StoryEditor

Tvorcovia zverejnili trailer nového slovenského filmu Sviňa. Odohráva sa vo svete politiky a organizovaného zločinu

07.01.2020, 13:50
Autor:
hrnhrn
​​Film reflektuje súčasnú dobu a neohliada sa na ňu s odstupom niekoľkých rokov.

Tvorcovia zverejnili trailer nového slovenského trileru Sviňa, ktorý sa do kín dostane 6. februára. Film je nakrútený podľa knihy novinára Arpáda Soltésza a odohráva sa v krajine, ktorú ovládajú vysokopostavení zločinci, ľudia prepojení s politikou, mafiou, ale aj s políciou, súdmi a veľkými kšeftami.

Scenár, réžiu a produkciu filmu mali v rukách Mariana Čengel Solčanská a Rudolf Biermann. Mariana Čengel Solčanská patri medzi najznámejšie režisérky a scenáristky súčasnosti, svojím posledným filmom Únos inšpirovala k masívnym spoločenským pohybom, ktoré viedli k demonštráciám a zrušeniu Mečiarových amnestií. 

Rudolf Biermann vyprodukoval viac ako tridsať divácky úspešných a oceňovaných filmov, medzi jeho najznámejšie spolupráce patria tie s Martinom Šulíkom, Matejom Mináčom, Jiřím Menzlom či Agnieszkou Holland, z posledných snímok je to Tlmočník alebo Sklenená izba. Film Sviňa je jeho režisérskym debutom.

„Rozhodli sme sa tvoriť žánrový film, ktorý hovorí nielen o tejto krajine, ale aj o ľuďoch moci a ich charakteroch. To, že film pripomína našu skutočnú realitu a objavujú sa tu postavy nápadne pripomínajúce gaunerov najhrubšieho zrna, je len nešťastná náhoda,” povedal producent Rudolf Biermann, ktorý spolu s Marianou Čengel Solčanskou napísali nielen scenár, ale film aj spoločne režírovali a produkovali.

​„Divák, ktorý prichádza na slovenský film, očakáva film, ktorý mu bude bližší ako všetky ostatné, pretože je zasadený do konkrétnej situácie, konkrétnej lokality, do lokácií a miest, ktoré poznajú a postavy rozprávajú jazykom, ktorým rozprávajú oni sami. Pohybujú sa v prostredí, ktoré im je blízke. Takže aj od tohto filmu môžu diváci očakávať veľmi silný príbeh, veľmi silnú emóciu a verím, že ich chytí za srdce.“ hovorí režisérka filmu Mariana Čengel Solčanská.

Cinemart

Cinemart

​​Film je unikátny tým, že reflektuje súčasnú dobu, ktorú žijeme a neohliada sa na ňu s odstupom niekoľkých rokov. Príbeh sa odohráva aj v resocializačnom zariadení, ktorého chovankyne sa stávajú obeťami zvláštnych praktík a obchodu s bielym mäsom. Predstavitelia najvyššej politickej moci si podávajú ruky s mafiánmi, ktorých podnikateľské aktivity nepôsobia legálne ani legitímne, a novinári nemôžu robiť svoju prácu bez obáv o vlastný život.

Nakrúcalo sa v Bratislave, Nitre, Trenčíne Šamoríne a v ich blízkom okolí. Postavu bezcharakterného mafiána si zahral Jozef Vajda. “Hrám postavu Lola Wagnera, veľkopodnikateľa s metódami, ktoré presahujú hranice normálneho podnikania. Nekategorizujem to len na našu spoločnosť. Tieto praktiky fungujú vo všetkých iných krajinách, v okolitých a vyspelejších,” povedal o svojej role.

Po jeho boku si zahrali Daniel Heriban, Marko Igonda, Diana Mórová a Gabriela Marcinková, z menej známych tvárí sú to Dana Droppová, Petra Dubayová a Andrej Remeník.

Film Sviňa vyprodukovali spoločnosti InFilm, MagicSeven a Cinemart, ktorý ho aj uvedie do slovenských kín 6. februára. Pozrite si trailer:

01 - Modified: 2020-01-31 17:41:34 - Feat.: 0 - Title: 13 filmových tipov na január: Nová Evitovka, muzikál Cats a filmy plné hereckých hviezd 02 - Modified: 2019-12-08 08:33:18 - Feat.: 0 - Title: Na plátna kín mieri nová Evitovka. Pozrite si trailer Príliš osobnej známosti 03 - Modified: 2020-02-11 12:28:38 - Feat.: 0 - Title: Kinám rastú tržby aj návštevnosť. V prvej desiatke sa umiestnili dva slovenské filmy
01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 22:11