FB/Martin Klus
StoryEditor

Médiá aj jednotlivci odkrývajú, ako ruské zdroje vytvárajú dojem ukrajinskej agresie

24.02.2022, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Médiá a nezávislí analytici pomocou verejne dostupných materiálov upozorňujú aj na pochybné videá používané ako dôkazy ukrajinských agresií.

Predstavitelia Európskej únie či Severoatlantickej aliancie v posledných týždňoch opakovane varovali, že ruská vláda a jej spojenci sa budú snažiť vykonštruovať zámienku na vyslanie ruských vojakov na Ukrajinu. Teraz západným činiteľom dávajú za pravdu médiá a nezávislí analytici, ktorí za pomoci verejne dostupných materiálov upozorňujú okrem iného na pochybné videá používané ako dôkazy údajných ukrajinských agresií. Podľa niektorých komentárov sú aktuálne praktiky prokremelských kanálov úplne priehľadné.

Denník The New York Times napríklad v utorkovom podcaste o dianí na Donbase spomína incident z piatku, kedy sa objavili tvrdenia, že v Donecku explodoval plynovod a predtým aj auto patriace šéfovi bezpečnostných síl miestnych Ruskom podporovaných povstalcov. Lenže reportéri zistili, že vozidlo danému činiteľovi nepatrilo, zatiaľ čo údajné zábery výbuchu plynovodu boli v skutočnosti zhotovené vlani v lete.

Televízia CNN alebo web VICE sa zase venujú videám, ktoré sa začali v ruských médiách šíriť v pondelok v súvislosti s vyjadreniami Moskvy, že prekazila akciu ukrajinských „diverzantov“ a že niektoré miesta v ruskej Rostovskej oblasti sa ocitli pod ukrajinskou paľbou. „Videá, ktoré sa objavili ako údajné dôkazy týchto incidentov, neboli tak úplne tým, čo vykresľovali ruské médiá,“ píše CNN.

Dva klipy vydávané za zábery miest poničených ukrajinskou paľbou boli podľa americkej televízie natočené v rovnakej lokalite, len niekoľko metrov od seba, hoci niektoré ruské médiá hovorili o miestach vzdialených od seba stovky kilometrov. Porovnanie záberov so snímkami krajiny zase údajne ukázalo, že obe videá ukazujú miesta na hranici Ruska a samozvanej Doneckej ľudovej republiky, nie pri hraniciach Ruska s Ukrajinou. Niečo podobné analytici odhalili v prípade záberov spojených s údajnou ukrajinskou sabotážou.

Ruská propaganda a odhaľovanie dezinformácií

Pri tomto objasňovaní možných dezinformácií zohrávajú významnú úlohu takzvaní internetoví detektívi, ktorí pátrajú po pôvode sporných snímok za pomoci satelitných záberov či „metadat“ daných súborov. Asi najznámejším aktérom je na tomto poli investigatívna skupina Bellingcat, ktorá dlhodobo prináša informácie o dianí na východe Ukrajiny alebo o akciách ruských rozviedok. „Rusko má dlhú tradíciu takých činov. Nie je to prekvapivé,“ povedal zakladateľ skupiny Elliot Higgins denníku The Guardian.

Denník sa v pondelkovom článku podrobne venuje ďalšiemu príkladu „propagandistických filmov“ prichádzajúcich v týchto dňoch z ruských zdrojov. Ide o video ukazujúce nočnú scénu v lese s neznámym mužom, ktoré sa objavilo na konci minulého týždňa. Ruská štátna televízia muža vo videu označila za ukrajinského sabotéra, ktorého úlohou bolo vyhodiť do povetria továreň v časti Donbasu ovládanej proruskými separatistami. Zvuková stopa použitá v klipe je však viac ako desať rokov stará a zábery zrejme vznikli vo Fínsku, píše The Guardian.

„Toto sú skutočne jedny z najidiotskejších pokusov o dezinformácie, aké som videl... Slabá kvalita tejto propagandy ma normálne uráža,“ komentoval Higgins vývoj na twitteri.

Britský denník The Daily Telegraph zase v ten istý deň publikoval článok o štyroch ruských pokusoch vykresliť Ukrajinu ako agresora, „ktoré je možné komicky ľahko vyvrátiť“.

Dôveryhodné manipulácie

Experti však podotýkajú, že pre značnú časť ruskej verejnosti podobné manipulácie môžu byť dôveryhodné. Môžu pritom dodávať váhu argumentácii ruskej vlády, ktorá dlhodobo vládu v Kyjeve kritizuje a prezentuje ju ako hrozbu pre Rusko či rusky hovoriacich obyvateľov Ukrajiny.

CNN podotýka, že o údajnom ostreľovaní ruského územia a ukrajinskom pokuse o sabotáž sa v pondelok hovorilo aj pri schôdzi bezpečnostnej rady ruského prezidenta Vladimira Putina, po ktorej šéf Kremľa uznal nezávislosť separatistických „ľudových republík“ na Donbase. Putin vzápätí avizoval vyslanie vojsk do týchto oblastí pod zámienkou udržiavania mieru, zatiaľ čo Kyjev odmieta, že by územia ovládané proruskými silami ostreľoval alebo na ne plánoval zaútočiť.

01 - Modified: 2022-02-24 15:54:11 - Feat.: 0 - Title: Šéf spravodajstva v RTVS končí. Vahram Chuguryan viedol spravodajstvo viac ako tri roky 02 - Modified: 2022-02-24 16:25:37 - Feat.: 0 - Title: Ministerka Milanová podáva podnet na RTVS. Za vyjadrenia Čarnogurského k situácii na Ukrajine 03 - Modified: 2022-02-23 14:52:30 - Feat.: 0 - Title: Europoslanec Bilčík vyzval riaditeľa RTVS, aby odvolal šéfa spravodajstva
01 - Modified: 2022-05-06 16:04:32 - Feat.: - Title: Mimo Ruska vyšlo prvé tlačené vydanie novín Novaja gazeta 02 - Modified: 2022-04-21 07:48:40 - Feat.: - Title: Rusko „nezakáže zahraničným novinárom vstup, ale sprísňuje vízové pravidlá“ 03 - Modified: 2022-04-14 10:26:46 - Feat.: - Title: Ukrajina štartuje globálnu reklamnú kampaň, ktorá oslavuje odvahu národa 04 - Modified: 2022-04-12 17:38:20 - Feat.: - Title: Ruský súd potrestal redaktorov študentského časopisu. Dvoma rokmi nápravných prác 05 - Modified: 2022-04-11 17:18:37 - Feat.: - Title: Nemecký denník Die Welt najal novinárku Ovsjannikovovú, ktorá v ruskej televízii protestovala proti vojne
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 13:07