TASR/AP
StoryEditor

Google dostal miliardové pokuty, firmu pokutovali Taliansko, Francúzsko aj Rusko

07.01.2022, 08:35
Autor:
ČTKČTK
Prehľad najvyšších pokút, ktoré udelili Európska komisia a niektoré jednotlivé štáty technologickému gigantovi.

Európska komisia (EK) a niektoré jednotlivé štáty udelili americkej internetovej spoločnosti Google viaceré vysoké pokuty. Pozrite si ich prehľad (zoradený podľa výšky pokuty).

4,34 miliardy eur (júl 2018): Za zneužitie dominantného postavenia na trhu pri operačnom systéme Android pre mobilné telefóny. Google podľa komisie od roku 2011 obmedzoval výrobcov zariadení, ktoré Android využívali. Google sa odvolal.

2,42 miliardy eur (jún 2017): Za zneužitie dominantného postavenia na trhu. Vo svojom vyhľadávači Google podľa komisie zvýhodňoval iný vlastný produkt, a to službu na porovnávanie obchodných ponúk. Google sa odvolal, tento rok v novembri tribunál Európskej únie odvolanie zamietol. Súd uznal, že zvýhodňovaním vlastného porovnávača obchodných ponúk vo výsledkoch internetového vyhľadávania firma porušuje konkurenčné pravidlá. Očakáva sa, že sa Google proti verdiktu odvolá na súd Únie najvyššej inštancie.

1,49 miliardy eur (marec 2019): Za obmedzovanie konkurentov na trhu s internetovou reklamou. Google sa odvolal. Majiteľom internetových stránok, ktorí využívali jeho službu AdSense for Search, podľa komisie v zmluve stanovil obmedzenia brániace konkurencii umiestňovať svoju reklamu na tieto stránky. To je podľa protimonopolných pravidiel EÚ nezákonné.

Výber pokút, ktoré Google dostal v ďalších krajinách (zoradené abecedne podľa krajín):

Belgicko: Za neodstránenie internetových odkazov, ktoré môžu poškodiť jednotlivca, uložili belgické úrady v júli 2020 Googlu rekordnú pokutu 600.000 eur. Zmazanie takých odkazov ukladá zákon EÚ, ktorý ľuďom priznáva v internetovom prostredí „právo byť zabudnutý“. Súdny dvor EÚ v roku 2014 rozhodol, že ľudia majú právo žiadať odstránenie dát, ak sú zastarané, nepravdivé alebo ak sa ich osobne dotýkajú.

Francúzsko: Vlani v júli francúzsky úrad pre hospodársku súťaž vymeral Googlu pokutu pol miliardy eur za nerešpektovanie dohôd uzavretých s vydavateľmi spravodajstva. V septembri Google oznámil, že sa odvolá.

Ten istý úrad vymeral Googlu vlani v júni pokutu 220 miliónov eur za to, že pri predaji reklamy uprednostňoval svoje vlastné produkty pred klientskymi, a zneužíval tak svojho postavenia na trhu online reklamy.

Predvlani francúzsky úrad pre ochranu osobných údajov CNIL vymeral Googlu pokutu 100 miliónov eur za porušenie pravidiel pre sledovanie internetovej reklamy, takzvaných cookies, a pokutu 150 miliónov eur dostal Google vo Francúzsku aj v decembri 2019. Vtedy to bolo za nejasnosti okolo reklamy na stránkach jeho služby Google Ads.

V septembri 2019 sa Google dohodol s francúzskymi úradmi, že zaplatí takmer jednu miliardu eur, aby urovnal vyšetrovanie týkajúce sa podozrenia z daňových podvodov. Pokuta tvorila polovicu tejto sumy, zvyšok bolo doplatenie daní.

V januári 2022 že uložil spoločnostiam Google a Facebook Ireland vysoké pokuty za to, že používateľom skomplikovali odmietnutie súborov cookie, ktoré sledujú správanie na internete. Google má zaplatiť 150 miliónov eur a Facebook Ireland 60 miliónov eur.

Taliansko: Vlani v máji dostal Google pokutu 102 miliónov eur za zneužívanie svojho dominantného postavenia na trhu. Protimonopolný úrad oznámil, že Google na to využíva svoj operačný systém Android a online obchod s aplikáciami Google Play.

V novembri taliansky protimonopolný úrad vymeral americkým technologickým spoločnostiam Apple a Google pokuty kvôli agresívnym postupom v súvislosti s komerčným využívaním údajov o používateľoch. Každá zo spoločností má podľa úradu zaplatiť desať miliónov eur.

Nemecko: Úrad na ochranu informácií vymeral v apríli 2013 Googlu pokutu 145-tisíc eur za zhromažďovanie údajov z nezabezpečených bezdrôtových sietí. Úrad uviedol, že mohol vymerať pokutu maximálne 150- tisíc eur.

Južná Kórea: Vlani v septembri dostal Google od juhokórejského protimonopolného úradu (KFTC) pokutu 207 miliárd wonov (152 miliónov eur) za zneužitie dominantného postavenia na trhu s operačným systémom pre mobilné prístroje. Google oznámil, že sa odvolá.

Rusko: Moskovský súd vymeral v decembri 2020 Googlu pokutu tri milióny rubľov (35-tisíc eur) za to, že firma neodstránila z výsledkov vyhľadávania obsah, ktorý je v Rusku zakázaný. Bola to štvrtá pokuta, ktorú Google v Rusku dostal za to, že odmieta filtrovať výsledky vyhľadávania, ako to žiada ruský cenzúrny úrad Roskomnadzor.

Od roku 2018 Google dostal až do decembra 2020 tri pokuty v celkovej výške 2,7 milióna rubľov, ktoré zaplatil. Ďalšie pokuty v celkovej výške 9,5 milióna rubľov dostal Google v Rusku vlani v máji. Dôvodom opäť bolo, že firma neodstránila obsah, ktorý ruské úrady považujú za chybný. Z rovnakého dôvodu dostal pokutu v celkovej výške 14 miliónov rubľov (162-tisíc eur) aj vlani v auguste, v septembri a v novembri dostal Google z rovnakého dôvodu pokutu.

Vlani v júli Google dostal v Rusku ďalšiu pokutu tri milióny rubľov za porušenie zákona, ktorý internetovým spoločnostiam nariaďuje ukladať osobné dáta ruských užívateľov na serveroch na ruskom území.

Koncom novembra súd v Rusku znovu pokutoval Google. Spoločnosti nariadil zaplatiť tri milióny rubľov (34 700 eur), pretože nezmazala obsah považovaný v krajine za nelegálne. Za rovnaký prehrešok súd pokutoval Google sumou deväť miliónov rubľov (104-tisíc eur).

V decembri súd v Rusku vymeral firmám Google a Meta rekordnú pokutu v celkovej výške 9,1 miliardy rubľov (105 miliónov eur). Sankcie je za to, že firmy neodstraňujú zo svojich sietí nezákonný obsah. Pokuty sú prvýkrát odvodené od výšky tržieb oboch firiem. Google dostal pokutu 7,2 miliardy rubľov (83 miliónov eur).

Turecko: Úrad pre reguláciu hospodárskej súťaže vlani v apríli vymeral Googlu pokutu cez 296 miliónov lír (19 miliónov eur). Postih zdôvodnil zneužívaním dominantného postavenia v internetovom vyhľadávaní.

01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 04 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-05-10 07:20:52 - Feat.: - Title: Začína sa nová éra vyhľadávania na internete. Stratí SEO svoj význam?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 12:04