Pubres / Martin Špelda
StoryEditor

Nominácie na Slnko v sieti ovládli filmy Toman a Tlmočník

22.02.2019, 21:15
Autor:
TASRTASR(red)(red)
Toman získal až štrnásť nominácií, čo je o jednu viac, ako si odniesol z Českého leva.

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) predstavila nominácie v už 9. ročníku národnej ceny Slnko v sieti, ktorá je prehliadkou toho najlepšieho zo slovenskej filmovej tvorby. Tento rok sa o ocenenie uchádzalo celkovo 29 prihlásených hraných, dokumentárnych a animovaných filmov.

Najviac nominácií na národnú filmovú cenu Slnko v sieti za uplynulý rok získal film Toman. Filmová dráma režiséra a producenta Ondřeja Trojana o vzostupe a páde na pozadí doby, ktorá dodnes ovplyvňuje naše životy, získala štrnásť nominácií, vrátane kategórie Najlepší hraný film. V prvom kole hlasovania o tom rozhodli členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie.

„Teším sa, že aj tento rok sme mohli vyberať z kvalitných filmov, o čom svedčia aj nominácie. Tie zároveň potvrdili pretrvávajúci trend intenzívnej spolupráce našich a českých filmových tvorcov, keďže väčšina nominovaných hraných filmov bola nakrútená v koprodukcii. Je to len potvrdenie toho, aké dôležité je pre nás vytvárať si vzťahy na medzinárodnom poli a potvrdzovať pozície Slovenska ako relevantného koprodukčného partnera pre ostatný filmový svet,“ približuje Wanda Adamík Hrycová, prezidentka SFTA.

V kategórii Najlepší hraný film sa bude Toman uchádzať o cenu spolu s filmom Tlmočník Martina Šulíka, ktorý má na konte dvanásť nominácií, filmom Hmyz Jana Švankmajera s piatimi nomináciami a dielom Jan Palach Roberta Sedláčka s dvomi nomináciami.

Toman s Tlmočníkom sú zároveň nominovaní aj v kategóriách najlepší scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, hudba, architekt – scénograf, kostýmy, za herecké výkony v oboch ženských kategóriách a za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Režiséri Ondřej Trojan (Toman) a Martin Šulík (Tlmočník), ku ktorým pribudol ešte Marek Kuboš (Posledný autoportrét) sa budú zároveň uchádzať aj o cenu v kategórii Najlepšia filmová réžia.

V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Posledný autoportrét Mareka Kuboša, Válek Patrika Lančariča a Okupácia 1968 režisérov Evdokia Moskvina, Linda Dombrovszky, Maria Elisa Scheidt, Magda Szymkow, Stephan Komandarev.

Nominácie v kategórii Najlepší animovaný film získali snímky Fifi Fatale Márie Kralovič, Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla Ivany Šebestovej a Kataríny Kerekesovej a Monštrum Martina Snopeka.

Z 29 prihlásených filmov posunuli akademici do druhého kola až 14 a o ich vyrovnanosti svedčí aj fakt, že až v troch kategóriách sú pri rovnosti hlasov štyri nominácie.

„Tento ročník Slnka v sieti je výnimočný niekoľkými prvenstvami v rámci nominácií. Najvýraznejším je, že pro prvý raz je v kategórii najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe nominovaná dvojica hercov za film Tlmočník a film Toman so štrnástimi nomináciami, čo je o jednu viac ako ich získal na Českého leva, vyrovnal rekord Muziky z roku 2008,“ hodnotí Miroslav Ulman, filmový publicista a člen prezídia SFTA.

V divácky obľúbených kategóriách sú za Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe nominované až štyri herečky: Zuzana Bydžovská (Jan Palach), Gabriela Marcinková (Dôverný nepriateľ), Zuzana Mauréry (Tlmočník), Kateřina Winterová (Toman).

V kategórii Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe sú nominované Kristýna Boková (Toman), Zuzana Porubjaková (Dôverný nepriateľ) a Anna Rakovská (Tlmočník).

V kategórii Najlepší mužský herecký výkon o cenu súperia takisto až štyria herci Martin Huba (Hovory s TGM), Jiří Macháček (Toman) a Jiří Menzel s Petrom Simonischekom (Tlmočník).

Nominácie na Najlepší mužský výkon vo vedľajšej úlohe si vyslúžili Marián Geišberg (Čertovské pero), Jiří Lábus (Hmyz) a Roman Luknár (Toman).

Držitelia cien Slnko v sieti budú vyhlásení na slávnostnom galavečere v piatok 5. apríla 2019, ktorý v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke. Počas večera bude odovzdaná aj cena Slnko v sieti za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii a Divácka cena Slnko v sieti, o ktorej v internetovom hlasovaní rozhodne verejnosť.

NOMINÁCIE NA NÁRODNÚ FILMOVÚ CENU SLNKO V SIETI ZA ROK 2018

NAJLEPŠÍ HRANÝ FILM
Hmyz
Jan Palach
Tlmočník
Toman

NAJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNY FILM
Okupácia 1968
Posledný autopotrét
Válek

NAJLEPŠÍ ANIMOVANÝ FILM
Fifi Fatale
Mimi a Líza
Monštrum

NAJLEPŠIA FILMOVÁ RÉŽIA
Marek Kuboš - Posledný autopotrét
Martin Šulík - Tlmočník
Ondřej Trojan - Toman

NAJLEPŠÍ FILMOVÝ SCENÁR
Marek Leščák, Martin Šulík - Tlmočník
Zdeňka Šimandlová, Ondřej Trojan - Toman
Jan Švankmajer - Hmyz

NAJLEPŠÍ KAMERAMANSKÝ VÝKON
Tomáš Sysel - Toman
Martin Štrba - Tlmočník
Martin Žiaran - Pivnica

NAJLEPŠÍ FILMOVÝ STRIH
Vladimír Barák - Toman
Olina Kaufmanová - Tlmočník
Maroš Šlapeta - Válek

NAJLEPŠÍ FILMOVÝ ZVUK
Jiří Klenka - Toman
Pavel Rejholec, Klaus Kellerman - Tlmočník
Ivo Špalj - Hmyz

NAJLEPŠIA FILMOVÁ HUDBA
Vladimír Godár - Tlmočník
Michal Novinski - Toman
Vladislav Šarišský - Válek

NAJLEPŠÍ ARCHITEKT - SCÉNOGRAF
Henrich Boráros - Čertovské pero
František Lipták - Tlmočník
Tomáš Svoboda - Toman
Jan Švankmajer, Václav Švankmajer - Hmyz

NAJLEPŠIE KOSTÝMY
Katarína Hollá - Tlmočník
Andrea Králová - Čertovské pero
Katarína Štrbová Bieliková - Toman

NAJLEPŠIE MASKY
Jana Bílková - Toman
Zdeněk Klika - Čertovské pero
Juraj Steiner - Hovory s TGM

NAJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNEJ ÚLOHE
Zuzana Bydžovská (Matka) - Jan Palach
Gabriela Marcinková (Zuzana) - Dôverný nepriateľ
Zuzana Mauréry (Edita) - Tlmočník
Kateřina Winterová (Pesla Tomanová) - Toman

NAJLEPŠÍ ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE
Kristýna Boková (Milada Třískalová) - Toman
Zuzana Porubjaková (Monika) - Dôverný nepriateľ
Anna Rakovská (Truda) - Tlmočník

NAJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON V HLAVNEJ ÚLOHE
Martin Huba (Masaryk) - Hovory s TGM
Jiří Macháček (Zdeněk Toman) - Toman
Jiří Menzel (Ali), Peter Simonischek (Georg) - Tlmočník

NAJLEPŠÍ MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON VO VEDĽAJŠEJ ÚLOHE
Marián Geišberg (Špilka) - Čertovské pero
Jiří Lábus (Borovička) - Hmyz
Roman Luknár (Jan Masaryk) - Toman

01 - Modified: 2019-02-20 14:09:23 - Feat.: 0 - Title: Blíži sa noc Oscarov. Priamy prenos prinesie TV Doma 02 - Modified: 2018-12-18 12:14:44 - Feat.: 0 - Title: Slovensko na Oscaroch nebude mať zastúpenie. Tlmočník nepostúpil do užšieho výberu 03 - Modified: 2019-02-19 17:56:43 - Feat.: 0 - Title: Kto zabojuje o ocenenia OTO? Pozrite si nominácie 04 - Modified: 2019-12-27 18:53:14 - Feat.: 0 - Title: Trhlina, Sklenená izba, nová Perinbaba či Milenky. Aj tieto slovenské filmy budú mať premiéru v roku 2019 05 - Modified: 2019-09-13 08:24:14 - Feat.: 0 - Title: Dokončenie filmu Generál sa opäť odkladá. Premiéru bude mať až v roku 2020
01 - Modified: 2022-03-29 13:14:10 - Feat.: - Title: Oscara za najlepší film má prvýkrát streamovacia platforma. Zabodoval film, ktorý ste v kinách nevideli 02 - Modified: 2022-03-03 06:01:55 - Feat.: - Title: Martin Žiaran získal za film Správa cenu Asociácie českých kameramanov 03 - Modified: 2022-02-23 08:01:24 - Feat.: - Title: Oscary čelia výraznému úbytku divákov. Organizátori galavečer „zoštíhlia“ a dajú mu väčší spád 04 - Modified: 2022-02-19 13:35:39 - Feat.: - Title: Nominácie na Slnko v sieti ovládli Služobníci, Cenzorka a Muž so zajačími ušami 05 - Modified: 2022-01-12 14:55:50 - Feat.: - Title: Oscary budú mať tento rok svojho moderátora
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 09:12