Václav HavelČT
StoryEditor

Česká televízia si pripomenie nedožité osemdesiatiny Václava Havla

02.10.2016, 14:56
Autor:
TSTS
V premiére uvedie aj dokument Občan Havel přikuluje.
Osemdesiate narodeniny, ktoré by dramatik a bývalý prezident Českej republiky Václav Havel  oslávil 5. októbra, si Česká televízia pripomenie  niekoľkými reláciami. Už 4. októbra uvedie na svojich obrazovkách premiéru dokumentu Občan Havel přikuluje. Tvorcovia dokumentu Jan a Adam Novákovci sa v ňom vracajú do minulosti, aby ilustrovali, ako vznikla slávna Havlova jednoaktovka Audience. Diváka zároveň uvádzajú do paradoxov zvláštneho sveta československej normalizácie, kedy v roku 1 974 hľadal dramatik Václav Havel pečiatku do občianskeho preukazu, aby ho Husákova ŠtB nemohla obviniť z príživníctva. Vyriešil to tým, že si našiel zamestnanie ako pomocný robotník v Trutnovskom pivovare. Mal tridsať osem rokov a takmer rok váľal v pivnici sudy piva značky Krakonoš za 1 700 korún mesačne. Čerpal však inšpiráciu k vznikajúcej hre Audience.
Samotnú jednotaktovku Audience uvedie ČT art presne v deň výročia narodenia Václava Havla, čo je 5. októbra. Špeciálne predstavenie z Činoherného klubu v hlavnej úlohe s Josefom Abrhámom a Pavlom Landovským sa v januári 1 990 stalo významnou udalosťou porevolučnej Prahy. Vzniklo totiž iba pre televízny záznam. Divadelnej, ako aj televíznej réžie sa vtedy ujal Jiří Menzel
Na Audienciu naviaže 5. októbra na ČT art dokumentárny program Dopisy Olze. Ide o Havlovu reflexiu, jeden z najviac oceňovaných filozofických textov, ktoré vznikli na Hrádečku.
V rovnaký deň ponúkne ČT art ešte kultovú adaptáciu hry Václava Havla a Karla Bryndy - Život před sebou, z prostredia socialistickej armády 50. rokov Mlýny z divadla Sklep.
Druhý program Českej televízie odvysiela 5. októbra priamy prenos koncertu Českej filharmónie z pražského Rudolfína, a to Symfóniu 9. Antonína Dvořáka pod taktovkou dirigenta Semjona Byčkova.
Štvrtkový večer bude patriť inscenácii čiastočne autobiografickej drámy Largo desolato z divadla Na zábradlí, v ktorom úlohu disidenta stvárnil Jiří Bartoška. ČT2 potom prinesie rozhovor Václava Havla s Markom Ebenom z obdobia, kedy Havel opustil prezidentský post. Sériu relácií doplní diskusia Konfrontace Petra Fischera - Divadlo Havel 80. Hosťami Petra Fischera budú režiséri Václav Morávek a Břetislav Rychlík, ktorí  inscenovali Havlove drámy.
Špeciálnym projektom k nedožitým osemdesiatinám Václava Havla Českej televízie je séria projekcií Poslední hurá, ktorá v rámci cyklu České století, mapuje udalosti z roku 1989. Projekcie budú sprístupnené zadarmo 5. októbra študentom stredných škôl v desiatich mestách Českej republiky.
 

01 - Modified: 2021-10-29 09:59:49 - Feat.: - Title: Vojvodkyňa Sisi, Donald Trump aj dramatická Rodina. Česká televízia nakúpila v Cannes desiatky noviniek 02 - Modified: 2020-11-25 16:50:40 - Feat.: - Title: Česká televízia prinesie počas Vianoc štyri nové rozprávky 03 - Modified: 2020-10-20 13:56:59 - Feat.: - Title: Lukáš Vaculík rieši prípady, ktoré otriasli školstvom. Česká televízia nakrúca seriál Ochranca 04 - Modified: 2020-05-03 10:17:31 - Feat.: - Title: Spravodajská televízia ČT24 funguje už 15 rokov, v súčasnosti má rekordnú sledovanosť 05 - Modified: 2019-04-04 09:11:33 - Feat.: - Title: Česká televízia tento rok investuje takmer 20 miliónov eur, uviedol jej riaditeľ Dvořák
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
24. apríl 2024 19:32