Facebook/ Sexistický blud
StoryEditor

Premiér, politickí lídri aj známe osobnosti adresujú ženám nevhodné výroky. O najsexistickejšom je možné hlasovať

08.03.2021, 12:48
Autor:
redred
Sexistický blud vznikol ako aktivita iniciatívy Sexistický kix, ktorá organizuje anticenu za najsexistickejšie reklamy.

Dnes sa spúšťa pilotné hlasovanie o anticene za najsexistickejší výrok. Medzi výrokmi nominovanými verejnosťou sú citácie premiéra Igora Matoviča, viacerých politických lídrov a ďalších osobností verejného života.

Hlasovať je možné v albume Sexistický blud na facebookovej stránke iniciatívy Sexistický kix do piatku 2. apríla a výsledky budú známe 5. apríla (Veľkonočný pondelok).

„Ako iniciatíva Sexistický kix sa prioritne zameriavame na oblasť reklamného sveta. Dlhodobo však vnímame, že okrem sexistických reklám sa vo verejnom priestore často objavujú aj rôzne dehonestujúce, ponižujúce a sexistické výroky z úst politikov, političiek či ďalších osobností verejného života. Rozhodli sme sa preto zareagovať vytvorením anticeny Sexistický blud,“ uviedla Jitka Dvořáková z iniciatívy Sexistický kix.

Hlasovanie za anticenu Sexistický blud sa nespúšťa na Medzinárodný deň žien náhodou. Práve tento deň mnohí politici zneužívajú na sebaprezentáciu a získanie si voličiek. Opomínajú tak jeho skutočný význam, ktorým je boj za práva žien. „Namiesto prázdnych vinšov by bolo vhodnejšie prehodnotiť spôsob vyjadrovania na adresu žien a prestať používať sexistický jazyk,” dodáva Dvořáková.

Sexistické výroky si rozhodne zaslúžia kritickú pozornosť. Sú problematické, pretože prispievajú k posilňovaniu rodových stereotypov a normalizácii sexizmu, a teda k rodovej nerovnosti.

Medzi nomináciami sú okrem iných viaceré vyjadrenia premiéra Igora Matoviča, napríklad aj jeho status k MDŽ z minulého roka. Objavili sa i výroky herca Maroša Kramára súvisiace s jeho nevhodným správaním k maskérke vo vysielaní či vyhlásenia poslankyne Anny Záborskej k problematike umelého oplodnenia.


Sexistický blud vznikol ako aktivita iniciatívy Sexistický kix, ktorá organizuje anticenu za najsexistickejšie reklamy. Sexistický blud je reakciou na vysoký počet sexistických výrokov zaznievajúcich vo verejnom priestore. Anticena prináša verejnosti možnosť vyjadriť nesúhlas s ich používaním zo strany osobností verejného života.

O iniciatíve Sexistický kix:

Iniciatíva Sexistický kix vznikla v roku 2016 pod hlavičkou mimovládnej organizácie Aliancia žien – Cesta späť. Spolupracuje s mimovládnymi organizáciami ASPEKT a Nesehnutí, ktoré organizovalo anticenu Sexistické prasátečko v Českej republike. Anticenu Sexistický kix podporuje aj reklamná agentúra Róbert Slovák a jeho priatelia a Rada pre reklamu.

01 - Modified: 2020-07-30 06:45:23 - Feat.: 0 - Title: Anticena pre najsexistickejšiu reklamu má prvé nominácie
01 - Modified: 2021-12-08 12:50:49 - Feat.: - Title: Sexistický kix: Tohtoročné anticeny získali zadávatelia pôsobiaci v oblasti predaja alkoholu 02 - Modified: 2021-11-25 14:03:32 - Feat.: - Title: Dajte im palec dole. Do konca mesiaca môžete hlasovať za najsexistickejšiu reklamu 03 - Modified: 2021-04-06 09:03:48 - Feat.: - Title: Matovičov status k MDŽ 2020 dostal anticenu Sexistický blud 04 - Modified: 2020-07-30 06:45:23 - Feat.: - Title: Anticena pre najsexistickejšiu reklamu má prvé nominácie 05 - Modified: 2019-10-18 06:25:26 - Feat.: - Title: Sexistický kix spúšťa hlasovanie. Medzi nominovanými sú známe značky, politická strana a aj verejné inštitúcie
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
17. apríl 2024 14:43