Štefan Hríb
StoryEditor

Pod lampou pokračuje, ale RTVS sa poistila

11.03.2014, 14:15
Štefan Hríb ostáva na obrazovkách. Zmluva obsahuje novú klauzulu týkajúcu sa pokút a prípadného odstúpenia.

Diskusná relácia Dvojky Pod lampou sa bude vysielať aj naďalej. RTVS podpísala zmluvu so spoločnosťou W Press, ktorá ju pre ňu dodáva.

RTVS uzavrela zmluvu na ďalších 14 epizód. Nezmenený ostáva aj vysielací čas - vo štvrtok o 22. hodine s približne dvojhodinovou dĺžkou. Moderátorom relácie je šéfredaktor týždenníka .týždeň Štefan Hríb.

V porovnaní s predošlou zmluvou s W Press-om nastala zmena: pribudla nová klauzula o odstúpení od zmluvy. "RTVS má právo odstúpiť od zmluvy aj v prípade, ak nadobudne právoplatnosť rozhodnutie Rady pre vysielanie a retransmisiu, ktorým bude RTVS uložená pokuta vo výške viac ako 5 000 € na základe odvysielania programu," uvádza nový text. Môže tak urobiť bez ohľadu na to, či bol bodový scenár odvysielaného programu zo strany RTVS schválený a bez ohľadu na to, či mala RTVS k nemu pripomienky.

Licenčná rada už v minulosti skonštatovala porušenie zákona v súvislosti s Hríbovou Lampou. Na reláciu občas prichádzajú podnety; rada riešila prípady objektívnosti a nestrannosti, najmedializovanejším bol Večer pod lampou o kauze Cervanová.

V zmluve RTVS so spoločnosťou W Press je tiež klauzula o tom, že prípadné pokuty zaplatí W Press a navyše bude musieť zaplatiť televízii aj zmluvnú pokutu 10 tisíc eur. Takéto ustanovenie bolo aj v doterajšej zmluve. Pozrite si detailné podmienky zmluvy (pdf).

Telerozhlas za jednu epizódu relácie zaplatí 2 650 eur bez DPH, suma je rovnaká ako pri zmluve z roku 2013. V cene je námet, réžia, scenár, moderátor, účinkujúci, kameramani alebo strihač. RTVS na vlastné náklady zabezpečuje napríklad dramaturgiu, štúdio a jeho obsluhu, zvukového majstra či vedúceho výrobného štábu za RTVS. Prípadné dokrútky fungujú na základe osobitných objednávok.

To, že RTVS podpísala novú zmluvu s W Press, si ako prvý všimol Peter Malec na svojom blogu.

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
20. apríl 2024 10:45