Zoo
StoryEditor

Radíme televíziám: Kúpiť nový seriál Zoo nie je hra na istotu (video)

20.08.2015, 09:04
V Amerike je nový seriál Zoo, ktorý chce byť podobne zaujímavý ako Pod kupolou. Stratégie analyzujú, ako sa mu to darí a aké má šance u nás.

Americká stanica CBS priniesla ďalšiu letnú novinku. Po tom, čo pred dvoma rokmi s veľkým úspechom doma a následne aj vo svete odštartovala seriál Pod kupolou (Under the Dome) a minulý rok už len vlažnejšie prijatý Extant, to teraz skúša s titulom Zoo. Ako sa mu darí a aké šance mu dávajú Stratégie na Slovensku?

Z hľadiska letnej sledovanosti na tom Zoo nie je zle: po pripočítaní oneskorenej sledovanosti do týždňa ho podľa dát Nielsenu pozeráva takmer 9 miliónov ľudí (2+), čo je viac ako Under the Dome, ktorý má s treťou sériou sotva 7,4 milióna. Ide však len o predbežné čísla po necelých dvoch mesiacoch vysielania; seriály sú rozbehnuté.

Obstojne si počína tiež v reklamne dôležitej skupine 18-49, kde má rating 1,6 %, kým Under the Dome 1,7 %. Pre zaujímavosť, Extant s druhou sériou zatiaľ dosahuje veľmi slabých 1,0 % a z tejto trojice má najväčšiu šancu, že ho zrušia. Zoo dosahuje hodnoty, aké sú na leto v poriadku, no v silnej jesennej sezóne by s nimi CBS nemusela byť spokojná.

Seriál dobre naberá divákov zo záznamu, podľa tlačovej správy CBS si v júli takto vedel v skupine 18-49 zvýšiť s niektorými epizódami sledovanosť aj o polovicu. Takýto je jeho vývoj, aj počítame iba live+SD, teda sledovanosť naživo a zo záznamu iba v deň premiéry:

 

Vývoj sledovanosti Zoo na CBS v skupine 18-49

(zdroj: Nielsen, parameter: live+SD, teda sledovanosť naživo a zo záznamu v deň televíznej premiéry)

 

Nejasná správa pre Slovensko

Prvú časť Zoo sme videli na veľtrhu NATPE Europe v Prahe. A pravdu povediac nechytila nás: dej sa nám zdal pomalý, menej napínavý a hlavný "tajomný" prvok nebol až taký silný ako pri Under the Dome. To sú však subjektívne dojmy. Objektívne možno povedať, že námet ide v šľapajách Under the Dome - využíva prvok nevysvetlenej záhady (v tomto prípade nevyjasnené útoky zvierat na ľudí po celom svete) a sleduje, ako sa s nimi človek vysporiada.

To však nie je pre slovenské televízie hra na istotu až tak že by Zoo nasadili na veľké stanice typu Markíza kdesi za SuperStar. Jeho cieľovka nie je na to nastavená. Problém by mohol mať aj keby sa vysielal osamotene, napríklad raz za týždeň na Dajto, ide totiž úzky žáner s podobným potenciálom ako Under the Dome. Ten nasadila stanica Dajto ako maratón všetkých častí za pár dní. S prvou sériou sa postarala o prekvapenie Vianoc 2014, dvojka išla na veľkonočné sviatky s nižšími, ale pre Dajto stále nadpriemernými číslami.

Podobný scenár je jedným z mála možných aj pre Zoo: skúsiť ho ako maratón, kde môže sám po sebe dobre dediť a nájsť si svoju skupinu divákov. Tá môže byť pri takomto nastavení mierne nadpriemerná napríklad pre Dajto, ale žiadny veľký hit nečakajme. Miesto v rebríčku najsledovanejších seriálov sveta ako Under the Dome si Zoo nenájde.

 

Vizitka Zoo

Krajina pôvodu: USA

Domáca stanica: CBS

Premiéra: utorok 30. júna 2015

Počet sérií: 1 (13 epizód, zatiaľ neobnovené na druhú sériu)

Žáner: thriller, mysteriózny

Obsah: Podľa knižnej predlohy Jamesa Pattersona vznikol thriller o vlne globálneho násilia. Majú ju na svedomí zvieratá, ktoré napádajú ľudí. Mladý zoológ krátko po tom, čo sa spustí séria útokov, objaví spojitosť medzi ňou a otcovými kontroverznými teóriami o blížiacej sa hrozbe pre ľudskú rasu. Ľudstvo musí objaviť príčinu skôr, než preňho neostane žiadne miesto, kam by sa dokázalo skryť.

Ranking Seriály.Kinema.sk: N/A

Hrajú: James Wolk, Kristen Connolly, Billy Burke, Nonso Anozie, Nora Arnezeder

Výkonní producenti: Jeff Pinkner, Josh Appelbaum, Andre Nemec, Scott Rosenberg, Michael Katleman, James Mangold, Cathy Konrad, James Patterson, Bill Robinson, Leopoldo Gout, Steve Bowen

Medzinárodný distribútor: CBS Studios International

Aktuálny obchodný partner CBS Studios International na Slovensku: skupina Markíza

Výhody seriálu:

+ možnosť programingu rovnako ako pri Under the Dome

Riziká seriálu:

- slabší námet ako Under the Dome

- primalá variabilita seriálu - na slovenskom televíznom trhu má mimoriadne obmedzené možnosti

Na Slovensku vhodné pre: Dajto ako maratón

https://youtu.be/Q-sIi0fw8nM

Zdroj: Ivan Krasko

menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
28. apríl 2024 12:02