Seven West Media
StoryEditor

Austrálska Seven West sa dohodla s Googlom na platbách za správy

16.02.2021, 10:00
Autor:
ČTKČTK
Nový zákon by z Austrálie urobil prvú krajinu sveta, ktorá Google a internetové giganty donúti platiť za spravodajský obsah.

Spoločnosť Seven West Media uzavrela licenčnú zmluvu s americkou internetovou firmou Google. Stala sa tak prvou významnou mediálnou spoločnosťou v Austrálii, ktorá má zmluvne ošetrené, že jej Google bude platiť za využívanie mediálneho obsahu na internete. Informovala o tom agentúra Reuters. Dohoda prichádza v čase, keď sa austrálska vláda chystá firmy ako Google zákonom donútiť, aby mediálnym spoločnostiam za ich obsah platili.

Seven West oznámila, že bude dodávať mediálny obsah platforme News Showcase, čo je produkt Googlu pre licencovanie spravodajstva. Podrobnosti ale neuviedla. Seven West vlastní televíznu sieť, ktorá šíri signál zadarmo, a tiež najväčšie noviny vychádzajúce v oblasti Perthu.

Konkurenčné mediálne firmy News Corp a Nine Entertainment Co Holdings sa tiež snažili s Googlom dohodnúť, avšak bez úspechu. Namiesto toho podporili zákony, kde vláda stanovila výšku poplatkov, ktoré veľké internetové firmy musia hradiť mediálnym firmám, ak sa s nimi nedokážu dohodnúť. Návrh týchto zákonov by sa mal schvaľovať tento týždeň.

Prvý úspech pri vyjednávaniach s Googlom

Na platbách za svoj obsah, ktorý sa objaví na novej platforme Googlu, sa v Austrálii zatiaľ dohodli len špeciálni on-line vydavatelia a jedny regionálne noviny. Platforma Google News Showcase v krajine začala fungovať ešte len tento mesiac. Mimo Austrálie má podobnú dohodu s Googlom napríklad agentúra Reuters.

"Rokovania s Googlom uznávajú hodnotu kvality a pôvodnej novinárčiny po celej krajine, najmä v regiónoch," uviedol šéf Seven West Kerry Stokes. Výkonná riaditeľka Googlu pre Austráliu a Nový Zéland Melanie Silvaová povedala, že Google je "pyšný na to, že podporí pôvodnú, dôveryhodnú a kvalitnú žurnalistiku" tým, že obsah spoločnosti Seven West Media bude na jeho platforme.

V januári pritom Silvaová v austrálskom parlamente tvrdila, že ak bude schválený zákon, ktorý internetové firmy donúti platiť za využívanie mediálneho obsahu, Google svoj vyhľadávač v Austrálii vypne. Zástupca Googlu odmietol odpovedať na otázku, aký vplyv na to teraz má zmluva s firmou Seven West. Hovorca Seven West agentúre Reuters povedal, že firma zavedenie nového zákona stále podporuje.

Austrálska vláda podporí svoje médiá zákonom

Niekoľko hodín predtým, než Seven West oznámila dohodu s Googlom, minister financií Josh Frydenberg vyhlásil, že so zavedením nového zákona stále počíta. "Myslím, že sme veľmi blízko významným komerčným dohodám. A práve to zmení aj našu mediálnu scénu," dodal austrálsky minister. Návrh tohto zákona predpokladá, že vláda len určí vyjednávača, ktorý stanovuje poplatky, ak sa daná mediálne firma a Google medzi sebou nedohodnú súkromne.

Nový zákon by z Austrálie urobil prvú krajinu sveta, ktorá Google a ďalšie veľké internetové firmy donúti platiť za spravodajský obsah. Na rámcovej zmluve o autorských právach a na podmienkach, za ktorých bude platiť spravodajským spoločnostiam za on-line obsah, sa Google v januári dohodol aj s lobistickou organizáciou francúzskych vydavateľov.

Postupom Austrálie sa chcú inšpirovať aj členovia Európskeho parlamentu dozerajúci na prípravu novej regulácie digitálnych aktivít v Európe.

01 - Modified: 2021-01-21 08:04:44 - Feat.: 0 - Title: Google uzavrel s francúzskymi vydavateľmi dohodu o autorských právach 02 - Modified: 2020-12-17 06:42:45 - Feat.: 0 - Title: Desať štátov žaluje Google za porušenie protimonopolnej legislatívy 03 - Modified: 2020-10-26 08:28:36 - Feat.: 0 - Title: USA podali žalobu na Google. Kvôli zneužitiu trhovej sily a obmedzovaniu konkurencie 04 - Modified: 2020-10-01 13:55:11 - Feat.: 0 - Title: Google bude médiám platiť za obsah. V prvej fáze zaplatí miliardu dolárov
01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 04 - Modified: 2023-05-10 07:21:40 - Feat.: - Title: Je AI naozaj revolúciou vo vyhľadávaní? Aké riziká so sebou prináša a čo sa bude musieť stať s legislatívou? (anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-05-10 07:20:52 - Feat.: - Title: Začína sa nová éra vyhľadávania na internete. Stratí SEO svoj význam?
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
26. apríl 2024 11:29