StoryEditor

RTVS vyradila z ankety Najväčší Slovák Tisa. Upútavku s ním preverí NAKA

31.10.2018, 09:55
Autor:
hrnhrn
Zaradenie Jozefa Tisa do upútavky vyvolalo obrovskú kritiku, na ktorú RTVS zareagovala tým, že za Tisa nebude možné hlasovať.

Slováci začnú od štvrtka 1. novembra hlasovať v celonárodnej ankete Najväčší Slovák, ktorú pripravuje RTVS. Ťažiskový projekt verejnoprávnej televízie vyvrcholí 1. mája budúceho roka, anketa by mala vyvolať v širokej verejnosti diskusiu o našej histórii a jej veľkých osobnostiach, ich pozitívnych, ale aj negatívnych stránkach. Verejnoprávna televízia dnes informovala o podmienkach súťaže.

Do prvých štyroch upútaviek si televízia vybrala štyri historické osobnosti - Alexandra Dubčeka, Máriu Teréziu, Juraja Jánošíka a Jozefa Tisa. Práve zaradenie Tisa do upútavky vyvolalo obrovskú kritiku, na ktorú dnes RTVS zareagovala tým, že za Tisa nebude možné hlasovať.

​"Preto sme po dohode s majiteľmi licencie do štatútu zahrnuli aj to, že v rámci hlasovania nebude možné nominovať osobu, ktorá bola právoplatne odsúdená za vojnové zločiny," vysvetlil šéf RTVS Jaroslav Rezník. Uviedol, že si nikdy nemyslel, že by sa Jozef Tiso mohol dostať do prvej desiatky Najväčších Slovákov. Aj preto ho pôvodne do ankety zaradili. 

"Mrzí nás, že nasadená upútavka rozsahom a intenzitou debaty o nej strhla pozornosť len na jednu otázku a prekrýva význam celého projektu a otvorenej debaty o našej histórii. Túto upútavku nemožno vo všeobecnosti stotožňovať s oficiálnym postojom RTVS," píše sa v stanovisku.

Majiteľ licencie a režisér Peter Núňez sa vyjadril, že k ankete majú odborného garanta, ktorým je známy historik Dušan Kováč. "Zaradenie Jozefa Tisa do ankety nebolo žiadnym amatérskym svojvoľným rozhodnutím, nebolo to ani žiadnym neodôvodneným rozhodnutím manažmentu RTVS, ale bol to výsledok širokej a dlhodobej odbornej debaty," uviedol Núňez.

Vysvetlil, že od leta komunikuje s Róbertom Kotianom, Ľubošom Machajom, Jánom Roháčom a Irenou Roháčovou, ktorí sú súčasťou scenáristického tímu. Pripomenul, že celoslovenská anketa má nateraz odborného garanta Dušana Kováča, ku ktorému by sa mali pridať aj ďalší. "Názor Dušana Kováča je, že Jozef Tiso má byť zaradený do ankety a má byť témou celospoločenskej diskusie. Aj jeho osoba, aj jeho doba. Každopádne vzhľadom na to, ako projekt začal, vyraďujeme Jozefa Tisa z ankety," doplnil režisér. Tiež vyjadril nádej, že o osobe Tisa ešte bude verejnoprávna televízia diskutovať a tému odtabuizuje.

Upútavku s Jozefom Tisom bude prešetrovať aj polícia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry poveril NAKA preveriť, či nejde o trestný čin podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. "Prokurátor ÚŠP vydal pokyn na preverenie tejto veci Národnou protiteroristickou jednotkou NAKA Prezídia Policajného zboru," uviedla pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová.

Podľa prokurátora má polícia preveriť, či nedošlo k spáchaniu trestného činu založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, alebo prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd. Rozhorčenie nad upútavkou s Tisom vyjadrili aj stredisko holokaustu a židovská organizácia.

Projekt Najväčší Slovák je licencovaným formátom BBC upraveným na slovenské špecifiká. Vo Veľkej Británii bol program The Greatest Britons vášnivo diskutovaným a populárnym seriálom. Spustili ho začiatkom roka 2002 a jeho víťazom sa stal Winston Churchill. Formát úspešne realizovali v 24 krajinách. Najväčšieho Čecha vyberali aj u našich západných susedov, kde sa víťazom stal Karol IV.

01 - Modified: 2018-10-25 16:16:06 - Feat.: 0 - Title: RTVS reaguje na kritiku kvôli Tisovi. Upútavku sťahuje 02 - Modified: 2018-10-23 13:02:55 - Feat.: 0 - Title: M. R. Štefánik víťazom novinárskeho hlasovania. Kto sa stane Najväčším Slovákom, rozhodne celé Slovensko
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 20:32