StoryEditor

Dokument Mečiar získal hlavnú cenu TRILOBIT 2018

15.01.2018, 09:36
Autor:
hrnhrnTSTS
Ocenenia získali aj Baba z ľadu a Piata loď.

V českom Beroune sa v nedeľu 14. januára uskutočnil 31. ročník odovzdávania jednej z najdlhšie udeľovaných cien v oblasti filmu a audiovízie TRILOBIT. Hlavnú cenu TRILOBIT 2018 si za dokument Mečiar prevzala jeho režisérka a spoluautorka scenára Tereza Nvotová za osobnej účasti troch producentiek, Zuzany Mistríkovej (PubRes /SR), Terezy Polachovej (HBO Europe) a Kateřiny Černej (NEGATIV / ČR).

Pubres

​Ceny TRILOBIT vyhlasuje a organizuje Český filmový a televizní svaz FITES v spolupráci s viacerými subjektmi podporujúcich oblasť filmu a audiovízie. Podľa štatútu je možné udeliť len jednu Hlavnú cenu „za dielo alebo prínos v oblasti audiovizuálnej tvorby“ a práve tú za rok 2017 získal celovečerný dokument Mečiar.

„Snímka, komentovaná autobiografickými momentmi z autorkinho detstva, je varovným portrétom zadržateľného vzostupu politika, ktorý si pomocou doposiaľ nevídanej miery demagógie, populizmu a hlbokej viery vo vlastné lži, dokázal demokratickou cestou uzurpovať moc, ktorá sa neštítila ani zločinov. Film však zároveň pripomína aj pre nás mimoriadne aktuálny recept, ako sa takéhoto politika rovnako demokratickou cestou zbaviť,“ zdôvodnila porota udelenie ceny filmu Mečiar.

​Okrem Hlavnej ceny si odniesli ocenenia aj Zuzana Kronerová a Pavel Nový za stvárnenie hlavných postáv vo filme Bohdana Slámu Baba z ľadu a režisérka Iveta Grófová za snímku Piata loď. 

Dokument Mečiar vznikol po takmer 25-ich rokoch od rozdelenia Česko-Slovenska a vzniku samostatnej Slovenskej republiky, v majoritnej slovenskej produkcii spoločnosti PubRes, ktorá má na konte napríklad úspešnú Učiteľku, Wilsonov či Občiansky preukaz. Koprodukčnými spoločnosťami sú česká spoločnosť Negativ a HBO Europe. V kinách na Slovensku a Česku mal premiéru 12. októbra, o dva dni neskôr snímku uvedli HBO a HBO GO.

Film  je o Vladimírovi Mečiarovi a o vplyve, ktorý mal tento politik na slovenskú spoločnosť, ale aj na život samotnej režisérky. Keď v roku 1989 padol v Československu totalitný komunistický režim, mala Tereza jeden rok. Lídri Nežnej revolúcie sa vtedy rozhodli usporiadať konkurz na ministra vnútra, do ktorého sa prihlásil Vladimír Mečiar, v tom čase neznámy podnikový právnik zo slovenského vidieka. Vladimír Mečiar sa po úspechu v konkurze dostáva až na politický vrchol, odkiaľ vládne krajine radom diskutabilných praktík. Na pozadí udalostí, akými sú rozdelenie Česko-Slovenska či únos syna prezidenta Slovenskej republiky, Tereza a jej rovesníci prežívajú svoje detstvo a dospievanie. Účinkujú v ňom Vladimír Mečiar, Petr Pithart, Theodor E. Russell, Michael Kocáb, Ľuboš Jurík, Fedor Flašík, Marián Leško, Oskar Fegyveres, Peter Tóth, Tom Nicholson, Milan M. Šimečka a ďalší.

Snímka nie je prvým dokumentom o Vladimírovi Mečiarovi. V roku 1992 nakrútil Fero Fenič 20-minútový dokument o matke politika s názvom Najšťastnejší deň Anny Mečiarovej. V krátkomentrážnom dokumente spomína Anna Mečiarová na svojich štyroch synov, najmä na najstaršieho Vladimíra.

01 - Modified: 2020-11-20 19:19:51 - Feat.: - Title: Producent filmu Generál chce posunúť termín dokončenia. RTVS trvá na máji 2021 02 - Modified: 2020-05-02 19:07:39 - Feat.: - Title: Sviňa prichádza za divákmi do obývačiek. Tvorcovia uvedú desať online kino projekcií 03 - Modified: 2020-03-06 09:35:32 - Feat.: - Title: Slovenské filmy zabojujú na Českých levoch. Amnestie majú sedem nominácií, Sklenená izba šesť 04 - Modified: 2020-02-26 12:09:05 - Feat.: - Title: Nominácie na slovenských Oscarov ovládli Amnestie a Nech je svetlo 05 - Modified: 2020-02-23 13:12:07 - Feat.: - Title: Správa mieri do sveta. Nový film režiséra Bebjaka uvedú kiná po celom svete
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 20:15