RTVS
StoryEditor

Šéf spravodajstva v RTVS končí. Vahram Chuguryan viedol spravodajstvo viac ako tri roky

24.02.2022, 13:20
Autor:
hrnhrn
Vahram Chuguryan dnes požiadal o ukončenie pracovného pomeru.

Šéf RTVS Jaroslav Rezník dnes prijal žiadosť o ukončenie pracovného pomeru od riaditeľa sekcie spravodajstva a publicistiky RTVS Vahrama Chuguryana. Vedením sekcie bude dočasne poverený riaditeľ sekcie národnostného vysielania Attila Lovász, uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

„Rešpektujem rozhodnutie Vahrama Chuguryana. Ďakujem mu za prácu a nasadenie venované spravodajstvu a publicistike RTVS a výsledky, ktoré spravodajstvo RTVS dosiahlo v rámci sledovanosti aj v prieskumoch dôveryhodnosti počas jeho pôsobenia. Zároveň mu želám veľa úspechov v jeho ďalšej profesionálnej kariére,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Sekciu spravodajstva a publicistiky dočasne povedie Attila Lovász, ktorý od roku 2011 riadi národnostné vysielanie v  RTVS. Predtým pracoval v médiách na pozíciách redaktora (Új Szó, ČTK, SME, Práca, rádio Slobodná Európa) aj šéfredaktora (Új Szó, Vasárnap). Pôsobil aj ako poradca prezidenta pre regionálne vysielanie a vedúci rozhlasovej stanice MR6 maďarského verejnoprávneho rozhlasu a aj ako poradca generálnej riaditeľky pre národnostné vysielanie v Slovenskom rozhlase.

Chuguryan bol riaditeľom Sekcie spravodajstva a publicistiky od marca 2018. Na pozíciu bol vymenovaný potom, ako sa RTVS dohodla na ukončení spolupráce s riaditeľom Sekcie spravodajstva a publicistiky Jurajom Rybanským. Za pôsobenia Chuguryana odišlo z telerozhlasu niekoľko desiatok redaktorov. V posledné dni čelil kritike v súvislosti so spravodajským pokrývaním udalostí na Ukrajine. 

Ministerka kultúry Natália Milanová oznámila, že podáva podnet na Radu pre vysielanie a retransmisiu kvôli utorkovej relácii Správy a komentáre RTVS za vyjadrenia, ktoré odzneli z úst Jána Čarnogurského k situácii na Ukrajine. Výhrady vzbudili jeho proruské vyjadrenia, ktoré ostali bez oponentúry a konfrontácie s reálnymi faktami. Zareagoval aj poslanec Európskeho parlamentu Vladimír Bilčík, ktorý vyzval riaditeľa RTVS, aby šéfa spravodajstva Vahrama Chuguryana odvolal za opakované šírenie dezinformácií v správach telerozhlasu.

Ďalšia kritika prišla po tom, ako po raňajšej invázii ruských vojsk na Ukrajinu RTVS nezareagovala už v rannom vysielaní, pričom spravodajské aj komerčné televízie prinášali aktuálne informácie od skorého rána. Verejnoprávna televízia začala informovať o útoku až o pol ôsmej ráno v rámci relácie Ranné správy RTVS. Dovtedy aj potom vysielala bežný program.

01 - Modified: 2022-02-24 16:25:37 - Feat.: 0 - Title: Ministerka Milanová podáva podnet na RTVS. Za vyjadrenia Čarnogurského k situácii na Ukrajine 02 - Modified: 2022-02-23 14:52:30 - Feat.: 0 - Title: Europoslanec Bilčík vyzval riaditeľa RTVS, aby odvolal šéfa spravodajstva
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 08:36