TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Zmeny v RTVS. Rezník vo vedení spravodajstva vymenil dvoch ľudí

29.05.2020, 12:22
Autor:
(pš)(pš)
Obeťou je Hana Lyons a Miroslav Frindt. Odchádza aj Bolješik, šéfdramaturg Reportérov a relácie Občan za dverami.

Len tento týždeň sa konalo zasadnutie Rady RTVS, kde jedným z bodov bolo aj rokovanie o protestnej výpovedi šéfdramaturga relácií RTVS Reportéri a Občan za dverami Richarda Bolješika, ktorú oznámil  na svojom Facebooku. Bolješik ako dôvod výpovede uviedol konanie jeho nadriadenej Hany Lyons, vedúcej Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky. 

Na zasadnutí Rady RTVS generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník sľúbil, že do týždňa situáciu na publicistike a spravodajstve vyrieši.  Rezník z pozície vedúcej Odboru televízneho spravodajstva zosadil Hanu Lyons a ako tímlíder domáceho spravodajstva televíznej časti skončil  Miroslav Frindt. Ten ale ostáva moderátorom. Ich šéfa, Vahrama Chuguryana, sa zmeny netýkajú.

Podľa RTVS, vedenie intenzívne riešilo vzniknutú situáciu v spravodajstve v rámci svojich pracovno-právnych postupov a interných procesov, komunikovalo so všetkými zainteresovanými, ktorým nechávalo priestor a čas na vyjadrenie svojich názorov a stanovísk, a na základe toho prišlo k niekoľkým dohodám.

Svoj pracovný pomer k 31. máju končí na základe dohody doterajší šéf Reportérov Richard Bolješik, ktorého na tejto pozícii vystrieda dlhoročná investigatívna novinárka Katarína Začková, ktorá v Reportéroch pôsobí od jeho vzniku a istý čas im aj šéfovala.

RTVS potvrdila, že na základe dohody končí k 31. máju aj vedúca Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Hana Lyons. Na túto pozíciu nastúpi od 1. júna Peter Nittnaus, ktorý momentálne vedie odbor rozhlasového spravodajstva a publicistiky. Túto funkciu od pondelka prevezme doterajší tímlíder domácej redakcie rozhlasového spravodajstva Oto Görner.

Miroslav Frindt už nebude tímlídrom domáceho spravodajstva televíznej časti, vo väčšej frekvencii bude moderovať ranné Správy RTVS a Správy a komentáre. Okrem toho sa bude venovať koncepcii projektu rozvoja a rozšírenia vysielania ranného spravodajstva. Miroslav Frindt nedávno kritizoval situáciu v spravodajstve a publicistike a poslal list generálnemu riaditeľovi Jaroslavovi Rezníkovi, v ktorom ho žiadal o vyriešenie situácie v spravodajstve. Frindt v liste písal, že situácia v spravodajstve pod vedením Vahrama Chuguryana je neudržateľná. Chuguryan podľa moderátora nezvláda manažovanie redakcie odborne, ani ľudsky. Polarizuje redakciu, neinformuje o zámeroch, vedie autoritatívne, vytvára konfliktnú atmosféru. Podporuje neschopných...

Dramaturgovi relácií Reportéri a Občan za dverami Richardovi Bolješikovi sa nepáčilo konanie jeho nadriadenej Hany Lyons, vedúcej Odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky. Nesúhlasil s jej rozhodnutím dozorovať ním pripravené relácie Reportéri a Občan za dverami, čo považuje za spochybňovanie svojej profesionality a pokus o zastrašovanie.

 Pre Jaroslava Rezníka  má byť po týchto zmenách najbližším cieľom nielen udržanie si nadpriemerných čísiel sledovanosti, ktoré spravodajstvo dosahovalo počas koronakrízy, ale tiež vytvorenie nového ekonomického magazínu, rozšírenie ranného spravodajstva ako aj regionálneho magazínu Regina, ktoré v súčasnosti pripravujú štúdiá RTVS v Banskej Bystrici a Košiciach aj o správy a informácie z Bratislavy.

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 12:29