StoryEditor

13 filmových tipov na január: Nová Evitovka, muzikál Cats a filmy plné hereckých hviezd

28.12.2019, 05:00
Autor:
hrnhrn
Z ponuky filmových premiér sme vybrali tie, ktoré majú najväčší divácky potenciál.

Január prinesie na plátna kín pestrú paletu filmových žánroch. Nebude chýbať romantika, kriminálka, komédia, dráma, sci-fi či horor, ale ani muzikál,  dokument či rozprávka. Z ponuky sme vybrali trinásť tých, ktoré majú najväčší divácky potenciál.

Na nože / Knives out

Rok 2020 otvorí satirická krimi komédiu v duchu najlepšej tradície Agathy Christie. Napísal a režíroval ju Rian Johnson (Star Wars: Poslední Jediovia, Perníkový tatko/Breaking Bad), herecký koncert rozohrajú okrem Daniela Craiga aj Chris “Captain America” Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon či Don Johnson.

Slávneho autora detektívok Harlana Thrombeyho (Christopher Plummer) v nej nájdu mŕtveho v jeho sídle tesne po oslave 85. narodenín. Na mieste činu sa záhadne objaví svojrázny a šarmantný detektív Benoit Blanc (Daniel Craig). Postupne sa zoznamuje s členmi rozhádanej excentrickej rodiny aj s oddaným služobníctvom, aby rozmotal sieť dômyselne utkanú zo lží a poloprávd a vylovil z nej pravdu o smrti starého pána.

Príliš osobná známosť

Nová Evitovka od tvorcov kinohitu Všetko alebo nič prichádza do kín 16. januára s príbehom troch žien, s tromi príbehmi radosti i bolesti, šťastia aj smútku. Tri ženy spája priateľstvo, muž a päťročné dievčatko.

Simona (Tatiana Dyková) si po rozvode nanovo buduje život bez syna, ktorý sa rozhodol žiť s otcom. Natáliu (Petra Hřebíčková) si nájde láska v podobe vdovca s malou dcérkou a obetavou babkou. Eva (Eliška Balzerová) v dôchodkovom veku zisťuje, že do jej života stále patrí aj láska partnerská.

​Romantická komédia o láske k mužom, deťom a sebe samým vznikla podľa rovnomennej knižky spisovateľky Evity Twardzik Urbaníkovej, réžie filmu sa opäť ujala Marta Ferencová. Trio hlavných hrdiniek doplnia slovenskí herci Ľuboš Kostelný a Marián Mitaš, Chorvát Janko Popović Volarić a srbskí herci Branislav Trifunović a Predrag Manojlović

Nenávisť / The Grudge

Vizionársky producent Sam Raimi je späť s novou časťou hororovej série Ju-On: The Grudge. Záhadná kliatba sa z Japonska dostala do USA, kde mučila každého, kto vstúpil do jej domova.

Detektívka Muldoon (Andrea Riseborough) je však v meste nová a v nadprirodzené sily neverí. Názor však zmení, keď vstúpi do prekliateho domu. Rozhodne sa kliatbu zastaviť za každú cenu, lenže nepočíta s jej zúrivosťou.

Slušní chlapci / The Gentleman

Režisér a scenárista Guy Ritchie opäť prichádza s akčnou komédiu plnou hereckých hviezd. Slušní chlapci - to sú Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Colin Farrell, Hugh Grant a ďalší.

Dej sa točí okolo Američana Mickeyho Pearsona (McConaughey), ktorý si v Londýne vybudoval výnosné marihuanové impérium. Keď sa v podsvetí roznesie, že chce skončiť s biznisom a odísť z trhu, rozbehne sa kolotoč klamstiev, úplatkov, vydierania a zákerných podrazov, v ktorom chce každý zo zúčastnených získať čo najväčší podiel pre seba.

Pod vodou / Underwater

Skupina vedcov pracujúcich 11 kilometrov pod hladinou oceánu v podmorskom laboratóriu sa snaží po ničivom zemetrasení dostať do bezpečia. Jedinou šancou je evakuácia. Lenže v okamihu, keď sa ocitnú mimo zdevastovanej stanice, zistia, že ich zásahy do morského dna a následné zemetrasenie prebudili niečo, čo do tejto chvíle zostávalo ukryté pod morským dnom. Temnota morského dna s teplotou vody blížiacou sa nule už nie sú jediným, čoho sa musia obáva.

Bad Boys navždy / Bad Boys For Life

Kým Marcus (Martin Lawrence) sa pomaly chystá do policajného dôchodku, Mike (Will Smith) je presvedčený, že bude loviť zločincov do konca života. A to môže byť čo nevidieť – niekto sa ho totiž pokúša zabiť. Svojskí miamskí detektívi si tak naposledy musia zmerať sily s nepriateľmi v pokračovaní populárnej akčnej komédie.

Malé ženy / Little Woman

Scenáristka a režisérka Greta Gerwig podpísaná pod oceňovanou drámou Lady Bird prichádza s adaptáciou rovnomenného románu L.M. Alcottovej.

Jo, Meg, Amy a Beth sú štyri dospievajúce sestry, ktoré ani nemôžu byť viac odlišné. Po smrti otca žijú už len s matkou a napriek tomu, že ich život je ťažký, tieto „malé ženy“ nestrácajú nádej ani chuť žiť najlepšie, ako vedia, no hlavne po svojom. V romantickej dráme sa v hlavných úlohách predstavia Emma Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh, Eliza Scanlen, Timothée Chalamet, Laura Dern a Meryl Streep.

Cats

Aj legendárny muzikál Cats sa dočkal filmového spracovania. Oscarový režisér Tom Hooper (Kráľova reč, Bedári) sa obklopil tými najlepšími hercami, spevákmi a tanečníkmi a sľubuje nezabudnuteľný divácky zážitok.

Príbeh sa odohráva na legendárnom mačacom bále, na ktorom raz za rok jedna vybraná mačka dostane šancu na nový život. Voľbu sprevádza najstaršia z nich, ktorá jediná pozná pravidlá, ale všetci sa snažia, aby sa stali tými vyvolenými.

V Cats sa stretli  herecké ikony ako Judi Dench, Ian McKellen a Idris Elba s hviezdami súčasnej populárnej hudby Taylor Swift a Jasonom Derulom. Všetci sa premenia na mačky, spievajú a tancujú v rozprávkovom svete videnom z mačacej perspektívy. Muzikál Cats napísal skladateľ Andrew Lloyd Weber (Jesus Christ Superstar, Evita) na motívy básnickej zbierky Praktická príručka o mačkách T. S. Eliota. Ústredná pesnička Memory patrí k najhranejším skladbám všetkých čias.

Králiček Jojo / Jojo Rabbit

Byť v nacistickej Tretej ríši malým blondiakom znamená ideálnu štartovaciu pozíciu pre život. Desaťročný chlapec Jojo (Roman Griffin Davis) má ako správny chlapec kopec kamarátov nielen na dvore, ale aj priamo v Hitlerjugend. Členstvo obnáša trošku vojenského drilu, ale aj pálenie nebezpečných kníh, vyhadzovanie vecí do vzduchu, nenávidenie Židov a partiu s kopou Hitlerovi tiež veľmi oddaných kamarátov.

Jeho najlepší kamarát sa volá Yorki a ďalší, aj keď len imaginárny, je samotný Adolf Hitler (Taika Waititi). Pohoda a idylka trvá len dovtedy, kým Jojo nezistí, že jeho mama (Scarlett Johansson) ukrýva židovské dievča (Thomasin McKenzie) Novozélandský režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) natočil príbeh z druhej svetovej vojny so svojským osobitým štýlom humoru.

Cesta za živou vodou / Askeladden - I Soria Moria Slott / The Ash Lad 2

Fantasy rozprávka voľne nadväzuje na predchádzajúci film Cesta za kráľom trollov o dobrosrdečnom Espenovi, jeho dvoch bratoch a odvážnej princeznej Kristin.

Espen sa v novom príbehu vydáva hľadať živú vodu na zámok Soria Moria, ktorý je vraj celý postavený z rýdzeho zlata, aby zachránil svojich bratov aj Kristíniných kráľovských rodičov. V pätách je mu banda zlých Dánov, ktorí nenávidia ich kráľovstvo viac než čokoľvek iné.

Richard Jewell

Clint Eastwood doplnil svoju réžijnú filmografiu o ďalší film podľa skutočnej udalosti. Počas XXVI. letných olympijských hier, ktoré sa konali v roku 1996 v americkej Atlante, bezpečnostný strážnik Richard Jewell zachránil tisícky životov nájdením batoha plného bômb a následnou evakuáciou oblasti štadióna.

Z oslavovaného hrdinu sa však neskôr kvôli nespoľahlivým a nekompletným informáciám z médií stáva hlavný podozrivý. Mediálna kampaň pomaly ničí Jewellovo hrdinstvo a spolu s vysilujúcim vyšetrovaním zo strany FBI sa z jeho dovtedy pokojného života stáva peklo na zemi.

Špindl 2

Po dvoch rokoch sa v zasneženom Špindli opäť pretnú a vyriešia ďalšie životné príbehy. Silvia je úspešná lekárka a verí, že konečne našla recept na šťastný vzťah. Renáta je manželka známeho spisovateľa, ktorá dodáva ďalším ženám odvahu k lepšiemu životu, ale v jej vlastnom živote jeden osudový prvok chýba. Herečka a tanečnica Eliška stojí na začiatku dobre rozbehnutej kariéry, lenže jej vzťah s priateľom muzikantom sa komplikuje. A chlapi z horskej služby sú vždy pripravení pomôcť.

Atilla

Dokumentárny film mapuje celoživotný príbeh športovca a novodobej slovenskej MMA hviezdy Attilu Végha. Sleduje kroky chlapca z Gabčíkova až na uznávaný MMA trón v USA a zachytáva najdôležitejšie kapitoly jeho života. Z rozprávania rodiny, priateľov, súperov a nikdy nezverejnených archívnych záberov nahliadne do jeho života a zobrazí tiež prípravu na zápas storočia proti Karlosovi „Terminátorovi“ Vémolovi.

01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 06:30