100 percentná penetrácia trhu a produkcia inventory. Podľa Herža JOJ Group rozširuje inventory o vlastnú tvorbu, ktorú vysiela defacto každý deň od obeda až do neskorej noci. Práve pôvodná produkcia oslovuje najväčšiu masu divákov a tvorí základ pre zásah akýchkoľvek reklamných kampaní zadávateľov. „Stručne povedané - máme kredit na to, aby sme zvyšovali ceny, lebo sme prime time-ový líder, vyrábame najviac vlastnej produkcie, udávame trendy, držíme penetráciu na 100 percent a zabezpečujeme najširšie inventory pre slovenský televízny trh“, myslí si Heržo.

01 - Modified: 2023-12-29 09:41:15 - Feat.: - Title: Do popredia sa dostáva green filming. Efektivita je v procese výroby najdôležitejšia 02 - Modified: 2021-04-07 13:36:54 - Feat.: - Title: Personálna posila v televízii JOJ 03 - Modified: 2021-02-16 05:45:27 - Feat.: - Title: JOJ Group a HBO GO vzájomne spolupracujú na dabingoch 04 - Modified: 2020-11-23 13:37:50 - Feat.: - Title: Šéf obchodu JOJ Group: Inflácia na úrovni 10,2 percenta je nevyhnutná 05 - Modified: 2019-12-02 19:14:09 - Feat.: - Title: JOJ Group rebranduje svoje nové TV stanice
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 22:44