Kaufland
StoryEditor

Zem a vek už v Kauflande nenájdete. Reťazec končí s jeho predajom

31.12.2019, 01:00
Autor:
hrnhrn
Je posledným z väčších reťazcov, ktorý zastavil predaj časopisu vo svojich predajniach. Článok sme aktualizovali o vyjadrenie Kauflandu.

Obchodný reťazec Kaufland vyraďuje od nového roka konšpiračný časopis Zem a vek zo svojej ponuky. Informoval o tom na svojom facebooku jeho šéfredaktor Tibor Rostás, ktorý je aj majiteľom vydavateľstva Sofian, ktorý časopis vydáva.

„Je to výsledkom dlhodobého tlaku na všetky predajné miesta, kde ponúkame aj iný pohľad na udalosti okolo nás - navyše dva mesiace pred voľbami 2020. Záujem ničiť nás je od samého počiatku,“ píše Rostás v statuse.

Kaufland je posledným z väčších reťazcov, ktorý zastavil predaj časopisu vo svojich predajniach. Prvou bola v júli minulého roka Billa. Vyvolala tým vlnu nevôle medzi sympatizantmi konšpiračného časopisu, ktorí sa rozhodli, že začnú Billu bojkotovať. K bojkotu sa pridal aj poslanec SMER-SD Ľuboš Blaha, ktorý sa vyjadril, že s Billou skončil. "Nemám rád, ak niekto vnáša politiku do potravín," napísal v statuse na facebooku.

Ďalším reťazcom bolo Tesco, ktoré spočiatku váhalo a tvrdilo, že je apolitické a rešpektuje právo na slobodu slova a prejavu. "Predajom žiadnych z tlačovín v našich obchodoch, ktoré ponúkame, absolútne nevyjadrujeme názor v mene našej spoločnosti, ani ohľadom tém, ktoré sú ich obsahom," uviedlo vtedy v reakcii. Po tlaku na sociálnych sieťach vyradilo Zem a vek v septembri minulého roka z ponuky.

Kaufland sa v tom období vyjadril, že reťazec spomínaný magazín z ponuky vyradiť nemieni: "Spoločnosť Kaufland nepodporuje cenzúru tlače a ani obmedzenia slobody prejavu, preto momentálne nemá v pláne stiahnuť uvedené periodikum z predaja."

Aktualizácia: Obchodný reťazec Kaufland sme oslovili s otázkami, aké boli dôvody tohto rozhodnutia a čo viedlo k zmene názoru. "Našu ponuku tovarov pravidelne prehodnocujeme a aj aktualizujeme či meníme. Našim zákazníkom sa snažíme ponúkať rôznorodý výber denníkov a časopisov, pričom však považujeme za potrebné zdôrazniť, že názory prezentované v týchto periodikách nereprezentujú automaticky názory a hodnoty, ktorými sa riadime," uviedol vo svojej reakcii Kaufland. Mesačné počty predaných výtlačkov časopisu neudáva.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 23:56