RVR
StoryEditor

Regulačný orgán dočasne zmierni niektoré podmienky i povinnosti pre vysielateľov

30.03.2020, 13:50
Autor:
redredTASRTASR
Rada pre vysielanie a retransmisiu dočasne zjednoduší administratívu i niektoré zákonné povinnosti.

Slovensko dôsledkom pandémie koronavírusu prechádza veľmi náročným obdobím. Okrem zdravotných a spoločenských, má táto situácia aj stále silnejúce negatívne ekonomické dopady, ktoré sa nevyhýbajú ani médiám, ktoré v súčasnej situácii plnia nenahraditeľnú úlohu poskytovaním dôležitých informácií o vývoji krízy samotnej a o tom, ako sa pred vírusom čo najlepšie chrániť.

Na ekonomický dosah pandémie, ktorá vplýva aj na prevádzku audiovizuálnych médií, reaguje Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) viacerými opatreniami, dočasne zjednodušujúcimi administratívu i niektoré zákonné povinnosti pri zmenách vo vysielaní. O rozhodnutí informovala hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková.

„Všetky dočasné zmeny vo vysielaní, vynútené súčasnou situáciou, je možné jednoducho nahlásiť e-mailom a nie je pre ne potrebné meniť licenčné podmienky," spresnila jedno z opatrení, ktoré RVR dočasne zavádza.

"Pokiaľ sú vysielatelia nútení prestať dočasne vysielať, stačí túto skutočnosť nahlásiť aj s jej časovým ohraničením, a táto sa bude považovať za objektívnu prekážku nemajúcu vplyv na využívanie licencie v budúcnosti," dodala.

Rada bude v súčasnej situácii vymáhať len nevyhnutné povinnosti súvisiace s majetkovými prevodmi a tým, aby neboli vysielacie frekvencie využívané nezákonným spôsobom.

V obsahovej oblasti sa kontrolný orgán obmedzí na sledovanie najzásadnejších pravidiel so špeciálnym dôrazom na objektivitu informácií týkajúcich sa šírenia koronavírusu.

​Čaučíková zároveň uistila, že hoci si súčasná situácia vyžiadala zmeny aj v organizácii činnosti RVR, jej zamestnanci sú k pripravení flexibilne reagovať na potreby a otázky subjektov spadajúcich pod jej právomoc.

Rada je zároveň pripravená spolupracovať so všetkými orgánmi a ostatnými relevantnými subjektmi na tom, aby mohol mediálny trh fungovať a najmä plniť svoju kľúčovú informačnú funkciu aj v súčasnej náročnej situácii.

01 - Modified: 2022-07-07 10:44:30 - Feat.: - Title: Rada pre vysielanie a retransmisiu uložila vysielateľom štyri pokuty 02 - Modified: 2022-04-06 09:16:13 - Feat.: - Title: Regulátor v roku 2021 prijal takmer 600 sťažností na vysielanie televízií a rádií 03 - Modified: 2022-04-23 15:59:55 - Feat.: - Title: Regulácia sociálnych sietí je nevyhnutná. Nastaviť dobré pravidlá bude zložité 04 - Modified: 2022-03-24 12:09:06 - Feat.: - Title: Rada pridelila frekvencie novej rozhlasovej stanici Rock, rádio Viva vo výberovom konaní neuspelo 05 - Modified: 2022-03-21 09:31:11 - Feat.: - Title: O voľné rozhlasové frekvencie žiadajú 17 uchádzači, v jednom prípade o novú stanicu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
27. apríl 2024 02:27