Poslanci Smer-SD Róbert Madej, Dušan Jarjabek a Ľuboš Blaha
StoryEditor

Dušan Jarjabek: Šéfredaktori a majitelia médií na uniknuté informácie nereagujú. Asociácia sa bráni

31.10.2016, 09:54
Autor:
imim
„Pokiaľ chce pán Jarjabek podať oficiálnu žiadosť na posúdenie porušenia novinárskej etiky, môže tak kedykoľvek uskutočniť,“ reaguje na slová predsedu Asociácia na ochranu novinárskej etiky a Tlačová rada.

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá na čele s predsedom Dušanom Jarjabkom podľa vlastných slov „so znepokojením konštatuje, že šéfredaktori a majitelia slovenských médií nereagujú na zverejnenie vážnych indícií, podľa ktorých dochádza v slovenskom mediálnom priestore k prenikaniu záujmu politikov do nezávislých médií.“

​Výbor reagoval na zverejnenú komunikáciu kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý na webovej stránke publikoval esemeskovú a mailovú komunikáciu poslanca Gábora Grendela s viacerými slovenskými novinármi. Štyria z nich pracujú aj vo verejnoprávnej RTVS.

Následne výbor vydal apel na viaceré organizácie, ktoré vyzval ku konaniu, konkrétne k rešpektovaniu Etického kódexu a zamedzeniu politického vplyvu do jednotlivých médií.

Asociácia na ochranu novinárskej etiky a Tlačová rada sa na uznesenie parlamentného Výboru pre kultúru a médiá rozhodli zareagovať.  

„Parlamentný výbor pre kultúru a médiá na svojom zasadaní vo štvrtok 27. októbra 2016 prijal uznesenie k situácii v RTVS, v ktorom vyzval na dodržiavanie Etického kódexu novinárov, pričom v tejto súvislosti prostredníctvom svojho predsedu, poslanca Národnej rady Dušana Jarjabka, apeloval aj na Asociáciu na ochranu novinárskej etiky a Tlačovú radu.

Aj keď Asociácia na ochranu novinárskej etiky v SR (AONE) a jej výkonný orgán Tlačová rada Slovenskej republiky (TR SR) koná výhradne na základe oficiálneho podnetu a v medziach stanov, považujeme za slušnosť odpovedať.

Radi by sme predovšetkým chceli zdôrazniť, že AONE a jej výkonný orgán TR SR vždy stáli pevne na strane dodržiavania novinárskej etiky, ale aj proti snahe ovplyvňovať slobodu médií z akejkoľvek strany. Nikdy sa nebránili pomenovať skutočnosť v prípadoch, kedy novinári pochybili, o čom svedči množstvo verejne dostupných príkladov. Vždy tomu však predchádzalo riadne vyšetrenie problematiky.

Pokiaľ pán poslanec Jarjabek alebo ktorýkoľvek iný občan chce podať oficiálnu žiadosť na posúdenie porušenia alebo porušovania novinárskej etiky, môže tak kedykoľvek uskutočniť a podoprieť svoj podnet oficiálnymi publikáciami, článkami alebo príspevkami, v ktorých malo dôjsť k porušovaniu, medzi ktoré sa však nemôžu počítať nelegálne získané prepisy telefonických hovorov a iné neoveriteľné informácie z diskutabilných zdrojov.“


Marian Zima, predseda Zboru zástupcov Asociácie na ochranu novinárskej etiky
Július Lőrincz , predseda Tlačovej rady Slovenskej republiky

01 - Modified: 2016-12-19 15:01:13 - Feat.: - Title: Ivetta Macejková podala sťažnosť na denník SME. Za kauzu Cervanová
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
06. máj 2024 11:01