StoryEditor

Blíži sa premiéra prvého česko-slovenského dokumentu o kryptomenách

03.01.2021, 11:00
Autor:
redred
Film objasňuje aj laikom, ako kryptomeny fungujú a prečo rastie ich dôležitosť. Pozrite si trailer.

Pojem “kryptomena” je všetkým známy, rovnako ako Bitcoin, najznámejší predstaviteľ tejto novodobej digitálnej meny či elektronických peňazí. V téme kryptomien sa však skrýva oveľa viac. Prvý slovenský celovečerný dokument Libertas objasňuje aj laikom, ako kryptomeny fungujú a prečo rastie ich dôležitosť.

Premiéra je kvôli aktuálnej situácii naplánovaná online na stredu 6. januára 2021. Neskôr budú tvorcovia film ponúkať streamovacím platformám a televíziám či filmovým festivalom.

Prvotnú ideu vzniku filmu o kryptomenách dostala partia filmárov ešte v roku 2017, keď sa ku kryptomenám prvýkrát dostali bližšie - čím hlbšie chápali ich fungovanie, o to viac túžili vysvetliť dôležitosť a revolučnosť tejto technológie širšej verejnosti. “Po čase sme zistili, že na Slovensku a v Čechách máme veľmi silnú a celosvetovo významnú komunitu nadšencov kryptomien, ktorí sa tejto téme venujú naozaj do hĺbky, v podstate už od vzniku Bitcoinu. Tak sa zrodil nápad natočiť film, ktorý by objasnil problematiku kryptomien, a zároveň prostredníctvom autentických výpovedí predstavil ľudí, ktorí sa jej v našich končinách aktívne venujú.” hovorí režisér filmu Libertas Boris Vereš. Tvorcovia koncipovali film od počiatku pre laického diváka.

Celovečerný dokument sa snaží pomocou príbehov inovátorov, experimentátorov, úspešných podnikateľov, vzdelancov, a výpovedí skeptikov, predstaviteľov štátnych a finančných inštitúcií, ekonómov či vedcov, sa snaží objasniť tému kryptomien, blockchainu, finančného systému a digitálnej slobody bežným ľuďom. Hľadá odpovede na otázky ako tieto technológie fungujú, aké výhody prinášajú, aké môže mať ich plošné rozšírenie dopad pre spoločnosť a jednotlivcov, a prečo je dôležité sa o ne zaujímať. 

Libertas

​Film bol prvýkrát ohlásený na jeseň 2018, vtedy sa v rámci komunity nadšencov kryptomien zdvihla obrovská vlna záujmu a pozitívnych reakcií. Aktuálne má Libertas v záujme osloviť aj širšiu verejnosť. “Snažili sme sa zvoliť vhodné vyjadrovacie prostriedky, aby divákov téma oslovila a nenudila,” vysvetľuje režisér.

Dokument sa natáčal v niekoľkých fázach od roku 2017. Z nazbieraného materiálu a rozhovorov sa do dokumentu dostalo najlepších 10 percent. Aj preto v roku 2019 tvorcovia vydali niekoľko plných verzií rozhovorov vo forme podcastov ako úvod do problematiky či dovysvetlenie pre tých, ktorí by po zhliadnutí mali chuť vzdelávať sa v téme ďalej.

Začiatkom roku 2020 cestovné reštrikcie a obmedzenia donútili zmeniť plány tvorcov, dátum premiéry a finálnu podobu filmu. Režisér Boris Vereš opisuje situáciu: “Covid dokončenie filmu značne skomplikoval aj nám. Boli sme nútení na istý čas odložiť náš projekt bokom a riešiť skôr existenčné otázky. Na druhej strane sme si omnoho viac začali uvedomovať dôležitosť a váhu témy nášho filmu - všimli sme si, že veci o ktorých sa vo filme rozpráva, začínajú nadobúdať reálny rozmer, a to nás hnalo vpred.”

Pozrite si trailer dokumentu Libertas:

Libertas

● žáner: celovečerný dokumentárny film
● dĺžka: 63 min
● réžia: Boris Vereš
● námet: Boris Vereš
● scenár: Boris Vereš
● producenti: Slavomír Kralovič, Boris Vereš

01 - Modified: 2022-05-05 09:08:15 - Feat.: - Title: Milan Ondrík a Marián Mitaš nakrúcajú detektívku inšpirovanú baťovským svetom 02 - Modified: 2022-05-04 08:40:29 - Feat.: - Title: Filmový máj: Týchto sedem noviniek v kine nemôžete premeškať 03 - Modified: 2022-03-25 08:45:11 - Feat.: - Title: Do kín prichádza Tieňohra. Nový film režiséra Bebjaka je inšpirovaný skutočnými udalosťami 04 - Modified: 2022-02-02 11:15:26 - Feat.: - Title: Do kín prichádza V lete ti poviem, ako sa mám. Podľa tvorcov je ich najvýpravnejším filmom 05 - Modified: 2022-01-18 09:08:16 - Feat.: - Title: Najnovší Matrix, West Side Story aj slovenské komédie – do kín mieria očakávané filmy
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 07:37