StoryEditor

Vianočnú klasiku doplnia nové rozprávky. Premiéru budú mať až štyri česko-slovenské novinky

17.12.2018, 18:00
Autor:
hrnhrn
Počas vianočných sviatkov budú mať televíznu premiéru nové hrané rozprávky aj animované seriály.

Vianoce a rozprávky patria neodmysliteľne k sebe. Najväčší priestor v rozprávkovom maratóne dostávajú tradičné filmové rozprávky, bez ktorých by snáď Vianoce ani neboli Vianocami, každý rok však pribúdajú aj nové tituly.

Tohtoročné sviatky pribudnú štyri premiéry hraných rozprávok z česko-slovenskej produkcie a nechýbajú ani nové animované seriály z dielne RTVS.

RTVS / Vianočné želanie

​​Jednotka prinesie na Štedrý večer novú rozprávku Vianočné želanie. Klasický rozprávkový príbeh opisuje cestu za šťastím, láskou a zdravím. Nechýbajú kúzla, mágia, zakliaty les, škriatkovia, králi, a samozrejme, víťazstvo dobra nad zlom. V hlavných úlohách sa predstavia Richard Autner, Simona Kollárová, Tomáš Maštalír, Lukáš Vaculík, Ján Gallovič či Judita Hansman.

Titulnú pieseň s názvom Holubička naspievali Adam Ďurica a Sima Martausová s doprovodom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu. Vianočné želanie uvedie v premiére Jednotka 24. decembra o 20:40, o dva dni neskôr, 26. decembra o 20:00, bude mať premiéru na ČT1 pod názvom O zakletém králi a odvážném Martinovi.

​Pre režiséra Petra Bebjaka, ktorý má na konte najúspešnejší film uplynulého roka Čiara, ide o prvú rozprávku. „Páči sa mi, keď je každý jeden film niečím iný, žánrom, rozprávaním, príbehom a rozprávka je pre mňa ďalšia výzva, že si môžem niečo nové vyskúšať a naučiť,“ prezradil s tým, že v budúcnosti by veľmi rád režíroval kino rozprávku.

Jeho ďalším projektom, ktorý bude mať na začiatku budúceho roka filmovú a neskôr aj televíznu premiéru, je triler Trhlina na motívy rovnomenného bestselleru Jozefa Kariku.

TV Markíza / Tri želania

Televízia Markíza prinesie na Štedrý večer o 20:40 televíznu premiéru česko-slovenskej rozprávkovej komédie Tri želania. Pripravila ju v koprodukcii s Českou televíziou, ktorá ju uvedie pod názvom Přání k mání v televíznej premiére 30. decembra o 20:00. Filmovú premiéru mala vlani v decembri.

„Je to film o tom, čoho sme schopní dosiahnuť, keď uveríme sami sebe,“ hovorí režisér Vít Karas. Netradičný vianočný film rozpovie poetickou a humornou formou príbehy niekoľkých podôb lásky: o trápeniach tínedžera Alberta až po uši zamilovaného do sestry svojho najlepšieho kamaráta, o láske medzi jeho rodičmi prežívajúcimi krízu stredného veku a tiež o rodičovskej láske, v ktorej sa syn snaží získať pozornosť a lásku svojho otca.

Všetci nakoniec prídu na to, že k šťastiu nie sú potrebné žiadne čary a mágia, ale predovšetkým odvaha meniť okolo seba veci k lepšiemu. Vo filme sa predstavia Jitka Čvančarová, Martin Myšička, Milan Šteindler, Simona Babčáková, Vítězslav Jandák, Ivan Romančík, Lukáš Latinák alebo Marián Slovák.

RTVS / Kúzelník Žito

​Rozprávku Kúzelník Žito o tom, čo sa stane, keď sa čertica zamiluje do obyčajného smrteľníka a ten sa zase zamiluje do princeznej, uvedie Jednotka 25. decembra o 20:30, o deň skôr - na Štedrý večer o 19:00, bude mať premiéru na ČT1.

Ako dopadne boj siroty Žita o lásku a proti nespravodlivosti moci? Vyrieši milostný trojuholník samotný Lucifer? V réžii Zdeňka Zelenku sa predstavia Denis Šafařík, Anna Kadeřávková, Pavel Kříž, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Jiřina Bohdalová, Petr Kostka a ďalší.

TV JOJ / Najlepší priateľ

​Televízia JOJ uvedie na Štedrý večer o 15:35 televíznu premiéru vlaňajšej novej rozprávky Českej televízie Najlepší priateľ. Výpravná rozprávková komédia o hľadaní šťastia, lásky a skutočného priateľstva vznikla pod taktovkou Karla Janáka (Dôverný nepriateľ, Cuky Luky Film).

Jej posolstvom je, že ku šťastiu nevedie priama cesta, a len tí múdri dokážu dôjsť až do cieľa. A tiež, že viera v priateľstvo a schopnosť nesklamať sám seba sú vždy silnejšie než úklady samotného pekla. V hlavných úlohách sa predstavia Zdeněk Piškula, Kristína Svarinská, Hana Vagnerová, Jiří Lábus a Marek Adamczyk.

RTVS prinesie v televíznej premiére aj muzikál Spievankovo a kráľovná Harmónia. Rodinný film s pesničkami Spievanky a Zahrajka, ktorí pomáhajú kráľovnej Harmónii prinavrátiť do krajiny hudbu, odvysiela Jednotka 25. decembra o 8:45.

Vianočnými novinkami budú aj animované rozprávky z dielne RTVS. Vianočný špeciál obľúbeného večerníčkového seriálu Mimi a Líza - Záhada vianočného svetla prinesie Dvojka 23. decembra o 18:45.

RTVS / Mimi a Líza

Od 26. decembra pribudne na Dvojke sedem nových epizód animovaného seriálu Tresky plesky, ktorý naučí deti aj ich rodičov viac o základných prírodných javoch ako napríklad blesk, sopka, diery v zemi či požiar.

Rovnako na Dvojke dostanú priestor Chochmesovci. Animovaný seriál o etike poukáže na dôležitosť znalosti a aplikovania pravidiel spoločenského správania v každodennom živote. Divákov čakajú dve špeciálne epizódy – na Štedrý deň i na Silvestra a od 13. januára sa budú s programovou novinkou stretávať na obrazovkách Dvojky pravidelne každý víkend.

01 - Modified: 2018-12-21 05:52:16 - Feat.: 0 - Title: Tipy pre seriálových fanúšikov: televízie majú pripravené sviatočné maratóny 02 - Modified: 2018-12-24 10:10:43 - Feat.: 0 - Title: Vianoce nie sú len o Popoluške. Prinášame televízne tipy na filmy z iného súdka 03 - Modified: 2018-12-20 15:31:01 - Feat.: 0 - Title: Sviatočné tipy na hudobné filmy, ktoré by ste si nemali nechať ujsť 04 - Modified: 2018-11-15 13:12:18 - Feat.: 0 - Title: Televízie prinesú v novom roku nové seriály aj veľké šou
01 - Modified: 2018-12-28 09:07:14 - Feat.: - Title: Slováci majú radi klasiku. Počas Vianoc ju uprednostnili pred novinkami 02 - Modified: 2018-12-30 07:35:52 - Feat.: - Title: Aký bude Silvester v televízii? Tradičný, filmový, hororový aj hudobný 03 - Modified: 2018-12-27 10:00:07 - Feat.: - Title: Popoluška je neprekonateľná. Na Štedrý večer si ju pozrelo milión divákov 04 - Modified: 2018-12-21 05:52:16 - Feat.: - Title: Tipy pre seriálových fanúšikov: televízie majú pripravené sviatočné maratóny 05 - Modified: 2018-12-24 10:10:43 - Feat.: - Title: Vianoce nie sú len o Popoluške. Prinášame televízne tipy na filmy z iného súdka
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. apríl 2024 21:42