StoryEditor

Mladá Ruska, ktorá v televízii protestovala proti vojne, je stále zadržaná

15.03.2022, 10:00
Autor:
ČTKČTK
Novinárku a televíznu produkčnú Marinu Ovsjannikovovú advokáti stále nemôžu nájsť.

Advokáti nemôžu nájsť novinárku a televíznu produkčnú Marinu Ovsjannikovovú, ktorú polícia zadržala v pondelok večer po jej proteste proti vojne na Ukrajine v živom vysielaní ruskej štátnej televízie. Uviedol to dnes server Meduza s odvolaním sa na Daniila Bermana, advokáta združenia na ochranu ľudských práv Agora.

Agentúra TASS medzitým informovala, že Ovsjannikovová je stále zadržaná. Namiesto jej pobytu neuviedla, ale upozornila, že prípad vyšetruje federálna kriminálna ústredňa.

Ovsjannikovovú podľa prvých správ policajti odviezli na policajnú stanicu v moskovskej štvrti Ostankino. Keď tam ale advokáti dorazili, policajti im povedali, že zadržaná tam nie je. Podobne právnici dopadli na strážnicu televízneho centra Ostankino. Berman serveru Medza potvrdil, že do dnešného rána sa Ovsjannikovovou nepodarilo nájsť ani na iných policajných staniciach v Moskve.

Spravodajský server Meduza ruské úrady označujú za "zahraničného agenta", teda subjekt prijímajúci podporu zo zahraničia; v Rusku je zablokovaný, rovnako ako mnoho ďalších serverov.

Denník Kommersant na svojom webe napísal, že s Ovsjannikovovou, ktorá do televízneho štúdia vtrhla s protivojnovým plagátom, policajti spísali protokol podľa paragrafu o "diskreditácii" ozbrojených síl a že aj televízia Pervyj kanal incident vyšetruje. O mieste jej súčasného pobytu sa denník nezmienil.

Štátna agentúra TASS dnes uviedla, že Ovsjannikovová je zadržaná a že vyšetrovací výbor, čo je ruská federálna kriminálna ústredňa, prešetruje, či sa nedopustila trestného činu "verejného šírenia úmyselne lživé informácie o použití ozbrojených síl Ruskej federácie". Správne konanie kvôli priestupku "diskreditácie" ozbrojených síl s ňou policajti nezahájili a prípad odovzdali federálnym vyšetrovateľom.

Za "diskreditáciu ozbrojených síl" hrozí v Rusku pokuta, pokiaľ sa tohto priestupku dotyčný dopustil prvýkrát, zatiaľ čo za "úmyselné šírenie lživých informácií" o ruskej armáde hrozí až 15 rokov väzenia.

Mladá žena proti vojne na Ukrajine protestovala v živom vysielaní ruskej štátnej televízie. V televíznom štúdiu sa objavila počas hlavných správ s transparentom "žiadna vojna" (no war), ako ukazuje video zverejnené na twitteri.

Vojnu na Ukrajine rozpútanú Ruskom vo februári, označuje Kremeľ za "zvláštnu vojenskú operáciu" s cieľom "demilitarizovať a denacifikovať" Ukrajinu. Rovnaký slovník používa aj ruská štátna televízia.

Žena, ktorá vykrikovala protivojnové heslá, sa pri svojom proteste postavila za moderátorku spravodajskej relácie s transparentom, na ktorom bol popri anglickom nápise a ruskej a ukrajinskej vlajke tiež rusky písaný text: "Zastavte vojnu. Neverte propagande. Tu vám klamú." Posledná veta bola znova anglicky: "Rusi proti vojne." Po niekoľkých sekundách televízia vysielanie zo štúdia prerušila a zaradila ďalšiu reportáž.

Ruské médiá protestujúce označili za Marinu Ovsjannikovovú, ktorá v televízii doteraz pracovala. Pred svojim činom natočila video zverejnené na twitteri, v ktorom sa od televízie dištancuje. "Hanbím sa za to, že som si dovolila klamať z obrazovky," hovorí. "Mlčali sme v roku 2014, kedy to všetko začínalo. Nevyšli sme na demonštrácie, keď Kremeľ otrávil (opozičného politika Alexeja) Navalného. Len sme mlčky sledovali tento neľudský režim," vyhlásila.

Jasne tiež odsúdila inváziu do susednej krajiny. "To, čo sa teraz deje na Ukrajine, je zločin a Rusko je agresorom. Zodpovednosť za túto agresiu nesie jediný človek - Vladimir Putin," uviedla žena, ktorá povedala, že jej rodičia sú Ukrajinec a Ruska a nikdy neboli nepriatelia. Hanby za bratovražednú vojnu sa podľa nej nezbaví ani ďalšia generácia Rusov.

Proti vojne na Ukrajine sa v Rusku cez víkend odvážili verejne protestovať stovky ľudí. Polícia ich pozatýkala.

Ruskí poslanci začiatkom marca jednomyseľne schválili zavedenie trestnej zodpovednosti s možnosťou uložiť až 15 rokov väzenia za dezinformácie a lživé správy o ruskej armáde. Prísne tresty hrozia aj za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na protiruské sankcie.

01 - Modified: 2022-03-15 09:00:59 - Feat.: 0 - Title: V živom vysielaní ruskej televízie protestovala žena proti vojne. Už ju zadržala polícia
01 - Modified: 2022-03-15 09:53:47 - Feat.: - Title: Televízia Fox News oznámila, že blízko Kyjeva bol zranený jej zamestnanec 02 - Modified: 2022-03-15 09:00:59 - Feat.: - Title: V živom vysielaní ruskej televízie protestovala žena proti vojne. Už ju zadržala polícia 03 - Modified: 2022-03-11 12:41:42 - Feat.: - Title: Regulátor ponúka operátorom, ktorí chcú pridať do ponuky ukrajinské vysielanie, konzultácie a asistenciu
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
25. apríl 2024 13:01