Podľa Národnej nadácie spánku svetlo a absencia svetla sú základné ukazovatele pre naše mozgy, kedy by sme mali zaspať a kedy by sme mali byť hore. Jednoducho povedané, tma znamená, že je čas ísť spať, a svetlo znamená, že je čas sa prebudiť. Štúdie ukázali, že svetlo z elektronických zariadení, vrátane televízorov, tabletov a mobilných telefónov stačí nato, aby vám narušilo prirodzené rytmy spánku a bdenia. Takže odložte a vypnite zariadenia jednu hodinu predtým, než idete spať, a namiesto toho si prečítajte knihu. Budete lepšie spať a prebúdzať sa šťastnejší.Pixabay
StoryEditor

Víťazom tendra na meranie sledovanosti televízií je Kantar

03.02.2021, 08:50
Autor:
hrnhrn
Nový projekt bol dohodnutý na osemročné obdobie so začiatkom od roku 2022.

Spoločnosť PMT ukončila výberové konanie na dodávateľa elektronického merania sledovanosti televízií prostredníctvom peoplemetrov. Víťazom tendra, do ktorého sa zapojili tri spoločnosti, sa stala spoločnosť Kantar Slovakia, ktorá elektronické meranie zabezpečovala aj doteraz.

V utorok 2. februára 2021 podpísali spoločnosti PMT a Kantar Slovakia memorandum o porozumení. „Ide o prvý krok, ktorým sa zabezpečí plynulá príprava nového projektu televízneho merania, ktorý bol dohodnutý na osemročné obdobie so začiatkom od 1. januára 2022. Medzitým bude prebiehať príprava novej zmluvy a metodiky merania segmentu televízneho vysielania. Tieto kroky plánujeme realizovať v nasledujúcich mesiacoch,“ vysvetľuje Vladimír Fatika, výkonný riaditeľ spoločnosti PMT, ktorá realizuje elektronické meranie sledovanosti televízií prostredníctvom peoplemetrov.

„Nový projekt zabezpečí kompletnú výmenu zariadení u panelistov za najmodernejšie People Meter 7, zavedie sa i33 Audiomatching a upraví sa aj samotné spracovanie dát,“ uviedol Fatika novinky, ktoré prinesie nové meranie. Uzavreté výberové konanie zatiaľ prináša len meranie sledovanosti televízneho vysielania, vyhodnocovanie jeho rozšírenia o počúvanosť rádií, prípadne sledovanosti na internete stále pokračuje. „V tomto prípade treba brať internet v užšom slova zmysle, a teda najmä videá, streaming a podcasty,“ doplnil Fatika. 

​Ako sa meria sledovanosť televízií?

Na Slovensku realizuje elektronické meranie sledovanosti televízií spoločnosť PMT prostredníctvom peoplemetrov už od roku 2004. Meranie zahŕňa dáta za live vysielanie, sledovanosť hostí a VOSDAL (Viewing On Same Day As Live). Od 1.1.2020 sa meranie sledovanosti rozšírilo o nový parameter. Pribudol trojdňový time shift, teda oneskorené sledovania programu televízií, ktoré zahŕňa pozastavenie programu v čase jeho vysielania a sledovanie s oneskorením, alebo jeho nahratie a prehratie počas troch nasledujúcich dní, prípadne sledovanie z archívu. Sledovanie televízneho vysielania na webe v súčasnom meraní do time shiftu nespadá, pokiaľ sa nedeje prostredníctvom TV prijímača. 

01 - Modified: 2021-02-22 06:28:21 - Feat.: - Title: Kantar vyhral tender na meranie sledovanosti televízií. Doplní ho meranie onlinu, prípadne aj rádií a reklamy 02 - Modified: 2020-01-29 13:04:55 - Feat.: - Title: Televízie prechádzajú vývojom. Nové meranie ho bude reflektovať, hovorí riaditeľ PMT Vladimír Fatika 03 - Modified: 2020-02-26 19:23:02 - Feat.: - Title: Meranie sledovanosti televízií sa od nového roka mení 04 - Modified: 2018-04-26 14:33:15 - Feat.: - Title: Meranie televízneho obsahu v online? Je to začarovaný kruh 05 - Modified: 2017-01-09 19:33:23 - Feat.: - Title: Pokles sledovanosti Markízy nastal. Nie je to však iba dôsledok odchodu z terestriálu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
22. apríl 2024 22:40