StoryEditor

OTO pozná víťazov. Sošku majú Oteckovia i Inkognito, absolútny OTO je v rukách Michala Hudáka

13.04.2019, 23:27
Herci z Oteckov si odniesli ocenenie aj v kategóriách Herečka roka a Herec roka.

Divácka anketa obľúbenosti slovenských televíznych programov a ich tvorcov pozná svojich víťazov v každej z pätnástich kategórií. Najviac nominácií na sošku slovenského televízneho Oscara premenila televízia Markíza, ktorá si z 27 nominácii odniesla štyri ocenenia. RTVS získala tri sošky, TV JOJ dve.

Hlavným moderátorom slávnostného galavečera zo Slovenského národného divadla bol Michal Hudák, ktorému občas sekundoval Sajfa, režisérom bol Jeffo Minařík, hudobne večerom sprevádzali Cimbal Brothers.

​Súčasťou scenára tri a pol hodinového priameho prenosu boli aj hudobné vystúpenia skupiny Peter Bič projekt, Simy Martausovej či trochu dlhšie v podaní samotného moderátora Michala Hudáka so speváckym zborom.

Priamy prenos bez reklamného brejku trval takmer do polnoci. Počas neho nastalo aj prekvapenie, keď zrazu zhasli všetky svetlá v sále. Výpadok nastal práve počas vyhlasovania najlepšej speváčky Sväťom Malachovským.

Galavečer napriek výpadku bez prerušenia pokračoval ďalej, aj keď len so zvukom a svetlami z mobilov hostí v sále. O pár minút, pri vyhlásení víťazky, sa svetlá opäť rozsvietili.

​Kategóriu Zábavný program prvýkrát vyhralo Inkognito, ktoré si uplynulý rok odnieslo Cenu týždenníka Plus 7 dní. Do užšej nominácii sa dostali aj Čo ja viem a Chart Show.

Seriálom roka 2018 sa stali Oteckovia. V tejto kategórii mala televízia Markíza najviac nominácií, okrem víťazných Oteckov aj Hornú Dolnú, Milenky, Sestričky a Susedov. Televízia JOJ sa do širšej nominácie prebojovala so seriálmi Naši a Som mama. Zástupcu v tejto kategórii nemala RTVS, ktorá vlani uvádzala Inšpektora Maxa.

​Programom roka sa stala folklórna šou Zem spieva. O ocenenie sa v tejto kategórii uchádzali aj športové projekty zimná olympiáda a hokejové majstrovstvá, ktoré priniesla RTVS. JOJ bojovala o ocenenie s Česko Slovensko má talent a V siedmom nebi, Markíza mala v hre SuperStar a Tvoja tvár znie povedome.

V kategórii moderátorka TV programov zvíťazila opäť Adela Vinczeová. Pre moderátorku je to už 16. soška OTO, z ktorých je päť absolútnych.

​V aktuálnom ročníku pribudla samostatná kategória Zabávač, ktorá uplynulé roky nebola vyhlásená. Sošku získal Michal Hudák, ktorý paradoxne minulý rok vyhral kategóriu Herec, aj keď nehral v žiadnom filme či seriáli.

Michal Hudák si odniesol aj cenu Absolútny OTO za najväčší počet hlasov od divákov. Štafetu prebral po Adele Vinczeovej, ktorá sošku získala posledné štyri roky.

Kategóriu Moderátor/ka spravodajstva obhájil Ľubomír Bajaník, ktorý bol v sedmičke nominovaných ako jediný z RTVS.

V kategórii Redaktor/ka spravodajstva zvíťazila prvý raz Veronika Cifrová Ostrihoňová z Markízy. ​

Diváci svojimi hlasmi rozhodli, že sošku OTO v kategórii Osobnosť TV publicistiky si odniesla Kristína Kövešová z Markízy, ktorá obhájila svoje minuloročné víťazstvo. 

​Ocenenie v kategórii Komentátor/ka športu obhájil Marcel Merčiak z RTVS, pre ktorého to bol už trinásty OTO.

Moderátorom športu za rok 2018 sa stal Peter Varinský z Markízy, ktorý v  v tejto kategórii zvíťazil piatykrát.

Spevákom roka je Kali, speváčkou Sima Martausová, cenu v kategórii Hudobná skupina obhájila kapela IMT Smile.

Herečkou roka sa stala Zuzana Mauréry, v kategórii Herec zvíťazil Vladimír Kobielski. Obidvaja herci patria medzi hlavných protagonistov seriálu Oteckovia, ktorý zabodoval aj v už spomínanej kategórii Seriál roka.

​Okrem 15 kategórií, kde o víťazoch rozhodovali svojimi hlasmi diváci, boli udelené aj ocenenia v špeciálnych kategóriách. Do Siene slávy vstúpil režisér Juraj Jakubisko. Osobnosť vyberá Akadémia osobností kultúrneho a spoločenského diania na Slovensku.

​O ocenení Televízny počin roka rozhodujú novinári a redakcia časopisu Plus 7 dní, tento rok cenu udelili seriálu Za sklom. „Na pravde záleží a oplatí sa za ňu bojovať, aby sme sa mali lepšie,“ povedal producent Rasťo Šesták pri preberaní ocenenia.

​​Víťazi 19. ročníka OTO:

  • Seriál roka: Oteckovia (Markíza)
  • Zábavný program:Inkognito (Joj)
  • Program roka: Zem spieva (RTVS)
  • Moderátorka TV programov: Adela Vinczeová
  • Zabávač: Michal Hudák
  • Osobnosť TV publicistiky: Kristína Kövešová (Markíza)
  • Moderátor spravodajstva: Ľubomír Bajaník (RTVS)
  • Redaktorka spravodajstva: Veronika Cifrová Ostrihoňová (Markíza)
  • Komentátor športu: Marcel Merčiak (RTVS)
  • Moderátor športu: Peter Varinský (Markíza)
  • Herec: Vladimír Kobielsky
  • Herečka: Zuzana Mauréry
  • Spevák: Kali
  • Speváčka: Sima Martausová
  • Hudobná skupina: IMT Smile
  • Cena Plus 7 dní: Za sklom
  • Sieň slávy: Juraj Jakubisko
  • Absolútny OTO: Michal Hudák

O ankete OTO:

Anketa Osobnosť televíznej obrazovky (OTO) je divácka anketa, v ktorej diváci raz ročne hlasujú o svojich najobľúbenejších televíznych osobnostiach a programoch. Najviac ocenení doteraz získala Adela Vinczeová, po tomto galavečere ich má na konte 16 vrátane piatich „absolútnych“, nasleduje Marcel Merčiak s trinástimi a Zdena Studenková s ôsmimi soškami.

Devätnásty ročník OTO prišiel s viacerými zmenami, Po dvojici Adela Vinczeová a Matej „Sajfa“ Cifra, ktorí galavečer moderovali od roku 2013 až po minulý rok, ktorý už Sajfa odmoderoval sám, sa mikrofónu zhostil Michal Hudák.

Po piatich rokoch nastala zmena aj na poste režiséra televízneho prenosu, Petra Núňeza vystriedal Jeffo Minařík, známy najmä šou Česko Slovensko má talent. Na konte má však aj réžiu galavečera OTO 2004, 2005, 2007, 2008 a 2009, kedy ho moderoval rovnako Michal Hudák spolu so Štefanom Skrúcaným.

Vysielateľom slávnostného galavečera je RTVS, pre ktorú je OTO jedným z top programov roka. Vlani si viac ako trojhodinový priamy prenos z národného divadla si pozrelo 629-tisíc divákov nad 12 rokov a Jednotka dosiahla sledovanosť 10,4 percenta a trhový podiel takmer 30 percent v cieľovej skupine divákov 12-54 rokov. Organizátorom a držiteľom licencie je agentúra APA-Art Production Agency, vyhlasovateľom je týždenník Plus 7 dní.

01 - Modified: 2020-09-24 05:45:52 - Feat.: - Title: Rada RTVS sa zaoberala "Bohom šoubiznisu". Reagovala na sťažnosti divákov na galavečer OTO 02 - Modified: 2020-10-04 17:46:34 - Feat.: - Title: OTO s najnižšou sledovanosťou za posledné roky. Galavečer sledovalo o 200-tisíc divákov menej 03 - Modified: 2020-09-06 19:56:55 - Feat.: - Title: Absolútny OTO v rukách Hudáka, sošku majú Tvoja tvár, Za sklom i Inkognito 04 - Modified: 2020-09-04 15:17:11 - Feat.: - Title: V sobotu sa rozdajú slovenské televízne Oscary. Priamy prenos galavečera OTO odvysiela RTVS 05 - Modified: 2020-03-19 15:20:26 - Feat.: - Title: Galavečer OTO sa kvôli koronavírusu odkladá. Nový termín nie je zatiaľ známy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 18:22