Reuters
StoryEditor

Sociálne siete by mali archivovať nenávistné prejavy ako dôkaz, vyhlásila ľudskoprávna organizácia

11.09.2020, 09:35
Autor:
TASRTASR
Ilegálne príspevky by tak mohli byť použité ako dôkaz pri trestnom stíhaní.

Sociálne siete by mali začať archivovať nenávistné prejavy svojich používateľov a iné ilegálne príspevky po ich odstránení, aby mohli byť použité ako dôkaz pri trestnom stíhaní.

Vyhlásila to vo štvrtok ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW), ktorú cituje tlačová agentúra AFP.

Hoci sa internetové platformy stávajú v súvislosti s odstraňovaním nevhodných materiálov zodpovednejšími, nastal čas, aby bol takýto obsah archivovaný za účelom uľahčenia prípadného trestného stíhania jednotlivcov vrátane vojnových zločincov, uviedla vo vyhlásení HRW.

"Obsah príspevkov na sociálnych sieťach, najmä fotografie a videá zverejnené páchateľmi, obeťami a svedkami trestných činov, ako aj inými osobami, sa čoraz viac stávajú podstatnými pri niektorých prípadoch stíhania za vojnové zločiny a iné medzinárodné zločiny," tvrdí HRW.

Zachovanie dôkazov závažných zločinov

Používateľské príspevky zverejnené on-line by takisto mohli pomôcť pri dokumentovaní krutostí a zneužívania, "akými sú útoky chemickými zbraňami v Sýrii, zásahy bezpečnostných síl v Sudáne či policajná brutalita v Spojených štátoch", dodala organizácia so sídlom v New Yorku.

Zatiaľ čo je "pochopiteľné", že sociálne médiá odstraňujú obsah, ktorý podnecuje alebo propaguje násilie, "v súčasnosti nearchivujú tieto materiály spôsobom, ktorý by ich sprístupňoval vyšetrovateľom a bádateľom za účelom pomôcť pri vyvodzovaní zodpovednosti voči páchateľom", uvádza sa vo vyhlásení HRW.

Čoraz sofistikovanejšie systémy umelej inteligencie často odstránia ilegálny obsah ešte predtým, ako má polícia možnosť preskúmať ho alebo dokonca zaregistrovať jeho prítomnosť, upozorňuje ľudskoprávna inštitúcia.

Sociálne siete by podľa HRW mali spolupracovať s ďalšími stranami na vytvorení mechanizmov za účelom "zachovania prípadných dôkazov závažných zločinov" a ich sprístupnenia vyšetrovateľom, organizáciám občianskej spoločnosti, novinárom a akademikom.

Počet nenávistných príspevkov rastie

V prvej štvrtine tohto roku Facebook stiahol 6,3 milióna nevhodných príspevkov, pretože ich vyhodnotil ako "propagandu terorizmu", odstránil 25,5 milióna príspevkov z dôvodu prezentácie násilia a vymazal 9,6 milióna postov obsahujúcich nenávistné prejavy, upozorňuje AFP.

Ďalšia sociálna sieť Twitter vlani označila milióny tvítov za sporné z dôvodu nenávistného obsahu alebo vyhrážania sa násilím.

Platformy Facebook, Microsoft, Twitter a YouTube v roku 2016 vytvorili konzorcium na spoločné zhromažďovanie nevhodného obsahu zdieľaného na ich stránkach. Odvtedy sa do tejto iniciatívy zapojili aj Pinterest, Dropbox, Amazon, LinkedIn, Instagram, WhatsApp a ďalšie platformy.

01 - Modified: 2023-07-06 13:49:51 - Feat.: - Title: Štart vo veľkom štýle! Za 7 hodín si novú sociálnu sieť Threads aktivovalo 10 miliónov ľudí 02 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 03 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku 04 - Modified: 2023-05-11 15:07:44 - Feat.: - Title: Hviezda Fox News dostala padáka, chystá vraj program na Twitteri 05 - Modified: 2023-03-03 08:35:36 - Feat.: - Title: Cielenie na Facebooku na mladých? Zabudnite, odporúčajú experti digitálnych agentúr. Čo funguje a čo už dávno nie?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 07:38