StoryEditor

Zlatá maska prichádza na obrazovky. Veľkolepá show sa stala v zahraničí fenoménom

02.09.2020, 14:15
Autor:
redred
Nová zábavná show má na obrazovkách Jojky premiéru v nedeľu 6. septembra.

Televízia JOJ v jesennej sezóne uvedie na obrazovky novú show Zlatá maska, ktorá je na Slovensku úplnou novinkou. Divákom sa v hudobných vystúpeniach predstavia zahalené celebrity, ktoré pod celotelovými maskami skrývajú najlepšie chránené tajomstvo v televíznej histórii – svoju vlastnú identitu.

Už viac ako pol miliardy fanúšikov jedinečnej speváckej show si po celom svete kládlo jednu jedinú otázku: „Kto sa skrýva pod maskou?“ Môžu to byť športovci, hudobníci, komici, herci, ktokoľvek. Účinkujúcimi sú totiž známe osobnosti, ktoré počas show spievajú zahalené od hlavy po päty v prepracovaných maskách a výpravných kostýmoch, pričom ich identita zostáva prísne utajená, až kým nezložia masku pri ich odhalení a vyradení zo súťaže.

V zahraničí láme rekordy

Show je založená na kórejskom formáte King of Mask Singer a ako prvá ju adaptovala americká televízna stanica Fox, na ktorej sa okamžite stala fenoménom. Postupne sa zábavný program dostal do viacerých štátov, lokálne verzie už stihli uviesť aj v Nemecku či v Austrálii a všade zožali veľký úspech. Na česko-slovenský trh teraz show prinášajú televízie JOJ a Prima, režisérsky sa jej chopil Tomáš Eibner.

Jedinečnosť formátu tkvie vo viacerých aspektoch. Jedným z nich je prítomnosť detektívov. Detektívi sú celebrity, ktoré nemajú za úlohu zhodnotiť spevácky výkon utajovaného účastníka, ale podľa hlasu v speve a spomenutých indícii vyriešiť záhadu, kto sa skrýva pod maskou. v úlohe detektívou sa v show predstavia známe tváre slovenského a českého šoubiznisu Michal Hudák, Libor Bouček, Jakub Prachař, Jiřina Bohdalová, Celeste Buckingham, Andrea Verešová a Marta Jandová. „Zhodou okolností, keď som nedávno pozeral finále Superbowle, prekvapilo ma, že vo všetkých reklamných pauzách išla upútavka na americkú Zlatú masku. Keď som potom išiel Budapešťou, tiež som si všimol billboardy na Zlatú masku. Pochopil som, že ide o nový fenomén,” prezradil počas natáčania Jakub Prachař.

Návrat Pyca

TV JOJ

​Moderátorom show je Martin Pyco Rausch, ktorý sa po odmlke vracia na televízne obrazovky a to do televízie, s ktorou ho spája takisto mimoriadne úspešná show Česko Slovensko Má Talent. „Ponuka na túto novú a sviežu show mi prišla v správnom čase a pri správnom rozpoložení, takže som sa ňou hneď od začiatku začal aktívne zaoberať a hneď som si, samozrejme, pozrel niekoľko verzií tejto show z celého sveta. Veľmi ma zaujala. Navyše, všetko sa to udialo v čase, keď som mal aj voľnejší režim, nemal som žiadne iné televízne záväzky a zároveň som dostal chuť opäť sa na chvíľu postaviť pred kameru,” vysvetlil Pyco svoju účasť v novom projekte ešte vo februári, priamo počas natáčania show.

Sám pritom musel čeliť novej moderátorskej výzve - keďže ani on poznal totožnosť účinkujúcich celebrít pod maskou, netušil tým pádom, s kým sa na pódiu vlastne rozpráva: „Je to pre mňa najväčší moderátorský bizár. Doteraz som vždy vedel, koho moderujem a s kým účinkujem v programe. Teraz viem len to, kto sú štyria detektívi, a to je všetko. Vôbec netuším, kto stojí vedľa mňa, len sa snažím dedukovať, kto to môže i nemusí byť. Moderátor musel vždy vedieť niečo navyše, napríklad, keď sme mali finálny výsledok, vedeli sme, kto vypadne skôr ako všetci ostatní. Teraz mám nejaké výsledky, ale neviem, kto vedľa mňa stojí. Či ide o človeka, ktorý sa ľahšie zosype, alebo je to tvrdý chlap. Tiež sa so mnou môžu masky hrať. Keď napríklad krehká žena stvárňuje pozíciu tvrdej masky, ktorá všetko znesie. Vytváram si teda charakter k maske podľa toho, ako sa správa a potom sa nechám prekvapiť, čo z nej „vylezie“,“ prezradil Martin Pyco Rausch.

Najutajovanejšia show

Natáčanie show Zlatá maska prebiehala s prísnymi bezpečnostnými opatreniami. Vo februári to však ešte nebolo kvôli pandémii. Išlo o zachovanie tajnosti identity celebrít, ktorá je kľúčovou prioritou show. Aj preto sa produkcia rozhodla presunúť natáčanie do Budapešti. Ak by natáčanie prebiehalo na Slovensku alebo v Česku, hrozil by únik informácii. Tým, že sa v štábe nachádzala väčšia časť maďarských členov, ktorí takmer vôbec nepoznajú slovenský a český mediálny svet, nehrozilo odhalenie celebrít v tamojších médiách.

Okrem toho súťažiacich nostop strážila ochranka, masky nemohli s nikým komunikovať, len s úzkym maďarským štábom, ktorého mala každá maska prideleného zvlášť. Tvár však museli mať účinkujúci zahalenú vždy, ak by sa náhodou stala situácia, že by niekto omylom vstúpil do šatne, napríklad. Každá maska bola navyše ubytovaná v inom hoteli, navštevovali iné reštaurácie. A tak boli celebrity roztrúsené po celej Budapešti. Práve hotel a hotelová izba bola jediný priestor, kde sa mohli celebrity slobodne pohybovať bez masky.

Kostýmy za 15-tisíc eur

TV JOJ

​Samotné kostýmy tvoria veľké gro súťaže. Hoci sa všetci zamaskovaní účastníci show zhodli, že v kostýmoch bolo náročné existovať, nakoniec sa s maskou zžili. Vytvárala ich maďarská kostýmová výtvarníčka Nóra Bujdosó a ich unikátnosť a precízne spracovanie zaujme každého diváka. Vyrábali sa približne dva mesiace, výroba jedného kostýmu trvala približne sedem dní a podieľalo sa na ňom šesť výtvarníčok. Najdlhšie sa vytvárala maska Robota kvôli zabudovaným LED svetielkam. Veľkolepé masky stáli približne 15-tisíc eur. Okrem kostýmov speváckych účastníkov vytvárajú show aj tanečné choreografie formácií The Pastels a Ladylicious. Tanečníci sa počas celého natáčania prezliekli do vyše 70 kostýmov. "Komplexná výprava tak vytvára veľkolepú show, aká na našich televíznych obrazovkách ešte nebola," sľubuje televízia.

Zábava pre celú rodinu

Zlatá maska cieli na univerzálnu skupinu divákov, ktorí sa chcú zabaviť. Unikátny formát upúta tínedžera, dieťa i dospelého diváka. Je to show pre celú rodinu. „Zlatá maska nie je extrémne sofistikované dielo, avšak človek si pritom oddýchne,” hodnotí show detektív Libor Bouček. „Myslím si, že Zlatá maska je príjemná, rodinná, relaxačná show, pri ktorej každý divák z akejkoľvek vekovej kategórie vypne a super sa zabaví,” súhlasí s kolegom Andrea Verešová. Detektív Michal Hudák v show vidí naozaj uletené dielo, ktoré zasiahne diváka, ani nevie ako: „Pravdaže predtým, ako som sa rozhodol účinkovať v show Zlatá maska, som si pozrel, do čoho by som mal ísť. Našiel som si zahraničné verzie a ani som sa nenazdal a vyše hodiny som pozeral na zvláštne tancujúce figúrky a pritom ma to neuveriteľne bavilo. A zistil som aj prečo. Podľa mňa je to tak uletené, až je to zaujímavé. Je to asi prvýkrát, čo televízna tvorba ponúka tak strelenú vec. Tancujúca zmrzlina je naozaj bizár. Odrazu si však uvedomíte, že ten bizár vás baví a je veľmi fajn.”

TV JOJ

Pravidlá súťaže:

  • Masky sú plne zahalené od hlavy až po päty, aby neunikol najmenší detail, ktorý by mohol odhaliť utajovanú identitu celebrity.
  • V paneli sedia detektívi, ktorí majú za úlohu tipovať, kto sa môže skrývať pod maskou, pričom k dispozícií majú len indície, ktoré maska prezradí pred svojím speváckym číslom a jej samotný spev.
  • Len počas spevu majú diváci a detektívi možnosť počuť skutočný hlas utajovanej celebrity, pri rozhovoroch pomedzi vystúpenia má totiž hlas modifikovaný.
  • Diváci v štúdiu hlasujú počas show za najobľúbenejšiu masku - tá s najmenším počtom hlasov vždy na konci epizódy zo súťaže vypadáva a zároveň sa odmaskuje.
  • Súboj masiek pokračuje každý týždeň, posledná finálna maska získa po odhalení svojej identity titul a trofej Zlatá maska.

01 - Modified: 2020-08-10 08:22:38 - Feat.: 0 - Title: Mesto verzus dedina. Nová Farma bude opäť kontroverzná 02 - Modified: 2020-08-19 11:32:50 - Feat.: 0 - Title: Nový život sa v septembri vráti na obrazovky. Jojka ho nasadí dvakrát do týždňa 03 - Modified: 2020-08-19 11:29:56 - Feat.: 0 - Title: Prázdniny sa na jeseň vrátia na obrazovky. Pripravené majú viaceré novinky 04 - Modified: 2020-09-28 07:48:58 - Feat.: 0 - Title: Jeseň v RTVS: Nová talkšou Boris a Brambor, ale aj návrat Milujem Slovensko či Záhad tela 05 - Modified: 2020-08-26 08:39:51 - Feat.: 0 - Title: Na Bojnický zámok sa nasťahovali filmári. Nakrúcajú vianočnú rozprávku
01 - Modified: 2020-09-29 20:12:09 - Feat.: - Title: Joj mení víkendový program. Zlatá maska v nedeľu končí, v sobotu štartuje Uhorčík 02 - Modified: 2020-09-22 12:07:43 - Feat.: - Title: Zlatá maska v Česku v končí. Prima ju nahradí seriálom 03 - Modified: 2020-09-21 11:36:00 - Feat.: - Title: 2 na 1 opäť víťazom nedeľného večera, Zlatá maska sa naďalej trápi 04 - Modified: 2020-09-14 11:22:02 - Feat.: - Title: Veľké nedeľné prekvapenie: Zlatá maska stratila divákov, 2 na 1 lídrom dňa 05 - Modified: 2020-09-07 10:28:59 - Feat.: - Title: Prvý nedeľný súboj vyhrala Zlatá maska. Diváci boli na novinku zvedaví
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 06:53