Facebook/Google
StoryEditor

Google ustúpil, Facebook nie. Dianie v Austrálii ovplyvní celý svet

22.02.2021, 16:05
Autor:
ČTKČTK
Reakcie sú prevažne kritické k Facebooku, objavili sa však aj výhrady voči počínaniu austrálskej vlády.

Dlhotrvajúci súboj austrálskej vlády s technologickými gigantmi dospel do zlomového bodu a najnovší vývoj sa môže premietnuť do diania ďaleko za hranicami Austrálie. Také sú komentáre niektorých médií potom, čo Facebook na svojej hlavnej platforme znemožnil austrálskym používateľom zdieľať a prezerať si spravodajstvo, zatiaľ čo Google ohlásil ďalšiu dohodu o platení za žurnalistický obsah. Reakcie sú prevažne kritické k Facebooku, objavili sa však aj výhrady voči počínaniu austrálskej vlády.

V centre týchto udalostí je vládny návrh zákona, ktorého cieľom je donútiť digitálne platformy, aby zdieľali zisky s mediálnymi spoločnosťami za sprostredkovania ich obsahu. Novela obsahuje aj ustanovenia ukotvujúce mechanizmus vyjednávania medzi dvoma stranami o hodnote spravodajských materiálov.

Proti plánu sa stavali ako Facebook, tak aj Google, tento týždeň sa však prístupy oboch spoločností dramaticky rozišli. Google uzavrel licenčné dohody s mediálnymi skupinami Seven West Media a Nine Entertainment a v stredu oznámil, že do jeho novej služby News Showcase sa zapojí aj konglomerát Ruperta Murdocha News Corp.

Google ustúpil, Facebook nie

Facebook naopak urobil to, čím pohrozil na konci minulého leta. Zablokoval spravodajský obsah z Austrálie, ktorý teraz nemôžu zdieľať ani používatelia z iných krajín. Platforma zároveň Austrálčanov odrezala od zahraničných správ.

"Google ustúpil, Facebook nie," zhrnul vývoj v titulku americký denník The Washington Post. Kritické ohlasy na počínanie najväčšej sociálnej siete sveta čoskoro prúdili nielen z Austrálie, ale aj zo Spojených štátov a Európy. 

Podľa televízie CNN sa teraz k Austrálii upína pozornosť celého mediálneho priemyslu. "Čo sa deje na druhej pologuli okolo navrhovanej regulácie, ktorá núti technologické giganty platiť vydavateľom správ, bude mať následky po celom svete. (...) Slovami jedného zo zdrojov, regulátori v ďalších krajinách 'chcú všetci skopírovať a vložiť' do vyjednávacieho kódexu navrhnutého Austráliou," uvádza článok.

Ohrozenie slobody šírenia dôveryhodných informácií

Drastický zásah Facebooku napríklad vyvoláva obavy z toho, aký obsah zaplní medzeru po materiáloch etablovaných médií. Kritika pramení aj zo spôsobu, akým Facebook intervenciu vykonal. Opatrenia sprvu zasiahli aj desiatky austrálskych účtov, ktoré nepatria mediálnym spoločnostiam, vrátane stránok lokálnych zdravotníckych úradov, organizácie pomáhajúce obetiam domáceho násilia či profil jedného opozičného lídra. Analytička Evelyn Doueková pôsobiaca na Harvardovej univerzite postup Facebooku označila za vypočítavý a hanebný.

Americký novinár Casey Newton, ktorý dlhodobo mapuje kroky internetových gigantov, súhlasil, že vykonanie zákazu zo strany Facebooku má nedostatky, spoločnosť však podľa neho "v zásade urobila správnu vec", keď prekukla "bluff" vydavateľov. "Je celkom podivné vidieť, koľko ľudí trvá na tom, že Facebook má povinnosť zdieľať obsah vydavateľov, za podmienok, ktoré si oni určia," napísal.

Podľa Caseyho môže zásah sociálne siete naučiť Austrálčanov konzumovať spravodajstvo lepšími cestami, zatiaľ čo "kapitulácia" Googlu je pozvánkou pre vlády po celom svete, aby sa tiež pokúsili zaviesť podobné "výpalné". "Prial by som si, aby Austrália odmietnutie zo strany Facebooku prijala ako signál, že by mala úplne prehodnotiť svoj prístup k regulácii médií. Mohla by, napríklad, zdaniť spoločnosti na základe ich ziskov. A mohla by tie zisky vyčleniť na podporu novinárčiny," píše v poznámkach.

01 - Modified: 2021-02-23 14:44:20 - Feat.: 0 - Title: Google bude platiť médiám v rámci služby News Showcase, je tam aj Česko 02 - Modified: 2021-02-23 14:39:23 - Feat.: 0 - Title: Microsoft sa spojil s vydavateľmi v EÚ. Spolu presadzujú voči Googlu a Facebooku systém platieb za správy 03 - Modified: 2021-02-23 07:45:01 - Feat.: 0 - Title: Facebook sa dohodol s austrálskou vládou, v krajine odblokuje spravodajský obsah 04 - Modified: 2021-02-16 13:19:03 - Feat.: 0 - Title: Austrálska Seven West sa dohodla s Googlom na platbách za správy 05 - Modified: 2021-02-16 09:04:09 - Feat.: 0 - Title: Google sľúbil francúzskym vydavateľom 76 mil. USD na tri roky
01 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 02 - Modified: 2023-07-13 12:27:17 - Feat.: - Title: Úplná novinka Google: Prinášajú svojho chatbota. Dostupný je už aj na Slovensku! 03 - Modified: 2023-07-06 10:55:31 - Feat.: - Title: Adam Nochta: Pri nových médiách neustále experimentujeme a testujeme nové stratégie 04 - Modified: 2023-06-14 12:26:54 - Feat.: - Title: Poznáme najhodnotnejšie značky sveta. Víťaz rebríčka je rovnaký ako vlani 05 - Modified: 2023-07-11 07:45:32 - Feat.: - Title: Twitter: Od spasiteľa socials po rekordéra úpadku
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
18. apríl 2024 21:26