StoryEditor

BBC zaplatila kvôli rozhovoru s princeznou Dianou odškodné jej tajomníkovi

17.03.2022, 15:21
Autor:
ČTKČTK
Novinár Martin Bashir použil klamstvá a falošné dokumenty, aby princeznú prinútil k poskytnutiu rozhovoru o nešťastnom manželstve a bulímii.

Britská verejnoprávna stanica BBC sa ospravedlnila a zaplatila vysoké odškodné bývalému súkromnému tajomníkovi princeznej Diany Patrickovi Jephsonovi. Urobila tak kvôli spôsobu, akým si v roku 1995 zabezpečila rozhovor s Dianou, v ktorom princezná prvýkrát verejne odhalila podrobnosti zo svojho rozpadajúceho sa manželstva s princom Charlesom.

BBC vo vyhlásení uviedla, že Jephsonovi vyplatila značné odškodné, ktoré dostane ním vybraná charitatívna organizácia. Spoločnosť sa tiež tajomníkovi ospravedlnila za spôsob, akým novinár Martin Bashir rozhovor s Dianou pre reláciu Panorama získal. TASR/AP

​Nezávislé vyšetrovanie, ktoré viedol bývalý sudca John Dyson, vlani odhalilo, že novinár použil podvodné konanie vrátane klamstiev a falošných dokumentov, aby Dianu prinútil k poskytnutiu rozhovoru. Bashir napríklad bratovi princeznej Diany, Charlesovi Spencerovi, ukázal falošné bankové výpisy, z ktorých malo vyplývať, že dvaja ľudia z princeznina okolia dostávajú zaplatené za poskytovanie informácií o nej.

BBC vo vyhlásení uviedla, že uznáva, že "Jephsonovi bola spôsobená vážna ujma v dôsledku okolností, za ktorých bol rozhovor s Dianou, princeznou z Walesu, z roku 1995 získaný a ktoré vyšli najavo v dôsledku Dysonovej správy".

Z vyšetrovania vyplynulo, že BBC kryla Bashirove klamstvá, ktorými si zabezpečil exkluzívny rozhovor. Len v Británii ho sledovalo vyše 20 miliónov divákov a vďaka teraz už preslávenej vete "V tom manželstve sme boli traja" sa dostal na popredné stránky svetových denníkov. Diana v rozhovore prvýkrát otvorene prehovorila o svojom nešťastnom manželstve s Charlesom, o svojej nevere, bulímii či Charlesovom vzťahu s Camillou Parkerovou-Bowlesovou. Najdrahšiu svadbu mala princezná Diana. V roku 1981 dali za svadbu 110 miliónov dolárov. Najdrahšiu svadbu mala princezná Diana. V roku 1981 dali za svadbu 110 miliónov dolárov. pinterest.com

​Jephson, ktorý bol Dianiným tajomníkom osem rokov, krok BBC privítal. "Po vyše dvadsiatich rokoch je úľavou, že sa konečne podarilo uzavrieť túto bolestnú epizódu," poznamenal vo vyhlásení. "Som vďačný lordovi Dysonovi a novinárom, ktorých húževnatosť vyniesla pravdu na svetlo. Dodal, že odškodné venuje detskému hospici vo Walese v mene pamiatky zosnulej princeznej.

Diana, ktorá v čase rozhovoru žila s následníkom britského trónu už odlúčene, sa s princom Charlesom v roku 1996 rozviedla. Zomrela pri dopravnej nehode 31. augusta 1997 v Paríži. Mala 36 rokov. Limuzína, v ktorej išla so svojím priateľom Dodim Al Fayedom, sa snažila uniknúť fotografom na motocykloch.

01 - Modified: 2021-08-25 15:00:51 - Feat.: 0 - Title: Dar, na ktorý nikdy nezabudla. Princezná Diana ostala po návšteve Slovenska očarená 02 - Modified: 2021-11-29 09:02:14 - Feat.: 0 - Title: Princezná Diana podvádzala Charlesa skôr, než on ju. Vzťah mala s mužom, ktorý záhadne zomrel 03 - Modified: 2021-12-01 12:12:45 - Feat.: 0 - Title: The Crown sa onedlho dočká ďalšej série. Ako bude vyzerať princezná Diana či celkový dej seriálu? 04 - Modified: 2022-01-18 10:49:29 - Feat.: 0 - Title: Britská vláda sa chystá na dva roky zmraziť koncesionársky poplatok BBC 05 - Modified: 2022-01-31 14:35:40 - Feat.: 0 - Title: Majiteľ Televízie TA3 predstavil svoje plány. Do televízie prídu konzultanti, ktorí robili pre CNN aj BBC
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
15. apríl 2024 18:56