StoryEditor

V sobotu sa rozdajú slovenské televízne Oscary. Priamy prenos galavečera OTO odvysiela RTVS

03.09.2020, 12:20
Autor:
hrnhrn
Kvôli preventívnym opatreniam pripravili tvorcovia špeciálny a bezpečný formát.

Slávnostný galavečer ankety Osobnosť televíznej obrazovky (OTO) sa uskutoční v sobotu 5. septembra a diváci ho uvidia na obrazovkách RTVS. Priamy prenos bude odvysielaný na Jednotke o 20.20 h. zo Slovenského národného divadla v Bratislave.

„Napriek zavedeným preventívnym opatreniam pre spomalenie šírenia koronavírusu sa podarilo organizátorovi, agentúre APA a režisérovi programu Jeffovi Minaříkovi pripraviť špeciálny a bezpečný formát, na ktorý sa môžu diváci tešiť,“ hovorí Michal Teplica, generálny riaditeľ vydavateľstva News and Media Holding.

Odovzdávanie cien OTO sa teší vysokému záujmu divákov. Minulý rok bol si tri a pol hodinový priamy prenos pozrelo celkovo 627-tisíc divákov, čím sa stal najsledovanejším programom celého týždňa. V obchodnej cieľovej skupine 12-54 ročných divákov si galavečer pripísal 10,4-percentnú sledovanosť a podiel 30,8 percenta.

„Sme mimoriadne hrdí na to, že 20.ročník prestížnej diváckej ankety OTO, Osobnosť televíznej obrazovky, budú mať možnosť na svojich obrazovkách vidieť diváci RTVS. Táto anketa posilňuje princípy kolegiality a vzájomného rešpektu inak konkurenčných televíznych staníc a posiela televíznym divákom odkaz, že všetci tí, ktorí sa podieľajú na príprave akéhokoľvek televízneho programu tvoria na konci dňa jednu veľkú súdržnú rodinu,“ povedal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Prehľad nominácií

Najviac nominácií získala televízia Markíza. Na konte ich má 24. Nasleduje verejnoprávna RTVS s 20 nomináciami a televízia Joj s 12 nomináciami. Televízie Markíza a Joj získali voči minulému roku menej nominácií (o 3 a o 4), RTVS, naopak, zaznamenala o 7 nominácií viac. 

V kategórii Seriál roka nominovali hlasujúci štyri seriály televízie Markíza – Sestričky, Oteckov, Susedov a Hornú Dolnú. Televízia Joj má v tejto kategórii dve nominácie – tretiu sériu Za sklom a štvrtú sériu Našich, RTVS zastupuje Strážmajster Topinka. V minulom ročníku si cenu odniesli Oteckovia.

RTVS

​V kategórii Zábavný program má najviac nominácií RTVS. O ocenenie zabojuje s päticou programov: Milujem Slovensko, Čo ja viem, Záhady tela, Neskoro večer a Duel. Komerčné televízie majú v tejto kategórii po jednom favoritovi. Markíza získala nomináciu za Chart Show a televízia Joj za Inkognito, ktoré bude obhajovať minuloročné víťazstvo.

V kategórii Program roka majú Markíza a Joj po dve nominácie. Markíza zabojuje o sošku OTO s Utajeným šéfom a šou Tvoja tvár znie povedome, televízia Joj s Česko Slovensko má talent a V siedmom nebi. RTVS má tri nominácie, do finále postúpili Najväčší Slovák, Projekt MS 2019 v hokeji a Slovensko Advent 2019. V minulom ročníku bola programom roka Zem spieva.

Spomedzi tvárí televíznych obrazoviek získala najviac nominácií Markíza. Jej moderátori, moderátorky, redaktori a redaktorky získali v piatich kategóriách 17 nominácií. RTVS získala 11 a televízia Joj 7 nominácií.

Okrem 15 kategórií, kde o víťazoch rozhodujú diváci svojimi hlasmi, si nominanti odnesú sošku aj z troch špeciálnych kategórií. Nového člena Siene slávy určuje Akadémia osobností kultúrneho a spoločenského diania na Slovensku. Vlani do nej uviedli režiséra Juraja Jakubiska. O ocenení Televízny počin roka rozhodujú novinári a redakcia časopisu Plus 7 dní, minulý ročník získal sošku seriál Za sklom.

Cenu Absolútny OTO si odnesie televízna osobnosť, ktorá získa najväčší počet hlasov od divákov. Minulý rok si odniesol ocenenie Michal Hudák, ktorý tak po štyroch vystriedal Adelu Vinczeovú.

OTO 2019

„Keď som pred 20-timi vytvorila anketu OTO, nikdy by mi nenapadlo, že to po 20-tich rokoch bude jeden z najtradičnejších projektov naprieč televíznou brandžou. Ďakujem stovkám tvorcov a spolupracovníkov, ktorí sa za dve desaťročia na OTO-vi podieľali. Tento ročník je na prípravu a realizáciu v situácii, v ktorej sa nachádzame, mimoriadne náročný,“ hovorí producentka ankety OTO Jana Prágerová. Zároveň ubezpečuje: „Vytvorili sme mimoriadne bezpečnostné opatrenie pre naše spoločné podujatie. Preventívne dezinfikujeme špeciálnou profesionálnou technológiou prostredníctvom použitia ozónu cez vzduchotechniku Slovenského národného divadla priestory, v ktorých sa slávnostný galavečer uskutoční.“

OTO je anketa, v ktorej diváci raz ročne hlasujú o najobľúbenejších televíznych osobnostiach, programoch, hercoch, spevákoch, skupinách a zabávačoch. Jej organizátorom je agentúra APA, vyhlasovateľom týždenník PLUS 7 DNÍ a vysielateľom slávnostného galavečera RTVS. Slávnostný galavečer sa mal uskutočniť v sobotu 4. apríla. Pre zavedené preventívne opatrenia na spomalenie šírenia koronavírusu sa slávnostné vyhlásenie výsledkov zo strany organizátora posunulo.

01 - Modified: 2020-09-24 05:45:52 - Feat.: - Title: Rada RTVS sa zaoberala "Bohom šoubiznisu". Reagovala na sťažnosti divákov na galavečer OTO 02 - Modified: 2020-10-04 17:46:34 - Feat.: - Title: OTO s najnižšou sledovanosťou za posledné roky. Galavečer sledovalo o 200-tisíc divákov menej 03 - Modified: 2020-09-06 19:56:55 - Feat.: - Title: Absolútny OTO v rukách Hudáka, sošku majú Tvoja tvár, Za sklom i Inkognito 04 - Modified: 2020-03-19 15:20:26 - Feat.: - Title: Galavečer OTO sa kvôli koronavírusu odkladá. Nový termín nie je zatiaľ známy 05 - Modified: 2020-03-09 13:45:26 - Feat.: - Title: Kto zabojuje o ocenenia OTO? Najviac nominácií má Markíza
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 21:04