StoryEditor

Jakubisko pokračuje v nakrúcaní Perinbaby 2. Ožíví aj pôvodnú Perinbabu stvárnenú herečkou Giullietou Masina

16.11.2018, 09:35
Autor:
hrnhrn
Pozrite si prvé zábery zo zákulisia a rozhovory s tvorcami filmu.

Rozsiahla filmová produkcia v zostave vyše 100-členného štábu filmárov, vyše 170-tich komparzistov a hercov už niekoľko mesiacov usilovne pracuje na pokračovaní kultovej Perinbaby. "Natáča sa v prekrásnej prírode a lokalite Spiša, kde režisér našiel všetko, čo potreboval. Zároveň tak splnil podmienku svojej manželky a producentky filmu, keďže všetky exteriéry museli byť v blízkosti 30 kilometrov," hovorí Stanislava Borská z distribučnej spoločnosti Bontonfilm.

Na poetickom príbehu o odvahe, láske a šťastí vyrástlo už niekoľko generácií divákov. Juraj Jakubisko s Ľubomírom Feldekom vytvorili pred tridsiatimi rokmi jednu z najkrajších slovenských rozprávok, ktorej mysteriozitu umocnila aj hudba Petra Hapku.

Bontonfilm

„Na začiatku som netušil, že sa Perinbaba stane kultovou rozprávkou, myslel som, že ju stihne podobný osud ako mnohé ostatné rozprávky. Na začiatku zažiaria a po pár rokoch zhasnú. Je to veľké šťastie pre tvorcu, ak sa jeho film dostane medzi tie večné,“ vyjadril sa Juraj Jakubisko v rozhovore pre HN magazín.

Dejová línia Perinbaby 2 začína tam, kde skončila pôvodná rozprávka. Pri veternom mlyne, ktorý postavil Jakub. Z hercov bude hrať v pokračovaní len Petra Kolevská-Vančíková (Alžbetka). Stvárni matku štrnásťročného Lukáša, ktorý rovnako ako jeho otec Jakub ide hľadať do sveta šťastie a lásku. Na cestách na neho bude dávať pozor priamo z neba Perinbaba.

Hlavnou postavou pokračovania bude práve Lukáš, ktorého stvárňuje mladý herec a známy slovenský youtuber Lukáš Frlajs. "Mnoho ľudí si myslí, že tým, že točíme dvojku, tak hrám Jakubka. Ale ja som Lukáš. Jakubko je môj otec a ja som syn," prezradil herec. Okrem Frlajsa sa v Perinbabe 2 predstavia ďalší slovenskí a českí herci ako Ivan Romančík, Réne Štúr, Dan Nekonečný, Klára Cibulová či česká herečka Sabina Skalická, ktorá hrá mladú "Zubatú".

Výber tejto hereckej zostavy vysvetľuje producentka filmu Deana Horváthová-Jakubisková: "Nie je to ten typ rozprávky, ako sa to dnes robí. Že ju obsadíme známymi hercami len preto, aby tam tí známi herci boli. Juraj sa skôr sústredil na typy, charaktery a na atmosféru samotného herca."

Filmári s nakrúcaním exteriérov na Spiši pomaly končia. Majú za sebou aj nemilú skúsenosť, keď ich zlodeji okradliosobné veci a pamäťové karty, na ktorých boli uložené zábery z pokračovania rozprávky Perinbaba.

Filmovanie sa začalo pred rokom v drevenom kostole v Kežmarku, kde sa aj pred tridsiatimi rokmi nakrúcali niektoré scény Perinbaby. V drevenom kostole, ktorý je zapísaný v zozname UNESCO, sa odohrával súd s Jakubom a záverečná scéna, kde kradnú macocha s dcérou obecné peniaze z truhlice.

​Po poslednej klapke bude nasledovať počítačová technológia a náročná postprodukcia, pomocou ktorej oživia pôvodnú Perinbabu stvárnenú herečkou Giuliettou Masina. Počítačová grafika má tiež výrazne pomôcť režisérovej fantázii. "Ja sa bojím, že je toho až veľa. Že toľko tam dávam fantázie, že začal som strihať. Áno, musím sa umierňovať, pretože človek si strašne veľa vymyslí," dodal Jakubisko.

Bontonfilm

​V prvej časti technika obmedzovala režisérovu fantáziu. „Nové technológie vo filme sa časom rozvinuli do nekonečných trikových možností. Takže môžem robiť zázraky ako moje rozprávkové postavy. Preto až teraz môžem urobiť niečo, čo doteraz okrem mňa nikto neurobil – dve nesmrteľné bytosti sa stanú opäť na chvíľu nesmrteľnými,“ vysvetľuje Jakubisko.

Na oživenie postáv Perinbaby a Zubatej využije filmový materiál z pôvodnej Perinbaby a trikovú digitálnu technológiu. Vo filme tak diváci uvidia obidve herečky, ktoré už nie sú medzi nami. Giullieta Masina zomrela v roku 1994 a Valerie Kaplanová ako 81 ročná o päť rokov neskôr.

O hudbu k Perinbabe 2 sa postarajú známi českí skladatelia Ondrej Soukup a Ján Jirásek. Podľa producentky filmu sa slovenskí diváci môžu tešiť na pokračovanie rozprávky koncom budúceho roka.

01 - Modified: 2018-10-28 14:38:46 - Feat.: 0 - Title: Freddie Mercury, hackerka Lisbeth či Dumbledore. Tipy na filmy, ktoré sa oplatí vidieť 02 - Modified: 2018-10-28 14:39:21 - Feat.: 0 - Title: Novembrové filmové premiéry, pri ktorých sa zabavia deti aj ich rodičia 03 - Modified: 2018-11-15 13:25:03 - Feat.: 0 - Title: Karáskov film Amnestie zverejnil prvý trailer. Do kín príde o rok v novembri 04 - Modified: 2018-11-08 12:23:33 - Feat.: 0 - Title: Padla prvá klapka novej „Evitovky“. Producentom filmu Príliš osobná známosť ​je Peter Núňez 05 - Modified: 2018-10-29 10:11:37 - Feat.: 0 - Title: Bebjak nakrúti slovenskú Hru o tróny, píše zahraničný portál
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 18:54