StoryEditor

Filmová jeseň: 13 tipov na septembrové kinopremiéry

29.08.2019, 08:00
Autor:
hrnhrn
Popri horore It, Bradovi Pittovi v role astronauta či novom Rambovi uvedú kiná až sedem slovenských noviniek.

September na filmových plátnach bude patriť pokračovaniu hororu podľa knižnej predhlohy Stephena Kinga, ale aj romantickej komédii v réžii Woodyho Allena.

Na plátne kín sa predstavia aj herecké hviezdy Brad Pitt v sci-fi dráme, Nicole Kidman v sfilmovanom bestsellere Stehlík či Silvester Stalone v ďalšom (a poslednom) Rambovi.

Premiéru bude mať tiež až sedem slovenských noviniek, medzi nimi aj snímky Nech je svetlo, Pomaľované vtáča či dokument Skutok sa stal alebo rozprávka Hodinárov učeň.

To Kapitola 2 (It: Chapter Two)

V pokračovaní najúspešnejšieho hororu všetkých čias sa do mesta Derry vracia zlo a členovia Klubu smoliarov spájajú svoje sily na mieste, kde sa všetko začalo. Ubehlo dvadsať sedem rokov a teraz už dospelí priatelia sa dávno rozišli a žijú vlastné životy. Mike je jediný, ktorý zostal v rodnom meste a zvoláva ostatných členov klubu domov. Hoci sú poznamenaní hrozostrašnými zážitkami z minulosti, musí každý z nich prekonat svoj najvnútornejší strach a čeliť démonickému klaunovi.

Snímka To bola adaptáciou prvej polovice rovnomenného románu Stephena Kinga, Kapitola 2 adaptuje jeho druhú polovicu. Réžie sa opäť ujal režisér Andy Muschietti, scénár napísal Gary Dauberman. Ako Pennywise sa vracia Bill Skarsgård, roly dospelých hrdinov stvárnia Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Jay Ryan, Isaiah Mustafa, James Ransone a Andy Bean. V kinách od 5. septembra.

Afrika na Pionieri

Partia piatich Slovákov na čele s cestovateľom Marekom Slobodníkom vyrazila 14. januára 2017 na motorkách Jawa Pionier na cestu po Afrike. Presne o päť mesiacov neskôr, 14. júna 2017, sa vrátili domov živí a zdraví, bohatší o neopísateľné zážitky a cestovateľské skúsenosti.

Ich africké dobrodružstvo uvedú kiná 5. septembra ako prvý slovenský motorkársky road movie Afrika na Pionieri. Na ceste Mareka Slobodníka sprevádzali kameraman a pilot drona Martin Kochaník, fotograf Marek Duranský a dvaja mechanici, bratia Milan a Ondrej Hurárovci.

Snímka už má za sebou letné premietania v amfiteátroch a stala sa aj otváracím filmom International Road Movie Festivalu.

Stehlík (The Goldfinch)

Román Stehlík od Donny Tartt sa dočkal filmového spracovania. Kniha americkej spisovateľky vyšla v roku 2013 a zaradila sa medzi bestsellery v USA, Nemecku, Holandsku či v škandinávskych krajinách. Spisovateľke tiež priniesla Pulitzerovu cenu za rok 2014.

Mladík Theodor Decker je poznamenaný traumatickou udalosťou z detstva. Matka mu zomrela počas teroristického útoku v múzeu, kde boli spolu na výstave. Spomienkou na vtedajšiu udalosť je obraz nazvaný Stehlík od holandského maliara, na ktorý sa boli v múzeu pozrieť. Dielo nevyčísliteľnej ceny Theodor z vtedajšieho miesta tragédie ukradol. Jeho osud sa tak prepája nielen so svetom umenia, ale aj zločinu. V hlavnej úlohe sa predstavia dvadsaťpäť ročný Ansel Elgort, ale aj Nicole Kidman alebo Jeffrey Wright. V kinách od 12. septembra.

Skutok sa stal

Do našich kín prichádza 12. septembra nový slovenský dokumentárny film Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákovej. Podáva správu o stave našej krajiny cez životný príbeh a vzťah troch kamarátov - Oskara Fegyveresa, Róberta Remiáša a Petra Tótha.

Film sprostredkuje návrat do blízkej minulosti Slovenska cez konkrétny príklad najväčšej spoločenskej kauzy deväťdesiatych rokov v optike účastníkov dramatických udalostí. Originálny pohľad mladej autorky sa chce stať naliehavým impulzom na spoločenskú reflexiu.

Hodinárov učeň

Hodinárov učeň je tretím hraným filmom scenáristky a režisérky Jitky Rudolfovej (Zúfalci, Rozkoš). „Nakrútiť filmovú rozprávku je vždy výzva. Česko-slovenská kinematografia má totiž na svojom konte filmové skvosty a každá nová rozprávka sa tak logicky dostáva do konfrontácie s ich kvalitou,“ hovorí koproducentka filmu Zuzana Mistríková zo spoločnosti PubRes.

Originálny príbeh, vychádzajúci z klasickej rozprávky o boji dobra so zlom, je obohatený o humor, poetiku, atraktívne lokácie a nádherné kostýmy, premiéru  bude mať 12. septembra.

Ad Astra

Brad Pitt, ktorý v kinách exceluje spolu s Leonardom DiCaprion v Tarantinovom filme Vtedy v Hollywoode, sa od 19. septembra predstaví v ďalšej snímke. Ako mierne autistický astronaut McBride bude putovať na koniec slnečnej sústavy.

Cieľom jeho cesty je vyhľadať mimozemskú civilizáciu a tiež svojho otca, ktorý sa na jednosmernú cestu k Neptúnu vydal pred dvadsiatimi rokmi. Popri tom odhaľuje tajomstvá, ktoré ohrozujú život na našej planéte, spochybňujú podstatu ľudskej existencie a naše miesto vo vesmíre.

V ďalších úlohách sa predstavia Liv Tyler, Tommy Lee Jones, Donald Sutherland, Ruth Negga a Ravi Kapoor.

Angry Birds vo filme 2

Red, Bomb a Chuck sa vracajú v pokračovaní populárnej rozprávky. Okrem vtáčieho Píplandu a sveta ich úhlavných nepriateľov Krochkáčov existuje aj záhadný tretí ostrov, ktorého obyvatelia predstavujú pre všetkých novú hrozbu. Ak sa chcú zachrániť, musia sa odvekí súperi spojiť a spolupracovať. Z najhorších nepriateľov je tak ešte horší tím.

Pomaľované vtáča

Pomaľované vtáča je dramatický príbeh o tom, ako vojna plodí zlo, ktoré sa v človeku objavuje a ostáva bez ohľadu na to, kto na akej strane barikády stojí.  Zasahuje všetko a všetkých bez rozdielu.

V snahe uchrániť svoje dieťa pred vyhladzovaním Židov, posielajú ho rodičia k príbuznej na ukrajinský vidiek. Teta však nečakane umiera a tak je desaťročný chlapec nútený vydať sa na cestu a pretĺkať sa sám divokým a nepriateľským svetom. Kvôli svojej odlišnosti sa stretáva so strachom, opovrhnutím a krutosťou na strane vojakov, ruských i nemeckých.

Pod snímkou podľa svetového bestselleru Jerzyho Kośinského je podpísaný Václav Marhoul ako scenárista, režisér a producent. Vznikla v česko-slovensko-ukrajinskej koprodukcii, špecifická je aj medzinárodným hereckým obsadením a tým, že je nakrútená čierno-bielo vo formáte Cinemascope na 35mm film. Do kín príde 19. septembra.

Rambo: Posledná krv

Prvýkrát s krátkymi vlasmi, prvýkrát bez čelenky, prvýkrát u seba doma, prvýkrát unavený. Zato stále s lukom a ikonickým nožom. Ešte raz a naposledy prichádza John Rambo v podaní Sylvestra Stalloneho.

Piatym dielom Rambo: Posledná krv sa uzavrie takmer štyridsať rokov dlhý príbeh legendárnej akčnej postavy. Po neľútostných bojoch v džungli a púšti sa dej zavŕši tam, kde sa v snímke Prvá krv začal, doma v Amerike. Nakoniec ho aj tu doženie minulosť. Rambo bude nútený oprášiť svoje schopnosti a vydať sa do sveta zabíjania na cestu krvavej pomsty.

Casino.$k

Život je jediná hra, ktorú si nikto z nás nevyberá. Karty už boli rozdané a nie každý má v rukáve eso. Príbeh nového slovenského filmu sa odohráva v priestoroch kasína, kde odkrýva skutočný hráčsky svet, priblíži však i zákulisné politické hry, milostné aférky či útrapy bežného života hlavných hrdinov.

V centre diania je slobodná a ambiciózna Lucie (Tereza Brodská), ktorá zdedila po otcovi sieť kasín. Zamestnaním nesprávnych ľudí však urobí obrovskú chybu.
Vo filme sa predstavia Marek Majeský ako poslanec Peter Kováč, Zuzana Kanócz ako jeho milenka Lena, Pavel Kříž ako oligarcha Jakub Bednář či Roman Luknár ako charizmatický Junker. Režisérom snímky je Ján Sabol, ktorý je spolu s Istvánom Kerékgyártóm a Petrom Himičom aj spoluautorom scenára. 

Nech je svetlo

Psychologickú drámú o náraste xenofóbie a extrémizmu nakrútil režisér Marko Škop, ktorý má na konte oceňovanú snímku Eva Nová. Novinka Nech je svetlo je príbehom štyridsiatnika Milana, slovenského gastarbeitera v Nemecku, ktorý zistí, že jeho šestnásťročný syn sa doma na Orave zaplietol s polovojenskými skupinami.

Keď ho obvinia zo šikanovania a usmrtenia spolužiaka na učňovke, otec začne zisťovať pravdu o tom, čo sa stalo, pravdu o sebe samom, ale aj o ľuďoch okolo seba. Snímka, ktorá zožala pri svojej premiére v Karlových Varoch mimoriadny úspech, príde do kín 26. septembra

Daždivý deň v New Yorku

Dvaja mladí ľudia prichádzajú do New Yourku na víkend. Nečakajú však, že zlé počasie sa im postará o sériu prekvapivých dobrodružstiev. V novej romantickej komédii v réžii filmového mága Woodyho Allena sa v hlavných rolách predstavia Timothée Chalamet, Elle Fanning, Jude Law, Selena Gomez, Diego Luna a Liev Schreiber.

Websterovci 2: Zo života pavúkov

September uzavrú nové príbehy pavúčej rodinky Websterovcov. V šiestich nových príbehov Websterovcov objavia pevnosť pavúčieho vlákna, ale najmä skutočnú silu rodiny, ktorú spája. A nebudú chýbať ani karamelové muchy.

01 - Modified: 2019-09-13 08:16:59 - Feat.: 0 - Title: Každý film je výsekom reality, tvrdí režisér filmu o extrémizme na Slovensku 02 - Modified: 2019-09-13 08:16:05 - Feat.: 0 - Title: Nový slovenský film už má za sebou historický rekord, do kín ešte len príde 03 - Modified: 2019-09-13 08:15:45 - Feat.: 0 - Title: Režisér seriálu Most! nakrúca nový film. Dráma o anabáze jedného vzťahu príde do kín budúci rok 04 - Modified: 2019-09-13 08:17:15 - Feat.: 0 - Title: Milenky sa vrátia vo filmovej verzii. Premiéru budú mať koncom roka 05 - Modified: 2019-09-13 08:17:52 - Feat.: 0 - Title: Aj film môže byť "zelený". Pri nakrúcaní novinky STAND UP dodržiavali filmári desatoro
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 16:44