cnet.com
StoryEditor

Hollywood nehľadá hercov či režisérov. Dopyt je po epidemiológoch

28.05.2020, 08:17
Autor:
(čtk)(čtk)
Filmové štáby čakajú na pokyny, ako riadiť veľké tímy ľudí, ktorí pracujú v prepchatých priestoroch.

Kaderníci, kameramani a stovky ďalších ľudí sa podieľajú na vzniku filmov a televíznych relácií. Teraz Hollywood hľadá úplne novú profesiu - konzultantmi špecializovaní na Covid-19. Pandémia prinútila producentov, štúdia aj odbory radiť sa s expertmi, ako bezpečne obnoviť natáčania.

Jednotlivé tímy sa museli kvôli koronavírusu rozísť uprostred marca. Ako píše agentúra Reuters, najväčší dopyt je teraz po epidemiológoch a ďalších odborníkoch na zdravotníctvo. Majú štábom poradiť, ako riadiť často veľké tímy ľudí, ktoré pracujú v prepchatých priestoroch. Ako viesť herca pri scénach, kedy sú v tesnej blízkosti kolegov, bozkávajú sa, objímajú alebo zápasia.

Obnoviť natáčania je pre štúdiá dôležité - Netflix, Walt Disney a ďalšie potrebujú nové programy, ktoré divákov zaujmú. Kým v USA sú štúdiá zatiaľ prázdne, produkcie sa už chystajú v Južnej Kórei, Austrálii, Švédsku aj na Novom Zélande, kde budú tento týždeň pokračovať v nakrúcaní Avatara 2, ktorý režíruje James Cameron.

Ľudia z brandže očakávajú, že sa výrobné tímy zmenšia, budú sa pravidelne testovať, všade bude dezinfekcia a davové scény sa budú vyrábať počítačovo.

Režisér a producent Tyler Perry chce byť medzi prvými, kto znovu zapne kamery. Oznámil začiatok nakrúcania dvoch seriálov pre káblovú televíziu BET 8. júla v štúdiách v Atlante. Pozemok o rozlohe 133 hektárov poskytuje aj možnosť oddeleného ubytovania, čo má byť prekážkou pre prípadné šírenie nákazy.

Perry na zaistenie bezpečnosti povolal množstvo ľudí vrátane odborníka na infekčné choroby Carlosa del Ria. Ten odporučil, aby na začiatku boli otestovaní všetci zamestnanci aj účinkujúci a aby natáčanie vždy po štrnástich dňoch prerušili. Odporučil tiež hygienickú ochranu, ale s tým, že stopercentne sa zaručiť nedá nič. "Možno to štáb od nákazy úplne neochráni, ale nebolo by dobré radiť, aby sa počkalo, až vírus zmizne alebo keď bude vakcína, pretože to by sa nedalo znovu pracovať aj dva roky," povedal del Rio.

Odbory zastupujúce hercov a zamestnancov ako SAG-AFTRA alebo IATSE si najali odborníkov z Harvardovej univerzity a Kalifornskej univerzity. Všetci čakajú na kalifornského guvernéra Gavina Newsoma, ktorý sa chystá vydať pokyny pre filmové a televízne natáčania.

Dianie sledujú tiež herci. Anna Kendricková poskytla rozhovor na propagáciu seriálu Love Life televízie HBO. Povedala, že začula rady, ktoré podľa nej pochádzali od niekoho, "kto v živote nebol na pľaci". "Zo skúsenosti viem, že všetci, ktorí natáčajú, sú jeden tím. Snažíme sa, aby boli ostatní v bezpečí. Myslím, že sa to dá urobiť, ale ešte som žiadne dobré riešenie nevidela," povedala.

Doktor Paul Litchfield, ktorý sa zaoberá pracovným lekárstvom, povedal, že zložité je to v televízii, pretože mnoho zamestnancov je na voľnej nohe. "Ľudia vstupujú a vystupujú z vášho okruhu k ďalším produkčným tímom iných spoločností. Takže je potrebné zabezpečiť, aby boli pokyny pre televízne štúdiá jednotné," povedal.

01 - Modified: 2020-06-11 12:25:39 - Feat.: - Title: V Hollywoode sa od piatka môžu nakrúcať filmy. Obnovenie výroby sa však očakáva až v septembri
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 11:46