Daniel KřetínskýPeter Mayer
StoryEditor

Týždeň v médiách: v médiách je stále čo kupovať. Komu nakoniec bude patriť Markíza a Nova?

22.04.2018, 08:23
A kto zvíťazí v RTVS? Mladí revolucionári alebo súčasné vedenie?

Tak si to teda zhrňme. Český podnikateľ Daniel Křetínsky, ktorý je dominantným hráčom na poli energetického priemyslu sa rozhodol, že sa stane aj najvplyvnejším mediálnym podnikateľom (nielen) v Česku.

Tento týždeň k skupine Czech Media Invest, ktorú vlastní so slovenskými podnikateľmi Patrikom Tkáčom (40 percent podielu) a Romanom Korbačkom (10 percent podielu) prikúpil od spoločnosti Lagardère rozhlasové stanice v Česku, Poľsku, na Slovensku a v Rumunsku. Týmto krokom sa spoločnosť stala najväčším komerčným hráčom na poli českých rádií. Čo sa týka tlačených médií, je v Česku jednotkou, v online trojkou. Aby sa Daniel Křetínsky stal dokonalým mediálnym kráľom - chýba mu iba televízia.

Pred koncom roka sa veľmi intenzívne hovorilo o tom, že televízia Markíza na Slovensku a Nova v Česku sú na predaj. Nebolo tajomstvom, že ich skupina CME, kam obe stanice patria, predať. Chcela obchodovať v balíku. Aj to bol možno dôvod, že do médií prenikali informácie o tom, že o kúpu Novy a Markízy majú záujem viacerí podnikatelia, respektíve finančné skupiny. Na Slovensku je dlhoročným oficiálne nepotvrdeným záujemcom o Markízu skupina Penta, v Česku sa o Novu podľa viacerých médií neoficiálne bijú okrem Daniela Křetínskeho aj Petr Kellner či Marek Dospiva. Už pred koncom roka sa hovorilo, že predaj Markízy a Novy je sto percentnou istotou. 

Sto percentná istota dnes vyzerá takto:

Daniel Křetínsky investoval do rádiových staníc. Kúpil aj časopis Elle a má záujem i o francúzsky spoločensko-politický časopis Marianne. Mimochodom francúzske médiá označili Křetínskeho za nenásytného a kontroverzného podnikateľa.

Petr Kellner kúpil v Bulharsku od švédskej skupiny MTG (patrila jej kedysi česká Prima) najväčšiu bulharskú televíznu skupinu Nova Broadcasting Group.

Začiatkom marca priniesli médiá informáciu, že predseda predstavenstva CEFC je vyšetrovaný kvôli podozreniam z ekonomickej kriminality a vedenie čínskej skupiny prevzala čínska štátna agentúra. V preklade: Penta si pravdepodobne musí nájsť nového sparring partnera na kúpu Markízy.

Momentálne médiá o predaji Markízy či Novy mlčia, čo však neznamená, že neprebiehajú žiadne rokovania. Ale na týchto predajoch či kúpach je ešte jedna zaujímavá jedna vec. Na rozdiel od českého trhu, na Slovensku máme zákon o zákaze krížového vlastníctva médií. Znamená to, že mediálny dom, ktorý vydáva celoštátny denník nemôže mať zároveň celoštátne rádio alebo televíziu. A ten, kto má televíziu, nemôže mať rovnako celoštátne rádio. Takže Penta už nemôže mať televíziu, pretože má Plus jeden deň a sčasti aj denník Sme.  A skupina J&T, ktorá má JOJ-ku by už nemala mať ani denník, ani žiadne rádiá.

Napriek tomu sa tu otvorene hovorí o záujmoch Penty o Markízu, ale aj o prepojení J&T s rádiovými stanicami patriacimi pod Radio Services. Vôbec sa nespomína štát.  Ten môže vlastniť aj celonárodnú telku aj rozhlas. Týmto pravidlám asi rozumejú iba domáci hráči, a preto tí zahraniční pomaly ale isto odchádzajú. Nerátajúc Facebook a Google. Na tých sme dnes všetci krátki.

Mimochodom, je krátky na situáciu v RTVS súčasný riaditeľ Jaroslav Rezník? Stále nie je jasné, kto tam ten boj vyhrá. Zatiaľ čo on mlčí, prípadne hovorí niečo o tom, že odznaky #AllForJan nosili ľudia v RTVS príliš dlho, mladí revolucionári mu pod nosom zakladajú odbory.

  • Situácia v RTVS sa nepáči ani bývalému riaditeľovi Richardovi Rybníčkovi. Súčasná RTVS je podľa neho najväčšia politická chyba strany SMER.
  • Ale aj v iných médiách sa dejú veci. Zoznam chce mať silný spravodajský web. Koncepčne mu pritom bude pomáhať bývalý minister kultúry Daniel Krajcer.
  • Kto je vaša najlepšia kamarátka v mediálnom biznise? Emma, Eva alebo Evita? Vo februári to bola určite Evita. Minimálne podľa oficiálneho predaja. Stala sa totiž jednotkou na trhu.
  • A jedna správa zo zahraničia na záver. Softvér na blokovanie reklamy Adblock Plus  na internete nie je v rozpore so zákonmi. Rozhodol o tom nemecký Spolkový súdny dvor. Zamietol tak žiadosť mediálnej spoločnosti Axel Springer. ​Súdny dvor dospel k záveru, že systémy na blokovanie internetovej reklamy sú legálne. V ponuke systéme Adblock Plus nevidí žiadnu nekalú hospodársku súťaž ani žiadne nezákonné obchodné praktiky. A to fakt!

 

 

01 - Modified: 2021-06-20 06:06:29 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Televízne diskusie stále bez Matoviča, nezaháľajú Hlas a Smer 02 - Modified: 2021-05-04 06:26:43 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Prekvapenia zmluvy o nákupe Sputnika a účet za plošné testovanie 03 - Modified: 2021-03-18 05:45:04 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Od Sputnika cez vulgarizmy do bodu nula 04 - Modified: 2021-03-01 12:42:57 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Ako ďalej s covidom? Matovič sa radí s odborníkmi, Krajniak sa chce modliť a niekto uteká na Maledivy 05 - Modified: 2021-02-23 06:31:50 - Feat.: - Title: Týždeň v médiách: Interrupcie dôležitejšie ako všetko ostatné. Aj o vakcíne Sputnik, ktorá rozdelila nielen Slovensko, ale aj koalíciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/blogy, menuAlias = blogy, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 10:14