Facebook Reportéri RTVS
StoryEditor

RTVS reaguje na neodvysielanie Reportérov: Reportáž nespĺňala novinárske štandardy

09.10.2020, 13:30
Autor:
redred
Podľa vedenia RTVS reportáž v súčasnej podobe nespĺňa novinárske štandardy, ktoré sú základom objektívnej reportáže.

Minulý týždeň avizovala RTVS na facebooku relácie Reporéri témy novej reportáže s tým, že na obrazovke Jednotky bude uvedená v pondelok 5. októbra. Témou reportáže mali byť podozrenia z nečestného získania vysokoškolských titulov renomovaných odborníkov. V upútavke sa uvádza: „Kopírovanie textov bez uvedenia zdroja, vymyslené skriptá či zrýchlené kariéry vedcov-pedagógov. Kto zakročí proti dlhodobým neduhom?“

Avizovaná reportáž do vysielania zaradená nebola a RTVS odvysielala po špeciálnej diskusii Druhá vlna reprízu programu z júna tohto roka, ktorý pripravila v spolupráci so SND ako špeciálne poďakovanie ľuďom za zvládnutie prvej vlny pandémie.

Okolo neodvysielaných Reportéroch začalo byť následne rušno a zmena nastala aj vo vedení redakčného tímu. Tímlíderku Katarínu Začkovú nahradil na tejto pozícii Peter Nittnaus, ktorý RTVS pôsobí ako vedúci Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky.

RTVS na situáciu opakovane zareagovala oficiálnym stanoviskom, v ktorom sa zároveň ospravedlňuje za to, že „v týchto neľahkých časoch verejne rieši interné procesy v rámci vysielania“ a dodáva, že „verejné informovanie o internom dianí v rámci RTVS, zo strany niektorých zamestnancov, nepovažuje RTVS za korektné“.

V stanovisku sa tiež ohradzuje voči tvrdeniu, že pozastavenie vysielania spomínanej reportáže súvisí s telefonátom riaditeľa Sekcie spravodajstva a publicistiky Vahramom Chuguryanom s hovorkyňou UNB Evou Kliskou.

Podľa vedenia RTVS reportáž v súčasnej podobe nespĺňa novinárske štandardy, ktoré sú základom objektívnej reportáže. „Napriek výhradám redaktorka s tímlíderkou nielen pripravili spornú reportáž do vysielania, ale aj nasadili upútavku na reláciu na Facebookovú stránku Reportérov, ktorú spravuje samotná redakcia. Táto upútavka nebola zaradená do televízneho vysielania a nebola zverejnená ani na oficiálnom profile RTVS. Týmto konaním mohli vyvolať mylný dojem, že reportáž bola z vysielania vyradená na poslednú chvíľu aj napriek skutočnosti, že o jej nezaradení do vysielania a nutnosti ju dopracovať vedeli pred uverejnením upútavky,“ uvádza RTVS v stanovisku.

Stanovisko RTVS uvádzame v plnom znení:

Vzhľadom na zavádzajúce informácie v článku redaktorky Denníka N Márie Benedikovičovej ohľadom neodvysielania reportáže, ako aj relácie Reportéri v pondelok 5. októbra na obrazovkách Jednotky, sa RTVS rozhodla reagovať a opakovane informovať o skutočných dôvodoch nenasadenia reportáže o spochybňovaní titulov redaktorky Lýdie Kokavcovej do vysielania.

Pozastavenie vysielania spomínanej reportáže nijako nesúvisí s telefonátom riaditeľa Sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS s hovorkyňou UNB Evou Kliskou a voči tomuto tvrdeniu sa RTVS ostro ohradzuje.

Vedenie spravodajstva a publicistiky upozornilo redakciu Reportérov už v lete, pred výrobou a spracovaním reportáže, na to, že musí byť konzultovaná s právnym odborom RTVS.

Tímlíderka Reportérov bola dôrazne upozornená na skutočnosť, že reportáž nesmie byť tendenčná a nesmie byť v rozpore s právnymi predpismi Slovenskej republiky. Napriek dohode s tímlíderkou, že text reportáže pošle na kontrolu svojmu nadriadenému, tak neurobila a spolu s redaktorkou Lýdiou Kokavcovou reportáž svojvoľne skompletizovala a pripravila do vysielania bez akejkoľvek konzultácie so svojimi nadriadenými alebo s právnym odborom.

Interné kontrolné procesy, ktorých základom je stanovisko právneho odboru RTVS, následne ukázali, že reportáž v súčasnej podobe nespĺňa novinárske štandardy, ktoré sú základom objektívnej reportáže. Z tohto objektívneho dôvodu bola táto reportáž vrátená redaktorke na dopracovanie, aby sa predišlo možnému spochybneniu reputácie RTVS v rámci objektívnosti spravodajstva a publicistiky.

V reportáži bez dôkazov, len na základe nepodložených podozrení, redaktorka spochybňuje vysokoškolské tituly renomovaných odborníkov. Sama pritom v reportáži nehovorí, že odborníci sa dopustili plagiátu alebo inej nekalej činnosti.

Ich mená s týmito termínmi spája len na základe podozrení, ale formuláciou textu a spájaním ich mien so slovom plagiát by mohla u divákov vyvolať mylný dojem, že ide o potvrdenú skutočnosť.

Opakovane pritom zdôrazňujeme, že rozhodnutie nezaradiť reportáž, ak bude vykazovať znaky tendenčnosti padlo už v júli a redaktorka Lýdia Kokavcová a tímlíderka Katarína Začková boli na túto skutočnosť upozornené.

RTVS ako verejnoprávny vysielateľ nesie zodpovednosť za jednotlivé reportáže a relácie. Je teda prirodzené, že rovnako, ako v iných médiách, má nastavené kontrolné mechanizmy, ktoré majú zabrániť svojvôli jednotlivcov a poškodeniu mena a ekonomickej stability RTVS.

RTVS nemala inú možnosť, ako nezaradiť predmetnú reportáž do vysielania a zabrániť tak možným reputačným a finančným stratám.

Napriek výhradám redaktorka s tímlíderkou nielen pripravili spornú reportáž do vysielania, ale aj nasadili upútavku na reláciu na Facebookovú stránku Reportérov, ktorú spravuje samotná redakcia. Táto upútavka nebola zaradená do televízneho vysielania a nebola zverejnená ani na oficiálnom profile RTVS.

Týmto konaním mohli vyvolať mylný dojem, že reportáž bola z vysielania vyradená na poslednú chvíľu aj napriek skutočnosti, že o jej nezaradení do vysielania a nutnosti ju dopracovať vedeli pred uverejnením upútavky.

Vedenie spravodajstva a publicistiky RTVS si ctí dodržiavanie vysokých novinárskych štandardov, ktoré sú základom objektívnej reportáže a obchádzanie interných procesov a ohrozenie vysielania považuje za hrubé porušenie pracovnej disciplíny.

Na základe uvedených faktov, dostali Katarína Začková aj Lýdia Kokavcová dôrazné napomenutie. V redakcii Reportérov dochádza zároveň k personálnym zmenám. Tímlíderku redakčného tímu nahradil na tejto pozícii Peter Nittnaus, ktorý v RTVS pôsobí na pozícii vedúceho Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky.

Čo sa týka neodvysielania celého dielu relácie Reportéri dňa 5. októbra, v reakcii na aktuálnu situáciu v súvislosti s druhou vlnou pandémie koronavírusu sa RTVS rozhodla pre zmenu večerného programu na Jednotke a o 20.30 h. ponúkla divákom špeciálnu reláciu Druhá vlna s premiérom SR Igorom Matovičom a odbornými hosťami. Následne v rámci tematického večera odvysielala v repríze unikátny program, ktorý vznikol v spolupráci RTVS so Slovenským národným divadlom, „Ďakujeme, Slovensko“. Relácia Reportéri bola z dôvodu programových zmien v súvislosti s témou večera nahradená.

Vedenie RTVS sa zároveň ospravedlňuje, že v týchto neľahkých časoch verejne rieši interné procesy v rámci vysielania. RTVS však považuje za nutné reagovať na zavádzajúce informácie uverejnené v médiách aj napriek tomu, že v záujme vedenia je takéto problémy vyriešiť interne tak, aby to divák nepocítil. Verejné informovanie o internom dianí v rámci RTVS, zo strany niektorých zamestnancov, nepovažuje RTVS za korektné.

01 - Modified: 2020-05-29 11:14:33 - Feat.: 0 - Title: Zmeny v RTVS. Rezník vo vedení spravodajstva vymenil dvoch ľudí 02 - Modified: 2020-05-27 11:52:21 - Feat.: 0 - Title: Šéf Reportérov dal protestnú výpoveď. Nesúhlasí s praktikami v RTVS 03 - Modified: 2020-05-09 17:38:40 - Feat.: 0 - Title: RTVS postupne spúšťa výrobu programov. Na obrazovku sa vracajú Reportéri 04 - Modified: 2020-05-28 08:19:23 - Feat.: 0 - Title: Generálny riaditeľ RTVS Rezník: Reportéri dostanú nového šéfa 05 - Modified: 2020-04-29 14:32:49 - Feat.: 0 - Title: Investigatíva sa z RTVS nevytratila, tvrdí šéf spravodajstva Chuguryan
01 - Modified: 2024-04-11 09:32:46 - Feat.: - Title: Šéf Európskej vysielacej únie: Som rád, že slovenská vláda reviduje legislatívu o RTVS. Nie je neskoro 02 - Modified: 2024-04-08 09:45:37 - Feat.: - Title: Ako ďalej RTVS? Na odbornú debatu príde aj šéf EBU Noel Curran 03 - Modified: 2024-04-02 14:44:04 - Feat.: - Title: Veľkú Noc ovládlo Let´s Dance. Tanečná šou prilákala najväčšie publikum od roku 2011 04 - Modified: 2024-03-13 10:39:43 - Feat.: - Title: Danko chce urobiť ďalšie poriadky s novinármi. Koalícia opakuje, že RTVS má patriť všetkým 05 - Modified: 2024-02-26 08:38:54 - Feat.: - Title: Koalícia pritvrdzuje voči RTVS: Po Dankovi už aj Blaha žiada "vyriešiť" verejnoprávnu televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 02:27