StoryEditor

Jednotka RTVS na Vianoce: Biblia aj nový Večerníček Mimi a Líza

28.11.2013, 07:00
Program Jednotky na vianočné sviatky bude tento rok aj s niekoľkými premiérami. Prinášame podrobnosti.

RTVS predstavila vianočný televízny program. Ponúkne nový Večerníček, ale aj premiérovú päťdielnu minisériu o Biblii.

Práve hraná americká miniséria Biblia (The Bible) bude highlightom vianočnej ponuky Jednotky. Pôjde i na Štedrý deň v hlavnom vysielacom čase po 20. hodine. RTVS ju získala od distribučnej spoločnosti One three television za 14 996 eur. Ide o seriál biblických príbehov, ktorý vznikal na objednávku americkej History Channel. Prvú časť videlo v Amerike 13,1 milióna divákov, z toho 4,6 milióna v užšej cieľovej skupine 25-54. Na pomery USA je to mimoriadny úspech: bol to najsledovanejší program roka v amerických káblovkách. Prečítajte si viac o The Bible.

Ďalšou premiérou bude nový sedemdielny večerníčkový seriál Mimi a Líza. Štartuje 23. decembra, pôjde denne pred Správami RTVS na Jednotke aj Dvojke. Jeho autorkou je režisérka a animátorka Katarína Kerekesová (na snímke vpravo). Seriál je o dvoch dievčatách, ktoré "spoločne odhaľujú tajuplné, fantastické svety svojich susedov". "Seriál neprináša iba mnoho dobrodružných a vtipných momentov, ale aj posolstvo o nutnosti tolerovať všetky deti bez rozdielu. Malá Mimi je totiž slepá," uvádza tlačová správa.

Ďalšie premiéry 2013

23. decembra Planéta 51 – animovaný film pre deti, 2009

25. decembra Kliatba mesačného údolia – rozprávkový film typu Narnia, 2008

25. decembra Vianočné srdce - rodinná dráma o chlapcovi, ktorý potrebuje transplantáciu srdca a možno ju zázrakom dostane na Vianoce

26. decembra Cesta na mesiac – animovaný film pre deti, 2008

27. decembra Dvanásť mesiačikov – česká rozprávka, 2012

RTVS chystá na Jednotke aj Československý víkend. Od 27. do 29. decembra odvysiela v hlavnom večernom vysielacom čase filmy ako Sváko Ragan, Sneženky a machři, Utekajme už ide a Lietajúci Cyprián.

Vianočný program Jednotky

Slovenské, ľudové a tradičné budú Vianoce na Dvojke. Priestor dostane slovenská klasika Kubo, Rysavá jalovica, Ženský zákon, Na skle maľované, V slovenskom betleheme aj Kronika komika, program k 50. výročiu založenia Radošinského naivného divadla. Projekt Slovensko 2013 Advent ponúkne na Dvojke od 2. do 20. decembra 15 živých koncertov v 15-tich slovenských mestách. Prvým bude live koncert známej prešovskej skupiny IMT Smile zo sály Čierneho orla v Prešove. Ďalšími interpretmi sú Kandráčovci, Zuzana Smatanová s Milom Suchomelom, Peter Michalica, Lucia Šoralová, Otto Klein, Peter Lipa, Sima Martausová, Janko Lehotský, skupiny Lavagance, Korben Dallas, AMO, Para aj orchester Cigánski diabli. "Tento rok sme hudobne viac orientovaní na klubovú scénu a menšinové žánre, nechýba klasika, folklór, ale aj stredný prúd. Minulý rok sme sa venovali veľkým nadáciám, tento rok to budú menšie nadácie, ktoré častokrát pracujú v náročnejších podmienkach, ich záber je veľmi široký, od životného prostredia, ekológie až po sociálne odkázaných," uviedol pre TASR k hudobnej dramaturgii programu Slovensko 2013 Advent riaditeľ sekcie programových služieb STV Tibor Búza.

"Dovolím si povedať, že pre nás sú Vianoce vrcholom a že si ich programovo trocha prisvojujeme. Budú odlišné od ostatných televíznych staníc na Slovensku atmosférou aj výberom programov. Je to mix toho tradičného, nových premiérových vecí. Uvediem dva okruhy dôležitých oblastí, jednou je detská tvorba a premiérovo večerníček Mimi a Líza a potom Biblia, ktorá bude rezonanciou celého vianočného vysielania," povedal pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.

http://youtu.be/qc3wTu2CSYQ

http://youtu.be/MA0sk6Td9pw

http://youtu.be/vyp-zb1i-3s

http://youtu.be/L4CeuHDNeXo

http://youtu.be/1NViF1XwGew

http://youtu.be/QZu1cHdbiio

Zdroj: Ivan Krasko, TASR

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
05. máj 2024 06:54